8 x Verwarmen Met Airco Nadelen En 6 Voordelen!

verwarmen met airco nadelen

Er zijn vele manieren om een huis te verwarmen en de meest gebruikte methode is via een centrale verwarming. Deze manier van verwarmen staat steeds meer onder druk omdat hiervoor gebruikgemaakt wordt van aardgas en Nederland ‘moet’ van het gas af. Een alternatief kan zijn de airco! Heeft het verwarmen met een airco nadelen?

Verwarmen met airco nadelen. Nadelen kunnen zijn luidruchtig door de ventilator, geeft plaatselijke warmte af en je hebt meerdere ventilatoren nodig voor meerdere kamers. Er zijn echter ook veel voordelen op te noemen zoals duurzaam en energiezuinig.

Dit zijn in het kort de nadelen van het verwarmen met een airco. Er valt natuurlijk nog veel meer over te vertellen en dat gaan we in deze blog ook doen. Zo komen ook de voordelen aan bod om je een juist beeld te geven zodat je een goede keuze voor jezelf kunt maken.

Verwarmen Met Airco

Het verwarmen met airco kan een (duurzame) manier zijn om je huis te verwarmen. Er kleven echter wel een paar nadelen aan deze manier van verwarmen. Als je een airco hebt dan gebruik je deze waarschijnlijk al als (bij)verwarming.

De vloeistof die een airco circuleert werk net als in een koelkast. Bij een airco brengt deze warmte van binnen naar buiten. Om je huis te verwarmen met een airco zijn er airco’s die dit proces omdraaien. Deze airco’s worden ook wel lucht-lucht warmtepomp genoemd

Nadelen

Verwarmen met een airco kent helaas nadelen. Onderstaand een overzicht van de nadelen.

 1. Luidruchtig
  Een airco blaast warme lucht in de kamer en doet dat door middel van een ventilator. De meeste ventilatoren van nieuwe airco’s claimen geruisloos te zijn, maar als het stil is, hoor je ze toch. Zeker in en slaapkamer die je verwarmt, is dit geen fijn geluid en ook niet als je een boek wilt lezen.
 2. Werkt minder goed als het buiten erg koud is
  Als de buitentemperatuur echt laag is, dan is de airco niet goed in staat om de koude lucht volledig te verwarmen. De ingeblazen lucht is wel warm maar te koud om een hele ruimte te verwarmen. Erg laag zijn temperaturen van -10 tot -15 graden Celsius. Dit komt in onze regio tegenwoordig niet vaak meer voor, dus een airco kan heel goed gebruikt worden voor het verwarmen.
 3. Relatief duur
  De aanschaf van een airco kan behoorlijk in de papieren lopen. Er is een buitenunit nodig en een ventilator in elke kamer. Wanneer je meerdere kamers wilt verwarmen heb je dus ook meerdere ventilatoren nodig tot aan de capaciteit van de buitenunit. Tegenwoordig kunnen op een buitenunit meerdere ventilatoren aangesloten worden.
 4. Plaatselijke warmte
  De warmte wordt door een ventilator de kamer ingeblazen. Bij een grote ruimte is het bij de airco dus snel warm, maar verderop in de ruimte zal dit langer duren.
 5. Alleen warmte door warme lucht
  Een airco verwarmt de kamer door hete lucht in te blazen. Een radiator geeft ook nog eens stralingswarmte af waardoor de kamer beter verwarmd wordt.
 6. Meerdere eenheden nodig voor verwarmen van meerdere ruimtes
  Zoals al eerder besproken heb je in elke ruimte een ventilator nodig als je deze wilt verwarmen. Het gevolg is dat je ook leidingen door je hele huis moet trekken om de ventilatoren aan te sluiten.
 7. Niet aan te sluiten op andere verwarmingssystemen
  Een airco is niet aan te sluiten op een ander systeem. Aansluiten op een vloerverwarming gaat bijvoorbeeld niet. De airco kan je dan gebruiken als bijverwarmingen en de vloerverwarming als hoofdverwarming.
 8. Regelmatig onderhoud nodig
  De airco-unit heeft regelmatig onderhoud nodig. Zeker als deze elke dag in gebruik is. Je kunt een onderhoudscontract afsluiten zodat om de 3 maanden een monteur langs komt om de boel te controleren.

Dit zijn wel de belangrijkste nadelen van een airco als je deze als verwarming gaat gebruiken. In landen als Spanje en Portugal wordt vaak gebruikgemaakt van deze manier verwarmen omdat het daar nooit echt koud wordt, in het zuiden van die landen dan. Daarnaast heeft het verwarmen met een airco ook voordelen.

Voordelen

Er zijn ook vele voordelen op te noemen. De belangrijkste zijn:

verwarmen met airco nadelen
 1. Energiezuinig
  Een huis verwarmen met een Airco is energiezuinig. Hij geeft namelijk meer energie af dan dat hij verbruikt om de lucht te verwarmen.
 2. Milieuvriendelijk
  Het is milieuvriendelijk omdat het enige wat de airco nodig heeft, is elektriciteit en als je een ‘groene’ energieleverancier hebt, is het ook nog een ‘groene’ warmte.
 3. Ideaal met zonnepanelen
  Als je zonnepanelen om je huis hebt liggen dan is het helemaal energie vriendelijk en hartstikke groen.
 4. Snel warm
  Doordat er gelijk warme lucht in de kamer wordt geblazen kan een ruimte snel warm worden. Een radiator moet eerst goed warm worden voordat deze de ruimte kan verwarmen, zo ook de vloerverwarming.
 5. Kan in de zomer koelen
  Deze ligt wel heel erg voor de hand. De airco kan in warme zomers je kamers ook koelen. Na zal dat in Nederland en België voor een relatief korte periode zijn, maar toch het kan wel.
 6. Eenvoudig te plaatsen
  Een airco om je huis te verwarmen is relatief eenvoudig te plaatsen. Laat dit echter wel door een erkende installateur doen. Deze kan goed uitrekenen wat je nodig hebt en installeert het op een vakkundige manier.

Huis Verwarmen Met Airco

Bovenstaand zij de meest voor- en nadelen genoemd van het verwarmen met een airco. Het is zeer zeker een prima investering en geeft goede warmte in huis. Het gebruik van een airco voor verwarming is misschien even wennen maar uiteindelijk een goede duurzame en efficiënte investering.

verwarmen met airco nadelen
Buitenunit ventilator

Het is natuurlijk een afweging van voor- en nadelen, maar over het algemeen is het een goede investering en is het een prima methode om te verwarmen.

De buitentemperaturen in ons gedeelte van de wereld zijn lang niet zo koud meer als 10-tallen jaren geleden en hierdoor is ook met een airco een huis goed te verwarmen. En in de zomer bruikbaar als koeler om het binnen kouder te maken dan buiten.

Als je een airco aanschaft neem dan een airco met een goed energielabel; label A++. Of als er nog meer plussen achter staan kan je beter die nemen. Hoe energiezuiniger hoe beter, ook al de airco draait op energie van zonnepanelen.

Controleer tevens welke koudemiddel de airco gebruikt. Het beste is R32 want dit is geen broeikasgas zoals R410a of R407c.

Kortom, van een airco kan je het hele jaar veel plezier hebben.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs