Een waterleiding wordt vaak geïsoleerd om condensvorming en vorstschade tegen te gaan. Het is nuttig om dit te doen, zeker als het een leiding buiten betreft want waterschade kan voor heel veel problemen zorgen. Nu zijn er verschillende manieren om buizen te isoleren, maar hoe kan je een waterleiding isoleren?
Waterleiding isoleren. Voor het isoleren van de waterleiding maak je gebruik van polyethyleen buisisolatie. Deze schuif je over de waterleiding heen en de naden plak je af met buisisolatie tape. Bij bochten zaag je de isolatie in verstek om een goede aansluiting te verkrijgen. De afsluiters isoleer je niet.
Het isoleren van waterleidingen is niet de meest moeilijke klus die er is maar wel een belangrijke om schade te voorkomen. Met de juiste materialen en voorbereidingen is het zelfs leuk om te doen, althans, dat vind ik! We gaan uitleggen wat je moet doen en waarmee je de waterleiding kan isoleren.
Inhoudsopgave
Waterleiding Isoleren
Er kunnen meerdere overwegingen zijn om de waterleiding te isoleren.
- Warm waterleidingen worden geïsoleerd om de warmte tijdens transport vast te houden
- Koud waterleidingen worden geïsoleerd om condensvorming en vochtschade tegen te gaan
De meest gebruikte oplossing om leidingen thuis te isoleren is met polyethyleen schuim. Dit zijn kant-en-klare isolatieoplossingen die je zo over de buis kunt schuiven en je kunt ze in elke bouwmarkt kopen. Zo ook bij Bol.com, daar staan verschillen buisisolatie producten voor verschillende buisdiameters. Er zijn systemen die afgeplakt moeten worden en systemen met een zwaluwstaart verbinden. Dus kijk er eens rond.
Vroeger gebeurde dit met linnen en oude kranten, maar vandaag de dag zijn er vele andere isolatiematerialen beschikbaar.
Wat heb je nodig en hoe ga je te werk?
- Meet de lengte van de leidingen en de buitendiameter op en bepaal hoeveel buisisolatie je nodig hebt. Bestel dit bij Bol.com of koop het in de bouwmarkt.
- Het gereedschap dat je nodig hebt is een rolmaat, een Stanleymesje, een fijne zaag, viltstift, tape en tie-rap en eventueel een verstekbak.
- Plaats de isolatiebuis over de leiding en sluit de naad. Plak de naad af met buisisolatie tape. Omwikkel op drie plaatsen de buisisolatie met tape of klem drie tie-raps om de buisisolatie. Trek deze niet te strak aan!
- Om bochten te isoleren is het nodig om een goed aansluiting te behouden. Hiervoor zaag je de buisisolatie onder een hoek van 45 graden in de verstekbak. Je kan het ook uit ‘de losse pols’ doen. Dit doe je ook met een ander stuk buisisolatie. Schuif ze beide om de waterleiding heen en laat het goed aansluiten. Plak de naden nu af met buisisolatie tape.
- Bij afsluiter of kranen sluit je de buisisolatie zo dicht mogelijk aan tegen de afsluiter of kraan. De afsluiter en kraan worden niet geïsoleerd.
- Bij T-stukken maak je in wig aansluiting, zoals onderstaande afbeelding. Plak ook nu de aansluitende naden weer af.
Dit zijn de stappen die je moet doen om te zorgen dat de waterleiding geïsoleerd is. Of het nu een buitenleiding is of een leiding in de kruipruimte, isoleren doe je op dezelfde manier.
Waterleiding Isoleren Buiten Tegen Vorst
Waterleidingen buiten, moet je isoleren tegen vorst. Nu zijn de winters in Nederland en België de afgelopen jaren niet meer zo streng geweest, maar als het vriest, dan vriest het vaak ook goed.
Het is verstandig om waterleidingen buiten te beschermen tegen vorst, door ze te isoleren. Bovenstaand staat beschreven hoe je dit kunt doen.
Als je een buitenkraan hebt, dan heb je misschien de mogelijkheid om deze af te tappen. De tuinkraan wordt in de winter toch niet gebruikt.
Kan je de leiding niet aftappen, dan zal je deze moeten isoleren. De kraan zelf wikkel je goed in met doeken en doe er een plasticzak omheen en tape deze goed vast.
Je kunt ook een vorstvrije kraan aanbrengen, dat weet je zeker dat je goed zit en dat er niks kan gebeuren.
Waterleiding Isoleren Tegen Condens
Ja, ook koud waterleidingen moeten soms geïsoleerd worden. Een koude waterleiding die door een warme vochtige ruimte loop wordt geïsoleerd om condens tegen te gaan.
Het condens kan gaan druppelen en na verloop van tijd voor waterschade zorgen. Isoleren is dan de oplossing. Hoe je dit doet staat bovenstaand omschreven.