Het bevestigen van plinten is vaak een van de laatste dingen die gedaan wordt tijdens een verbouwing of klus. Het maakt het project ook echt af. Nu zijn er vele soorten plinten te koop die je op de muur kan bevestigen en dat bevestigen kan je ook weer op verschillende manieren doen. Op wat voor manieren kan je plinten bevestigen?
Plinten bevestigen. Plinten kan je monteren door gebruik te maken van montagekit, clips, te boren en dan schroeven, spijkeren, lijmen en door te nieten. Welke methode je gaat gebruiken is afhankelijk van de soort plint die je hebt en de ondergrond.
Dit is in het kort uitgelegd op wat voor manier en hoe je plinten kan monteren. In deze blog wordt dieper ingegaan op de verschillende manieren van plinten vastzetten. Daarnaast wordt ook ingegaan op het bevestigen van plinten op de verschillende soorten ondergrond zoals gipsplaat, beton en hout en welke methode je kunt gebruiken.
Lees ook: Plinten Lijmen, Spijkeren, Schroeven, Klikken En Meer!
Inhoudsopgave
Waarmee Muur Plinten Bevestigen?
Er zijn vele manieren om plinten aan de muur te bevestigen en elke manier heeft zo zijn voordelen en nadelen. Welke manier je gebruikt is ook afhankelijk van het type plint die je op de muur wilt bevestigen. Een kleine laminaat plint bijvoorbeeld ga je niet schroeven, maar deze kan je beter plakken of spijkeren.
Daarnaast zijn er MDF plinten, kunststof plinten, parket plintjes en noem maar op. Hoge Plinten, holle plinten, systeem plinten, …
Genoeg plinten en dus ook genoeg manieren om plinten te monteren. We gaan 6 methoden bespreken.
Hoe Plinten Monteren?
Er zijn 6 manieren om plinten te monteren. Deze manieren zijn:
- Montagekit gebruiken
- Lijmen
- Schroeven
- Spijkeren
- Met Clips
- Tacken of nieten
Dit zijn de 6 meest gebruikte manieren om plinten te bevestigen. Onderstaand wordt dieper ingegaan op elke methode en de voor- en nadelen, te beginnen met kit.
1. Plinten Monteren Met Kit
De eerste en veel gebruikte manier om plinten te bevestigen is door gebruik te maken van kit, montagekit wel te verstaan. De kit die hiervoor gebruikt wordt is High Tack montagekit. Dit is een stugge stevig kit die met een dikke streep wordt aangebracht op de plint waarna de plint op de muur bevestigd wordt.
Lees voor een uitgebreide instructie onze blog over het kitten van plinten en praktische tips.
Het voordeel van kitten is dat het relatief weinig rommel geeft en snel gedaan kan worden. Er komt geen boormachine of schroef aan te pas.
Een ander voordeel is dat je kitten oneffenheden van muren kunt opvangen en wegwerken. Vaak zijn muren niet glad afgewerkt en de dikke kit laag zorgt ervoor dat de gehele plint vastgezet wordt tegen de muur. De kit vult de ruimtes van de muur op waardoor een uitermate goede hechting van de plint ontstaat.
Lees ook: 4 x Praktisch Plinten (Af)Kitten! Of Juist Niet Doen?
2. Plinten Bevestigen Lijm
Ook lijm wordt gebruikt om plinten te monteren op de muur. Deze methode kan je niet bij elke plint gebruiken maar alleen bij kleine plinten. Een voorwaarde voor het gebruik van deze methode is dat de muur glad moet zijn.
Lijm is namelijk zo dun dat het uitvloeit en hierdoor niet goed in staat is om oneffenheden van de muur op te vangen.
Het risico bestaat dat de lijm niet overal goed hecht en waardoor de plint in de loop van de tijd los kan raken.
Kleine parketplinten die niet tegen de muur geplakt worden, maar op het parket kunnen daarentegen wel gelijmd worden omdat het parket vlak is en de lijm dus optimaal kan hechten.
3. Plinten Bevestigen Schroeven
Schroeven wordt ook gebruikt om plinten te bevestigen. Dit is aanzienlijk veel werk omdat er in de muur ook geboord moet worden en als het een betonnen of gipsplatenmuur is zal je ook pluggen moeten gebruiken.
Teken op de plint en in het midden van de plint een lijn over de gehele lengte. Doe dit met potlood want dat kan je makkelijk verwijderen. Bepaal nu de afstanden waar je de schroeven wilt hebben en teken deze af op de zojuist getrokken lijn. Boor met een houtboortje de gaten in de plint.
Leg de plint langs de muur en teken met een potlood door de geboorde gaatjes de boorgaten af op de muur. Nu boor je de gaten in de muur met een steenboor van 6 mm. Plaats de pluggen voor een gat van 6 mm in de boorgaten en schroef de plinten voorzichtig vast. Vast is vast!
Het nadeel hiervan is dat je de schroeven blijft zien. Wil je dit niet dan kan je de schroeven verzinken, daarna plamuren en vervolgens de gehele plint overschilderen.
De gaten in de plint en de gaten in de muur moeten goed met elkaar overeenkomen, anders bestaat de kans dat de schroeven er schuin ingeschroefd worden.
Lees ook: Plinten Schoonmaken Doe Je Gemakkelijk Zo!
4. Plinten Spijkeren
Plinten bevestigen met spijker wordt af en toe nog wel eens gedaan. Moet je plinten plaatsen tegen een houten scheidingswand dan kan je zeker spijkers gebruiken.
In oude woningen kom je ze ook nog wel eens tegen, oude bruine houten plinten die gespijkerd zijn in de betonnen muur. Wil je spijkers gebruiken gebruik dan de juiste spijker voor de juiste muur. Voor een betonnen muur gebruik je stalen betonspijkers en geen spijkers voor hout.
Wees voorzichtig met spijkeren, zeker als de spijker haast in de muur zit. Als je te fanatiek de hamer hanteert kan je butsen in de plint slaan die je dan later weer moet plamuren of op een andere manier weg moet werken.
5. Plinten Bevestigen Met Clips
Bij deze manier van bevestigen van plinten maak je gebruik van systeem plinten. Dit zijn plinten die een bevestigingssysteem hebben die op de muur gemonteerd wordt waarna de uiteindelijke plint eroverheen geschoven of geklikt wordt.
Elke fabrikant heeft zo zijn eigen systeem ontwikkeld en zo zijn er dus meerdere systemen in de handel. Het principe blijft echter gelijk.
Het bevestigingssysteem wordt door middel van boren, pluggen en schroeven op de muur gemonteerd. Meestal zijn al deze bevestigingsmiddelen te koop in de bouwmarkt waar je de plinten koopt en zijn ze voorzien van een uitgebreide instructie.
Is het bevestigingssysteem gemonteerd dan wordt de plint eroverheen geschoven of geklikt.
Een voordeel van deze methode is dat de plint altijd de muur volgt en de naden zodoende klein zijn. Daarnaast is de montage onzichtbaar en zijn er geen schroeven of andere bevestigingsmiddelen zichtbaar. Vaak zijn de plinten hol waardoor je er kabels achter kunt wegwerken.
Lees ook: De Beste Tips Om Plinten Te Verwijderen!
6. Plinten Vastzetten Tacker
De laatste methode die wij hier behandelen is plinten vastzetten met een tacker of nietmachine. Dit is eigenlijk automatisch spijkeren.
Let er ook nu op dat je de juiste nieten gebruikt voor het type wand waar je de plinten op vast gaat zetten. Het tacken gaat behoorlijk snel en maakt wel een buts in de plint.
Heb je geen tacker dan kan je deze altijd huren bij je lokale bouwmarkt, zij hebben ook de nietjes voor je.
Hoe Plinten Vastzetten Op Een Moeilijke Ondergrond?
Bovenstaand zijn 6 methoden besproken hoe je plinten kan bevestigen aan de muur. In de meeste gevallen zal het ziet zo een probleem zijn om de plinten te monteren, maar onderstaand toch een paar vragen die wij ontvingen over het monteren van de plinten, en de antwoorden natuurlijk.
Plinten Vastzetten Op Laminaat
Voor het vastzetten van plinten op laminaat kan je elke van bovenstaande methode gebruiken mits jouw plint hiervoor geschikt is.
Echter, vaak wordt op laminaat de welbekende plakplint geplakt. Deze plint monteer je niet op de muur maar op het laminaat. Het is een dunne lage plint die al voorzien is van een plakstrip.
Maak het laminaat stof- en vetvrij want dan hecht de plakstrip beter. Verwijder de beschermlaag van de plakstrip en monteer de plint op het laminaat.
Plinten Plaatsen Op Een Oneffen Muur
Een oneffen muur en plinten kan soms best lastig zijn. Hierdoor sluit de plint niet goed aan waardoor stof en vuil achter de plint kan komen. Daarnaast is het esthetisch ook nog eens niet mooi een ruimte tussen de plint en de muur blijft storend.
In dit geval zijn er twee zaken die je kunt doen:
- Monteer de plinten tegen de muur met kit. Montagekit vangt de oneffenheden van de muur op waardoor deze optimaal gemonteerd wordt.
- Werk de bovenkant, onderkant en eventueel de naden van de plinten af met overschilderbare kit.
Ik kan hier een hele blog overschrijven en dat heb ik dan ook gedaan. Lees voor het oplossen van dit probleem onze blog over het kitten van plinten. Hierin wordt alles besproken.
Plinten Plaatsen Op Een Ongelijke Vloer
Voor een ongelijke vloer geldt eigenlijk hetzelfde als een oneffen muur. Om de ongelijkheid van de vloer op te vangen kan je werken met kit. Klik op bovenstaande link om naar ons artikel te gaan over het kitten van plinten.
Eventueel kan je ook gebruikmaken van systeemplinten omdat deze ook veel oneffenheden kunnen opvangen.
Overzetplinten Monteren
Overzet plinten zijn plinten die over de oude bestaande plinten gemonteerd worden. Aangezien de oude plinten van hout zijn kan je overwegen om de overzetplinten te spijker of te nieten. Daarna moet je de spijkers wel wegwerken met plamuur en de hele plint verven.
En ander optie die ook goed werk is te kitten. Met montagekit kan je de overzetplinten prima monteren. Het geeft geel rommel en je hoeft niet te plamuren. Beide (bovenstaande) methode werken goed, het licht er maar aan wat je voorkeur heeft.