Rotan Verven Met Krijtverf, Acrylverf Of Beits?

Om Rotan te kunnen verven is het handig om te weten wat Rotan eigenlijk is, en hoe meubels gemaakt worden. Dit zal ik in het kort vertellen waarna we overgaan naar het verven van rotan. Dan weet je hoe je rotan het beste kunt verven, en waar je op moet of kunt letten voor een prima resultaat.

Rotan Verven: Maak het meubel schoon met allesreiniger, spoel het goed af en laat het goed drogen. Kies een verfsoort als krijtverf of een verfspuit. Breng een primer aan, nu kun je het rotanmeubel verven met verdunde verf. Na het verven, de verf goed drogen en breng daarna nog een laag aan. Breng desnoods een lak aan tegen alle weersinvloeden.

Een korte omschrijving, zoals hierboven, geeft jou een indicatie van wat je kunt verwachten, wanneer je een rotan meubel gaat verven. Hieronder beschrijf ik uitgebreid hoe je dit het beste kunt doen en waar je op moet letten. Veel plezier met verven van rotan!

Waar Let Je Op Bij Het Verven Van Rotan?

Rotan is een natuurlijk product. Het zijn een soort lianen van de rotan plant, die gebruikt worden om meubels van te maken. Het is een klimplant die wel 200 meter lang kan worden. Rotan groeit in Afrika, Australië en bijvoorbeeld in China en in de Himalaya.

Wanneer rotan eenmaal is geoogst, is het een dood materiaal die je moet beschermen tegen weersinvloeden. Laat je rotan onbeschermd in de buitenlucht staan, dan verrot het en wordt het lelijk. Daarom is het handig om rotan te schilderen en dus te beschermen tegen regen, kou en de uitdrogende wind en warmte.

Wanneer je een rotan meubel koopt in de winkel, is deze bewerkt, veelal met beits en daarna afgelakt met blanke lak, of geverfd, en klaar om jaren te dienen. Op een gegeven moment zal de beschermlaag eraf gaan en kun je, of moet je, aan de slag, wil je een mooie rotan meubel hebben staan.

Wanneer rotan onbeschermd en vooral buiten staat, is de kans groot dat het rotan gaat vergrijzen. Dat zou jammer kunnen zijn of juist leuk (dat licht aan jouw voorkeur). Wil je dit niet dan moet je voordat het gaat vergrijzen, actie ondernemen.

Waarmee Ga Je Rotan Verven?

Rotan kun je met verschillende producten verven.

 • Verven met acrylverf (op waterbasis) en is mat of satijn, of krijtverf
 • Beitsen met beits en aflakken met blanke lak.

Hoe Ga Je Te Werk Bij Het Verven Van Rotan?

Je kunt rotan spuiten of verven met een platte, of blokkwast. Verf, mat of satijn, kun je spuiten met een verfspuit. Krijtverf verf je met een blok, of platte kwast.

Welke Voorbereidingen Heb Je Wanneer Je Gaat Rotan Verven

 1. Bekijk de verfsoorten die er zijn om rotan te verven. Dat kan een krijtverf zijn, die mat blijft of een matte of satijnen verf op waterbasis. De keuze in geheel aan jou. Wat vind jij leuk?

  Een krijtverf kan je verdunt aanbrengen met een kwast, en kom je in alle hoekjes en gaatjes, die rotan meubels met zich mee kunnen brengen.
  Een matte of satijnen verf kun je ook met een kwast verdunt aanbrengen, maar ook met een verfspuit, waarin je de verf kunt verdunnen. Dan moet er wel eerst een verdunde primer worden aangebracht.
 2. Heb je een keuze gemaakt, dan kun je aan de slag met schoonmaken. De meubels moeten eerst goed worden afgestoft met een harde stoffer of zo, en daarna met een allesreiniger goed worden ontvet en afgenomen.
 3. Laat het meubel goed drogen, zo kan de verf beter hechten.
 4. Kies een ruimte uit waar je kunt gaan verven en bescherm de omgeving met bijvoorbeeld papier of plastic op de grond. Zorg dat je de ruimte hebt, zodat je vrij kunt bewegen en geen andere objecten in de kamer met verf besmeurt. Bescherm ook jouw eigen kleding.

  Heb je een tuin, dan zou dit ideaal kunnen zijn, wanneer het droog is buiten en boven de 15 graden en uit de volle zon. Ook dan bescherm je de tegels en jezelf.
 5. Satijn of matte verf aanbrengen? Schuur dan eerst het rotan en verwijder de losse deeltjes van de oude laklaag. Stof het meubel en ontvet deze.
 6. Ga je een satijnen of matte verf aanbrengen, dan is het handig om na het schuren en drogen, een primer aan te brengen, die je kunt verdunnen (goed roeren) met één derde water. De verdunde primer komt zo in alle hoekjes en gaatjes. Primer zorgt voor een betere hechting van de daarop volgende lagen met verf. Laat de primer goed drogen.
rotan verven

Hoe Ga Je Rotan Verven?

 1. Verdun de satijnen of matte verf met één derde water, en spuit het meubel. Blijf niet te lang op één plek spuiten want dan krijg je lopers. Laat de verf drogen en herhaal dit proces tot je tevreden bent met het resultaat.
 2. Gebruik je krijtverf dan verdun de verf met één derde water. Dus één deel water en twee delen verf. Dit verdunnen doe je, zodat de verf goed in alle hoekjes en gaatje kan lopen, die rotan meubelen hebben door het vlechtwerk.
  Zo worden alle delen van het meubel goed bedekt met verf, door een blokkwast of platte kwast. Roer de verdunde verf goed door.
 3. Laat de krijtverf goed drogen en herhaal het verven zo vaak als je nodig vindt.
 4. Je kunt bij verf op waterbasis en bij krijtverf een matte vernislaag aanbrengen. Dit zorgt ervoor dat de verflaag goed is beschermd (en zeker wanneer je het meubel bijvoorbeeld buiten neerzet en bij nacht en ontij buiten blijft staan) en een matte(re) uitstraling blijft behouden.

Rotan Beitsen En Lakken (of verven)

Wanneer je rotan wil beitsen en lakken is dat natuurlijk ook een optie. Vaak wordt lakken ook als verven benoemt, dus in het kort vertel ik hoe je rotan kunt beitsen en aflakken.

 1. Schuur de oude laklaag zoveel mogelijk van de stoel of ander rotan meubel.
 2. Stof het meubel af en ontvet het met een sterk ontvettend middel.
 3. Laat deze rotan goed drogen en breng nieuwe beits aan zoals staat aangegeven op het blik van de beits.
 4. Laat de beits drogen (zie gebruiksaanwijzing) en lak de beits af met transparante lak.
 5. Laat de lak drogen en jouw meubel is prima in orde voor het komende jaar of jaren, wanneer het binnen staat.

Karin

Klussen in huis vind ik leuk om te doen en al doende heb ik veel geleerd. Het kan van alles zijn: verven, stuken, behangen, kitten of moeilijke klusjes schoonmaken. Kom maar op, ik doe het!

Nieuwste Blogs