7 x Kaarsvet Verwijderen Van Hout Zonder Beschadigingen!

kaarsvet van hout verwijderen

Kaarsen zijn leuk, maar het kaarsvet is minder leuk. Zeker als de kaars gelekt heeft en het kaarsvet op de tafel of vloer terecht is gekomen. Het lijkt hopeloos om het kaarsvet van hout te verwijderen, omdat de gedachte is dat het een plek achterlaat. Maar dat hoeft niet! Hoe kan je kaarsvet verwijderen van hout zonder het hout te beschadigen. In het kort:

Kaarsvet van hout verwijderen. Je kunt dit doen met warmte van bijvoorbeeld een föhn. Hierdoor wordt het kaarsvet zachter. Of je kunt het doen door ijsblokjes op het kaarsvet te leggen waardoor het harder wordt. Ook kan je HG vlekweg 3 gebruiken.

Dit zijn in het kort een paar manieren om kaarsvet van hout te verwijderen, zonder dat er een plek op het hout achterblijft. Dit is echter wel een beetje afhankelijk van het soort kaarsvet, het soort hout en of het hout behandeld is of juist niet. Garanties zijn echter niet te geven. Lees snel verder om te lezen wat goed werkt.

Wat Is Kaarsvet?

Als je weet waar kaarsvet van gemaakt is, kom je ook op ideeën om kaarsvet van hout te verwijderen. Dus wat is kaarsvet nu eigenlijk?

Kaarsvet is een product wat brand met behulp van een lont, maar wat is kaarsvet? De meeste kaarsen zijn gemaakt van paraffine. Paraffine komt vrij tijdens de raffinage van olie en is dus een olieproduct. Er zijn ook kaarsen die gemaakt worden van stearine, wat een dierlijk vet is. Daarnaast zijn er kaarsen gemaakt van sojawax en bijenwas.

De meeste kaarsen die jij in je huis hebt zijn gemaakt van paraffine, en paraffine is dus olie. Olie geeft altijd vlekken als dit op hout of een kledingstuk komt. Dit hoeft niet zo te zijn met paraffine omdat paraffine een gestold (hard) product is bij kamertemperatuur. Het gedraagt zich dan ook anders dan olie.

Hoe Kaarsvet Verwijderen Van Hout?

Kaarsvet is gemaakt van olie en ook al stolt het snel, als gesmolten kaarsvet op onbehandeld hout terecht komt kan dit toch nog een vlek geven. De toplaag van het hout heeft een beetje paraffine opgenomen toen het nog niet gestold was.

Gelukkig is het niet heel diep in het hout getrokken en kan je het meestal wel verwijderen. Het is eventjes wat werk maar in de meeste gevallen blijft er geen vlek achter en is het hout niet beschadigd. Echter, garanties zijn in dit geval niet te geven.

Het harde kaarsvet kan op meerdere manieren verwijderd worden van hout. Er zijn 3 methoden waarmee je kaarsvet kan verwijderen van hout.

1. Met Warmte

Door warmte te gebruiken wordt het kaarsvet zachter of weer vloeibaar. Het ligt er maar aan hoeveel warmte je gebruikt. Het zacht geworden kaarsvet kan nu opgenomen worden met keukenpapier. Voor de warmte kan je gebruikmaken van een föhn. Hoe ga je te werk?

 1. Leg de spullen klaar. Dit zijn een verfkrabber, keukenpapier, föhn en een sopje van allesreiniger of St. Marc.
 2. Krab voorzichtig met de verfkrabber het gestolde kaarsvet van het hout. Probeer zo veel als mogelijk te verwijderen, maar doe het voorzichtig zodat je het hout niet beschadigd.
 3. Haal het losgemaakte kaarsvet weg en zet de föhn aan.
 4. Behandel de plek met de föhn. Het achtergebleven kaarsvet wordt nu zachter.
 5. Dep vervolgens het keukenpapier op de plek om het gesmolten/zachte kaarsvet op te nemen. Blijf dit doen totdat er geen kaarsvet meer is om op te nemen.
 6. Maakt nu de plek schoon met een sopje van allesreiniger of St.-Marc.

Als het goed is, is al het kaarsvet verdwenen en is er geen plek achtergebleven. Als dit wel zo is kan je het licht opschuren met schuurpapier met een hele fijne korrel, bijvoorbeeld korrel 280. Als het al ouder hout is zul je altijd de schuurplek blijven zien. Dus denk goed na of je dit wilt.

Als je geen föhn hebt kan je ook gebruikmaken van een strijkijzer. Zet deze dan op een medium stand. Verder heb je hiervoor een doek nodig op het kaarsvet op te nemen. Onderstaande video laat zien hoe dit in zijn werk gaat.

Heb je geen föhn of een strijkijzer, maak dan gebruik van heet/kokend water. Ook dit zal het kaarsvet zachter maken waardoor je het kunt verwijderen. Deze manier veroorzaakt wel meer rommel, maar uiteindelijk krijg je ook nu het kaarsvet van het hout af.

2. Met Kou

De volgende methode is door gebruik te maken van kou. De ‘kou’ verkrijgen we door ijsblokjes in een theedoek te wikkelen. Ook kan je een zak diepvriesgroente gebruiken, of eigenlijk alles wat je in je vriezer hebt liggen. Je gebruikt het maar even, dus als je het in de verpakking laat zitten kan het weer terug de vriezer in als je klaar bent. Wat ga je nu dan doen?

 1. Haal de ijsblokjes uit de vriezer en doe ze in een theedoek.
 2. Leg deze theedoek een paar minuten op het kaarsvet. Dit kaarsvet wordt nu nog harder en komt los van het hout.
 3. Schrap het kaarsvet nu weg met de verfkrabber, dit gaat best wel makkelijk nu het kaarsvet hard is.
 4. Maak de plek weer schoon met een sopje van allesreiniger of St.-Marc.

Als het goed is, is ook nu al het kaarsvet verdwenen en is er geen plek achtergebleven. Als dit wel zo is kan je het licht opschuren met schuurpapier met een hele fijne korrel, bijvoorbeeld korrel 280. Helaas kun je de schuurplek blijven zien.

3. Met Chemische Middelen

Een andere methode is om gebruik te maken van chemische middeltjes. Producten die je kunt gebruiken zijn wasbenzine en terpentine.

Echter heeft ook HG een product die je kunt gebruiken om kaarsvet van hout te verwijderen. Dit is HG vlekweg 3 en verkrijgbaar bij bol.com, hier kan je ook de instructies lezen. Ik heb het nog niet gebruikt maar het schijnt te werken.

Ook kan je wasbenzine of terpentine gebruiken. Doe een beetje wasbenzine op een oude theedoek en wrijf cirkels op het kaarsvet. Dit zal nu oplossen en laagje voor laagje verwijder je het kaarsvet van het hout.
Als al het kaarsvet is opgenomen door de doek, kan je de plek schoonmaken met een sopje van allesreiniger of St.-Marc.

Kaarsvet Verwijderen Van Houten Tafel

Dit zijn de manieren op kaarsvet van een houten tafel of houten vloer te verwijderen. In het kort zijn deze methode:

 1. Met een föhn
 2. Met een strijkijzer
 3. Met kokend/warm water
 4. Met ijsblokjes
 5. Met HG vlekweg 3
 6. Met wasbenzine
 7. Met terpentine

Al deze methode werken goed, maar de wasbenzine of terpentine zijn niet mijn favoriete. Deze producten stinken enorm en het duurt in verhouding lang voordat al het kaarsvet is opgelost. En kijk goed uit met vuur. Wasbenzine en terpentine zijn licht ontvlambare producten, dus wees voorzichtig.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs