Om leidingen in de muur te plaatsen of vloerverwarming aan te brengen in een bestaande cementvloer, moet er gefreesd worden. In de sleuven kunnen dan de leidingen of de vloerverwarming weggewerkt worden. De sleuven moeten nog dichtgemaakt worden. Hoe en waarmee kan je de sleuven dichtsmeren?
Sleuven dichtsmeren. Voor vloerverwarming kan je gebruikmaken van flexibele tegellijm, Egaline of (Cement)reparatiemortel. Voor wanden van gips, cementmortel of één van de vele muurvullers van verschillende producenten.
Dit is in het kort uitgelegd hoe je de sleuven van de vloerverwarming en voor de elektra kan dichtsmeren. Er komt echter nog veel meer bij kijken, bijvoorbeeld: Moet de vloer nog geëgaliseerd worden na het dichtsmeren? Of gebruik je gips of cementmortel voor de wanden? Zo maar een paar vragen die in deze blog behandeld worden.
Lees ook: Grote Gaten Vullen Muur! Binnen Of Buiten?
Inhoudsopgave
Waarmee Sleuven Van Vloerverwarming Dichtsmeren?
Het materiaal dat je gebruikt om de sleuven dicht te smeren van de vloerverwarming, moet in ieder geval een paar eigenschappen hebben, namelijk:
- Het moet goed vloeien zodat het ook aan de zijkanten en onder de verwarmingsbuizen kan komen. Dit is belangrijk voor de afgifte van warmte.
- Het moet ook goed warmte geleidend zijn zodat alle warmte ook goed gebruikt wordt.
- Het mag niet te veel krimpen.
- Het moet bestand zijn tegen temperatuurschommelingen, dus flexibel zijn.
Welke materialen voldoen nu aan deze eigenschappen?
Nu kan ik een hele opsomming geven en analyse maken van verschillende materialen en hun krimp en geleidend vermogen, maar is dit echt nodig?
De meeste materialen die gebruikt worden voor het dichtsmeren van de sleuven zijn op basis van cement of gips of een samenstelling hiervan en soms nog met chemische toevoegingen. De werking en eigenschappen van al deze materialen verschilt niet veel. Het ligt er maar aan wat je voorkeur heeft en wat je zelf goed en eenvoudig kunt verwerken als klusser.
Onderstaand een opsomming welke materialen je kan gebruiken.
Maak zelf een keuze want de ene vloerenboer heeft een voorkeur voor cement of Egaline, de ander voor tegellijm en weer een ander voor vloerenvuller van Eurocol. Er is geen eenduidig antwoord te geven wat het beste is. Het werk allemaal goed, je moet alleen rekening houden met krimp. Al deze materialen worden in poedervorm geleverd en moeten met water aangemaakt worden. Door drogen zal het iets inklinken.
Flexibele tegellijm
Het product wat veel genoemd wordt is flexibele tegellijm. De sleuven dichtsmeren met tegellijm zou kunnen als de definitieve afwerking van de vloer tegels/plavuizen zijn. Dan kan je het overwegen en gebruiken.
Egaline
Egaline is het volgende product. Dit wordt gebruikt om vloeren uit te vlakken, maar kan ook gebruikt worden om de sleuven te vullen. Het zal mooi uitvloeien en de sleuven goed vullen. Als het uiteindelijk te veel inklinkt kan je overwegen om een tweede laag Egaline aan te brengen.
Cementreparatiemortel
(Cement)reparatiemortel kan ook gebruikt worden om de sleuven te dichten. Een reparatiemortel als Eurocol 945 bijvoorbeeld is gemaakt om grote gaten en sleuven te dichten. Werk prima voor de vloerverwarming en kan zelf makkelijk aangebracht worden (stilletjes heeft dit product onze voorkeur!).
Dit zijn wel de producten waarmee je de sleuven kunt dichtsmeren.
Waar op letten Bij Sleuven Dichtsmeren Van De Vloerverwarming?
Als je na het dichtsmeren van de sleuven van de vloerverwarming je dekvloer zoals laminaat, parket, plavuizen of PVC laat leggen door een professioneel bedrijf, informeer deze dan wat je gaat doen en waarmee je het gaat doen.
Zij moeten uiteindelijk de definitieve vloer gaan leggen en als zij vinden dan de sleuven niet goed zijn gedicht of dat de vloer niet egaal is, heb je een groot probleem. Zij zullen aan je kenbaar maken dat de ondervloer niet goed is en dat zij de dekvloer niet kunnen leggen.
Waarom zij dit doen heeft te maken met de garantie. Zij willen niet het risico lopen dat je na een jaar bij hen komt klagen over de vloer omdat deze scheurt of loslaat. Dus informeer deze bedrijven wat je aan het doen bent en vraag hun akkoord.
De sleuven zullen altijd wat inklinken. Het vocht verdwijnt en hierdoor krimpt het vulmateriaal. Dat is voor de vele dekvloeren geen probleem. Als je laminaat of parket legt dan komt er eerst nog een dunne ondervloer onder die de oneffenheden opvangt. Dus hier is het geen probleem.
Zo ook als je een tegelvloer legt is dit geen probleem. De tegellijm zal de oneffenheden opvangen dus de vloer hoef je niet te egaliseren.
Echter ga je een pvc-vloer verlijmen op het beton of klikken dan heb je wel een probleem. Het PVC is niet instaat om de oneffenheden weg te werken. Om een vlakke vloer te verkrijgen zal je de gehele vloer nog moeten voorzien van een primer en daarna egaliseren met Egaline. Ja, het is meer werk en het kost meer geld, maar dit is wel de juiste manier.
Dus voor pvc-vloeren eerst de sleuven dichtsmeren, daarna een primer aanbrengen op de gehele vloer en vervolgens uitvlakken met Egaline.
Hoe De Vloerverwarming Sleuven Dichtsmeren
Voor het dichtsmeren van de sleuven wordt niet het dichtsmeermiddel/mortel in de sleuven gegoten, Maar de hele vloer wordt als het ware voorzien van een nieuwe laag waarbij de sleuven gevuld worden.
Als je alleen de sleuven vult ben je heel lang bezig en dit zorgt voor grote oneffenheden wat later voor problemen kan zorgen.
Dus gooi de mortel op de vloer en strijk het in de sleuven met een spaan. Door het met een spaan glad te trekken verdwijnt het mortel in de sleuven en kan je het glad afwerken.
Laat het vervolgens drogen conform de aanwijzingen op de verpakking. De droogtijd is voor elk product anders, dus lees de verwerkingsvoorschriften goed.
Als het gedroogd is zal je zien dat het gekrompen is, of dit erg is hebben we bovenstaand al besproken. Nu kan je het nog egaliseren als dit nodig mocht zijn of de dekvloer aanbreng.
Voorstrijken is voor de eerst lag niet nodig. Ga je nog met Egaline aan de slag dan zal je de gehele vloer moeten voorzien van een hechtprimer voordat je de Egaline aanbrengt.
Waarmee Sleuven Van Electra In De Wand Dichtsmeren?
Voor de sleuven in de wand maak je gebruik van andere materialen dan voor de sleuven in de vloer.
Met Gips
Als je sleuven in de wand hebt voor het wegwerken van elektra, waterleidingen of afvoerleidingen dan kan je deze dichtsmeren met gips.
Gips is een makkelijk te verwerken product en eenvoudig aan te maken en zelf aan te brengen. Het is wel een relatief zacht product en zal krimpen.
Meestal wordt eerst de sleuf dichtgesmeerd met gips en laat men het drogen. Daarna wordt de hele sleuf uitgevlakt met een tweede laag. Hou wel rekening met de droogtijd dus volg de instructies op de verpakking.
Ook kan je Alabastine Grote Gaten Vuller gebruiken. Dit product is speciaal gemaakt voor het dichten van grote gaten en sleuven. Het is tevens makkelijk te verwerken.
Met Cement
Sleuven kan je ook dichtmaken met cementmortel of stucmortel op basis van cement.
Cementmortel kan eenvoudig aangemaakt worden en is simpel in de sleuf te drukken. Ook dit zal krimpen dus waarschijnlijk is een tweede afdeklaag nodig.
Cement is sterker dan gips, maar dit is voor wanden vaak geen harde eis en kan je volstaan met gips of muurvuller. Dit is ook nog een makkelijker te verwerken en kant-en-klaar te verkrijgen. Voor een cementmortel zal je cement en zand moeten mengen met water.
Hoe De Electra Sleuven Dichtsmeren?
Heb je in de muur gefreesd om de elektra leidingen of waterleiding weg te werken dan zal je deze ook dicht moeten smeren.
Zoals bovenstaand omschreven is kan je dit doen met gips, cementmortel of een van de vele muurvullers. Deze muurvuller zijn speciaal gemaakt om grote gaten en sleuven als deze te vullen. Het zijn soms kan en klare producten die je gelijk aan kunt brengen.
Heb je grote gaten in de muur die je op wilt vullen, lees dan onze blog ‘Grote Gaten Vullen Muur! – Binnen Of Buiten En Waarmee?‘. Vol praktische informatie en tips.
Je brengt de mortel aan met een groot plamuurmes en je duwt de mortel in de sleuf. Het is even wennen, maar het blijft een kwestie van de mortel in de sleuf duwen.
Als de sleuf gevuld is, breng je nog meer mortel aan op de sleuf en strijk je deze glad met een spaan (zie foto). Op deze manier krijg je een gladde wand.
Laat de muur nu drogen en kijk of het inklinkt. Als het ingeklonken is zal je nog een laatste gladde laag aan moeten brengen, maar meestal is het in een keer klaar.
Om de hechting te verbeteren kan je de sleuf met een plantenspuit nat maken. Zo voorkom je dat het mortel heel snel aan vocht verlies en snel krimpt. De hechting wordt op deze manier ook beter.