Hoe Een Parketvloer Zelf Schuren, Complete Gids!

Na jaren trouwe dienst is je parketvloer toe aan een opknapbeurt. Jouw parketvloer wil je zelf schuren, en daarna lakken, dat kan. Je hebt daar wel een aantal machines voor nodig om deze oppervlaktes te schuren. Deze kun je huren, die hoef je zelf niet aan te schaffen, maar dat kan natuurlijk ook.
Hoe en waarmee kun je dan een parketvloer schuren en lakken?

Parketvloer schuren en lakken: Huur een schuur,- en kantenschuurmachine voor de parketvloer, bij een bouwmarkt. Schuren doe je met verschillende soorten schuurpapier, van grof naar fijn. Maak de parketvloer stofvrij en dweil deze met een vochtige doek. Kies lak voor jouw parketvloer en lak met een roller in de lengterichting. Geef de parketvloer drie lagen lak.

Het schuren en lakken is goed zelf te doen. Het heeft wel tijd nodig om de vloer weer optimaal te krijgen. De kamer moet helemaal leeg, er moet geschuurd worden en schoongemaakt en daarna moet de vloer in drie lagen gelakt worden. Tussentijds moet dat nog drogen. Plan dus goed! Geen bezoek en iedereen de deur uit? Maar hoe ga je nu deze parketvloer schuren en lakken?

Parketvloer Schuren En Lakken

De voorbereiding is het halve werk, wordt gezegd. En dat klopt natuurlijk ook. Het moet geen drukte van belang zijn in huis terwijl de vloer wordt gelakt. Veel stof op nieuwe lak geeft geen mooi effect. Maar wat kun je allemaal doen om het zo goed mogelijk te laten verlopen. Ik zette het voor je op een rij:

 • Huur een schuurmachine (bij de bouwmarkt en lees de instructie) om de vloer te schuren, en koop daarbij schuurpapier van korrel 40, 80 en 100. Dus allemaal! Zo schuur je van grof naar fijn en zal jouw vloer er spiegelglad uit gaan zien. Draag een mondmasker voor de vele dwarrelende stofdeeltjes.
  Beweeg de schuurmachine altijd in één richting (lengterichting) en stofzuig de vloer iedere keer nadat er een ander schuurpapier op de schuurmachine gaat. Lucht de ruimte zoveel mogelijk!
 • Kies een lak uit, die jouw vloer goed beschermd, en jij mooi vindt. Er zijn transparante en dekkende lakken voor parket. Zachte en harde vloeren kunnen andere lakken nodig hebben. Grenen pakketvloeren zijn zachter, bijvoorbeeld dan een harde houten pakketvloer.
  Meet de vloer op zodat je weet hoeveel lak je nodig hebt. Kijk ter oriëntatie eens bij Bol.com. Er zijn verschillende parketlakken in het assortiment. Ook lakken die voor elk soort vloer geschikt zijn, om het makkelijk voor jou te maken, maar ook lakken voor hard en zacht hout.
 • Kies de juiste lakrollers, voor het lakken van parketvloeren. Goed materiaal zorgt voor een voorspoedige klus.
 • Maak de kamer die je wilt gaat schuren helemaal leeg, en plan het zo, dat dat een aantal dagen zo kan blijven.
 • Kijk goed of de vloer nog kleine spijkertjes heeft die uitsteken. Je kunt de vloer dan gelijk inspecteren op butsen, splinters en kapotte delen. Sla spijkertjes in de vloer of verwijder deze. Vul butsen eventueel op met kneedbaar hout en maak delen van het parket die niet meer te redden zijn, voor je gaat schuren en lakken.
 • Begin met schuurpapier 40, grove korrel, zodat harde lak van de vloer wordt geschuurd. Schuur in de lengterichting van het parket en blijf bewegen met het schuurapparaat wanneer deze aanstaat. Anders krijg je kuilen in je vloer!
  Nadat de hele vloer is gedaan met de schuurmachine kun je de kantenschuurmachine gaan gebruiken. Ook deze blijf je bewegen wanneer hij aanstaat. Schuur de randen, begin met korrel 40, waar de andere machine niet bij kon. Doe dit daarna met schuurpapier 80 en daarna met schuurpapier, korrel 100, voor een zeer glad resultaat.
 • Maak de vloer goed schoon en stofvrij. Stofzuig en dweil met een vochtige doek de laatste stof weg en laat de vloer goed drogen.
 • Plak plinten goed af.
 • Wanneer je gaat lakken, begin je in de kamer op een punt, dat het verst bij de deur vandaan is. We kennen allemaal wel de foto’s van mensen die vast staan in de hoek van de kamer omdat de vloer net is gelakt. Het gebeurt in alle enthousiasme…
 • Gebruik een lakroller voor het lakken van parketvloeren, dat wordt het mooiste, en gebruik eventueel een lange stok zodat je niet hoeft te bukken. Dat werkt het makkelijkste. Werk ook in de lengterichting, naar de deur toe. Werk in één keer de vloer af voor het beste resultaat.
 • Schuur de vloer licht op wanneer de eerste laklaag is gedroogd (meestal 24 uur). Op de verfbussen staat hoelang de droogtijd is voor het merk waarmee jij werkt. Ieder merk heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing.
 • Maak de vloer weer stofvrij (stofzuigen) en lak de vloer weer. Doe dit hierna nogmaals. De vloer heeft nu drie laklagen.
parketvloer schuren

Lees ook: Plinten Schoonmaken Doe Je Gemakkelijk Zo!

Parketvloer laten schuren en lakken

Natuurlijk kun je jouw parketvloer ook laten schuren en lakken door een professioneel bedrijf. De kunst is om dan een bedrijf te zoeken die goede referenties heeft en het bedrag vraagt die jij voor ogen had. Gemiddeld kost een parketvloer schuren en lakken 30 euro per vierkante meter. Daar zitten de arbeidskosten en materialen bij in.

Wil je de werkzaamheden uit laten voeren door een parketteur/professional? Kijk dan eens op de website van Parcket.nl. Zij zijn specialist op dit gebied en helpen zelfs met de meubels verplaatsen en opslag.

Vraag ook aan vrienden, bekende en collega’s wie zijn parketvloer heeft laten doen en of zij tevreden zijn. Zo komt er een bedrijf bij jou in huis die goed staat aangeschreven en zijn vak verstaat.

Disclaimer: Op deze pagina wordt besproken hoe pakket wordt geschuurd en gelakt. Het toepassen van deze methodes is geheel voor eigen risico. Werk veilig en volgens de gebruiksaanwijzing van apparaten en lakken.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs