Betontegels Verven, Waarmee En Hoe Doe Je Dat?

betontegels verven

Betontegels in de tuin zien er leuker uit als ze gekleurd zijn. Daarnaast hebben geverfde betontegels het voordeel dat ze minder vuil en algen aantrekken. Het is wel even een klusje om de tegels te verven maar je zult er veel plezier van hebben. Waarmee kan je de betontegels verven? In het kort:

Betontegels zijn te verven met betonverf, betoncoating, wegenverf of tweecomponenten verf. Maak de tegels eerst goed schoon door te boenen of een hogedrukspuit te gebruiken. Voor het aanbrengen van de verf/coating lees je de instructies op de verpakking en volg deze ook op.

Dit is in het heel kort beschreven waarmee en hoe je de betontegels kunt verven. Ben je voornemens om dit project op te pakken, lees dan snel verder voor praktische tips en de manier van aanpak.

Welke Verf Is Geschikt Voor Betontegels?

Niet elke verf is geschikt om als betonverf dienst te doen. Er zijn speciale verven die wel geschikt zijn voor beton. Vijf van deze soorten worden onderstaand besproken.

Als het kan, gebruik dan verf op basis van oplosmiddelen. Normaal gesproken ben ik hier geen voorstander van, maar in dit geval wel. Deze verfsoorten zijn beter en slijtvaster dan verfsoorten op basis van water. Gelukkig gebruik je het buiten dus heb van de stink lucht niet zoveel last.

De tegels moeten droog zijn voordat je begint met verven, dus kies een droge periode uit zonder direct zonlicht. In de zon droogt de verf weer te snel.

Dat gezegd hebbende, welke verf kan je gebruiken om betontegels te verven?

1. Betonverf

Deze verf voor betontegels is er in vele kleuren te verkrijgen, je kan het zo gek niet bedenken! Deze verf is bestand tegen stoten, krassen en slijtage en voorkomt algvorming op de tegels. Als je de betonnen of stenen tegels veel gebruikt, kan het gebeuren dat de verf eraf gaat slijten. Het hangt af van hoe intensief de tegels worden gebruikt.

Je brengt de betonverf aan met een roller of kwast. Als de betonnen vloertegel te veel zuigt, verdun je de eerste laag verf met terpentine, als je verf op terpentine basis hebt gebruikt. Daarna kun je nog 2 lagen aanbrengen, deze laag verdun je niet. Ga je betonverf (op waterbasis) gebruiken, dan moet je zeker geen terpentine gebruiken om te verdunnen! Gebruik dan eerst een primer, voordat je de tegels gaat verven op de zuigende werking tegen te gaan.

2. Betoncoating

Deze verf is geschikt om een groot oppervlak in één kleur te verven. Het is sterker en slijtvaster dan betonverf. In vele gevallen is het nodig een primer aan te brengen om de zuigende werking van de betontegels tegen te gaan. Bol.com heeft een aantal voorbeelden van deze betoncoating, die makkelijk is aan te brengen.

3. Wegenverf

Je kent het wel, die witte lijnen op de straat. Daar kun je ook jouw tegels mee verven. Het is te verkrijgen in lichte gemengde kleuren. Het heeft een lichte zijdeglans. Het duurt wel even voor deze helemaal droog is (24 uur) maar kleefvrij is de verf na 3 à 4 uur.

Je kunt leuke sjablonen gebruiken bij deze verf, die je met een kwast of roller aanbrengt. Het kan ook gespoten worden, maar daar is wel het juiste apparatuur voor nodig. Je kunt hier eventueel een professioneel voor inschakelen. Er zijn wel 2 lagen wegenverf nodig om een goede en lang houdbare laag te creëren.

Lees ook: Grindtegels Omdraaien – En Dan?

4. Twee componenten coating

Een twee-componentencoating is een coating die uit twee componenten bestaat die je met elkaar moet mengen en binnen een bepaalde tijd moet aanbrengen op de betontegels. Deze epoxy zorgt ervoor dat tegels langdurig gekleurd blijven. Daarna is de tegel dampdoorlatend, waterdicht, UV bestendig (verkleurd dus niet) en vorst vast. Dat is ook de prijzigste manier om stoeptegels te verven, en zeker ook de langst houdbare. Het is maar net waar je voor gaat.

Wanneer je deze coating gaat aanbrengen moeten de stoeptegels ook echt behoorlijk worden schoongemaakt. Bezemen, daarna een alg en mos verwijderaar gebruiken, meerdere malen goed afspoelen, tegels laten drogen voor zolang het merk het voorschrijft en dan met de epoxy laag (twee componenten laag) beginnen.

Laat je goed informeren welke spullen je er voor nodig hebt, hoe lang dit duurt en welke maatregelen er moeten worden getroffen voor je begint. Verschillende merken bieden de twee componenten coating aan. Elk heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing. Kijk welke bij jou past.

De Betontegels Eerst Goed Schoonmaken En Laten Drogen

Er zijn een aantal stappen die je moet ondernemen voordat je verf op betontegels aanbrengt. Mos, algen, straatvuil, alles moet eraf. Wanneer de betontegels schoon zijn kan de verf zich beter hechten aan de tegel. Hoe maak je de betontegels goed schoon?  

  • Verwijder onkruid, algen en plantjes tussen de tegels.
  • Schrob de tegels met een borstel of gebruik een hogedrukspuit.
  • Zorg ervoor dat alle zand, mos, algen en plantjes die zich op het terras bevinden, naar de zijkant worden gespoeld en blijven liggen. (graaf een kuil om geul zodat dit vuile water niet terugloopt.
  • Laat de tegels goed drogen (kies een zonnige dag uit…)
  • Wanneer alle tegels goed zijn gedroogd kun je tegels die kapot zijn repareren of vervangen.
  • Kies een droge dag uit wanneer je gaat verven.

Na het schoonmaken kun je de stoeptegels gaan verven. Er zijn vele merken en soorten op de markt. Dit zijn enkele voorbeelden van materialen, waarmee je stoeptegels kunt verven.

Voor het aanbrengen van de verf op het beton is er maar een advies, lees de instructies op de verpakking. Elke leverancier en elke verf heeft een andere aanpak. Lees de instructies en volg deze op. Zo krijg je de beste hechting en heb je veel plezier van de geverfde betontegels.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs