Kaarsvet Verwijderen Uit Kleding. Welke Stof?

Het is echt heel vervelend wanneer je ziet dat er kaarsvet in kleding of andere stoffen is gekomen. En hoe ga je kaarsvet dan uit de kleding halen, is dan de vraag die volgt. Daar zijn een aantal truckjes voor die ik ga beschrijven in deze blog. Een leuke hobby is het niet maar je kunt het met een beetje goede wil, verwijderen. Heb goede moed!

Kaarsvet verwijderen uit kleding: Leg kleding met kaarsvet in de vriezer en laat het hard worden. Krab het kaarsvet van de kleding. Leg kleding met kaarsvet op de strijkplank. Leg keukenpapier op het kaarsvet. Strijk het keukenpapier op de juiste temperatuur, het kaarsvet wordt er door opgenomen. Zijdekleding breng je naar de stomerij.

Kaarsvet kan bestaan uit parafine, stearine, soja was of bijenwas. Het zijn allemaal soorten kaarsvet, die vet zijn. Het komt of voort uit aardolie (parafine) of uit dierlijk of plantaardig vet (Stearine). Het spreekt voor zich waar soja kaarsvet en bijenwas vandaan komt.

Feit is wel dan het een vettige substantie is, die je niet zo maar, of gemakkelijk, uit kleding kunt verwijderen. Daar moet je wel wat voor doen. En daar zijn truckjes voor!

Hoe Kaarsvet Verwijderen Uit Kleding?

Kleding wordt natuurlijk gemaakt van allerlei soorten stoffen. De ene stof kan beter tegenhitte/warmte dan andere. Sommige stoffen krimpen of gaan zelfs smelten bij goed wat warmte of zelf kou. Daar moet dus de methode worden aangepast, wanneer men kaarsvet uit kleding verwijderd.

Op zijde kun je geen hete strijkijzer zetten om het kaarsvet te laten smelten bijvoorbeeld en wol mag je niet al te koud wassen want dat krimpt jouw kledingstuk. Hieronder een kort schema van stoffen met hun was en strijk programma. Kijk voor jouw kledingstuk altijd naar de instructie op het was label!

Durf je het niet aan om zelf kaarsvet uit kleding te verwijderen, breng dan het kledingstuk naar de stomerij.

Kaarsvet Uit Welke Stoffen Verwijderen, En tegen Welke Hitte Zijn Zij Bestand:

Kijk altijd eerst op het label wat voor soort stof jouw kledingstuk is. Welke kleding kan koude of hitte verdragen om kaarsvet uit kleding te krijgen. Daar staat ook vermeld op hoeveel graden je mag wassen/drogen en strijken.

Van welke stoffen worden zoal kleding gemaakt:

 • Wol
 • Katoen
 • Synthetische stoffen zoals polyamide, acryl, elastaan en viscose
 • Leer
 • zijde

Hoe heet mag je kleding wassen of strijken?

Dit is algemene informatie. Stoffen zijn van verschillende materialen gemaakt. Het is dus van belang het label te vinden in jouw kledingstuk, om er achter te komen hoe je te werk moet gaan. Zo houdt je jouw kledingstuk zo mooi mogelijk!

 1. Wol wassen op 30 of 40 graden (wolwasprogramma).
  Wol strijken op 150 graden maximaal (middelmatig).
  Wol mag je invriezen.
 2. Katoen wassen op maximaal 40 graden.
  Katoen strijken op 200 graden maximaal, eventueel met stoom.
  Katoen mag je invriezen.
 3. Leer met lauw water wassen tot 30 graden met zacht wasmiddel.
  Leer mag je invriezen.
  Leer niet strijken.
 4. Zijde wassen op 30 graden, zacht wasmiddel.
  Zijde strijken op een lauwe stand, zonder stoom.
  Zijde mag je invriezen.
 5. Synthetische kleding wassen op 40 graden.
  Synthetische stof strijken op 150 graden (middelmatig).
  Synthetische stof mag je invriezen.

Nu je weet op hoeveel graden je wol of leer bijvoorbeeld mag wassen of strijken, om kaarsvet eruit te krijgen.

Kaarsvet Uit Wollen Kleding Verwijderen

Je kunt kaarsvet, wat op wollen kleding is gevallen, het best direct af laten koelen en daarna met een strijkijzer het kaarsvet eruit halen. Doe dit op de volgende manier:

Kaarsvet af laten koelen door:

 • Laat het kaarsvet drogen, nu stolt het kaarsvet. Nu kan je makkelijker het kaarsvet verwijden of
 • leg het kledingstuk, met het kaarsvet bovenop, een uur in de vriezer, zodat het kaarsvet echt hard wordt.
 • Je kunt ook een ijsblokje pakken en voorzichtig op het nog vloeibare kaarsvet dippen. Smeer het niet uit, dan wordt je vlek groter!
 • Of blaas zachtjes op het kaarsvet zodat het stolt. Blaas niet te hard dan gaat het kaarsvet lopen en vergroot je de vlek!

  Wanneer het kaarsvet eenmaal hard is, kun je een groot gedeelte los peuteren en eraf halen. Wees er zeker van dat alles hard is en niet alleen de buitenkant van het kaarsvet. De restjes kun je met een nagel los krabben.
 • Zit er toch nog een restje kaarsvet in de wol die je er niet uitkrijgt, dan kun je met de strijkijzer aan de gang.

Kaarsvet smelten met strijkijzer:

 • Lees het label van jouw kledingstuk!
 • leg het wollen kledingstuk op de strijkplank met het kaarsvet naar boven. Bedek het kaarsvet met een dubbel gevouwen keukenpapiertje (of wc papier). Strijk daar waar het kaarsvet zit op het wollen kledingstuk, op middelmatige temperatuur.
 • Wanneer je het op ’te heet’ zet, kan de wol lelijk worden. Nu smelt het kaarsvet en wordt direct opgenomen in het keukenpapier. Leg een schoon stuk keukenpapier op het kaarsvet en strijk er met een strijkijzer, een aantal keer overheen, tot alle kaarsvet is opgenomen door het keukenpapier.

Wassen met vlek verwijderaar:

 • Was jouw kledingstuk daarna en direct op een wolwas programma, met een wolwas middel om de laatste restjes kaarsvet eruit te wassen. Je kunt wat ossengalzeep op de vlek wrijven of nog een vetvlek verwijderaar gebruiken, voor de laatste restjes kaarsvet, die geschikt is voor wol.
 • Je kunt jouw kleding met kaarsvet ook naar de stomerij brengen. Zij zijn experts in het verwijderen van vlekken.

Kaarsvet Uit Katoenen Kleding Verwijderen

Lees het label van jouw kledingstuk eerst voor je het kaarsvet gaat verwijderen.

Je kunt kaarsvet uit katoenen kleding ook verwijderen door het kaarsvet:

 • in te vriezen
 • eruit te strijken
 • eruit te wassen
 1. Invriezen
  Leg jouw katoenen kledingstuk in de vriezer, voor een uur of laat het stollen door erop te blazen of er een ijsklontje op te leggen. Zorg in ieder geval dat het goed hard is zodat je het eraf kan krabben.
 2. Strijken
  Je kunt katoenen kleding ook goed strijken, dus nadat je het meeste kaarsvet eraf hebt gekrabd, kun je de rest van het kaarsvet met de strijkijzer verwijderen. Leg je kledingstuk op de strijkplank met het kaarsvet in het zicht. Leg er een keukenpapiertje pf bakpapier op of een oude doek die weg mag, en strijk dan over de vlek. Het kaarsvet wat is overgebleven zal smelten en het keukenpapier zal het laatste restje opnemen. Doe dit eventueel een aantal keer.
 3. Wassen
  Is het kaarsvet weg, of bijna niet meer te zien, dan kun je het kledingstuk in de wasmachine nog even wassen. Doe eventueel wat Ossengalzeep of een vetvlek verwijderaar op de allerlaatste restjes kaarsvet en was op maximaal 40 graden (of zoveel als het label van jouw kledingstuk aangeeft). Je kunt ook alcohol op de laatste restjes kaarsvet wrijven om deze te verwijderen.

  Wil je zien hoe kaarsvet verwijderen in zijn werk gaat? Bekijk dan onderstaande video!

Kaarsvet Uit Synthetische Kleding Verwijderen

Synthetische kleding kun je ook van kaarsvet ontdoen door de kleding in te vriezen en dus het kaarsvet te laten stollen, zoals hierboven beschreven.

Lees eerst het label van jouw kleding!

 • Bevries het kaarsvet of laat het kaarsvet stollen.
 • krab de bevroren kaarsvet van de kleding, met jouw nagel of bijvoorbeeld een credit card. Zit er nog een restje kaarsvet.
 • Zet de strijkijzer op een middelmatige warmte. Zie label! Leg een oude doek of keukenpapier over het kaarsvet en laat de laatste restjes kaarsvet smelten. De overgebleven kaarsvet in kleding, kun je met een strijkijzer op matige temperatuur (zie label) laten smelten. Zo neemt het keukenpapier alle kaarsvet op. Doe dit een aantal keer.
 • Je kunt natuurlijk ook je kleding naar de stomerij brengen. Zij zijn experts in het verwijderen van vlekken uit kleding.

Kaarsvet Uit Leren Kleding Verwijderen

Lees eerst het label dat in jouw leren kleding zit. Bekijk de instructie.

Om kaarsvet van leren kleding te krijgen laat je het in dit geval ook eerst stollen door het koud te maken.

 • IJsblokje/eraf lepelen
  Met een ijsblokje het kaarsvet laten stollen en van het leer afkrabben. Zorg er wel voor dat het kaarsvet niet verder weg loopt en grotere vlekken maakt. Want kaarsvet is vet en maakt vlekken op leer. Je kunt ook proberen het er direct af te lepelen en de schade te beperken..
 • Krab met een nagel, bot mesje of credit card, het (restje) kaarsvet eraf.
 • Daarna kun je wat talkpoeder op de vlek strooien. Dit wrijf je in het leer met een draaiende beweging. Laat dit ongeveer 2 uur zitten. Het talkpoeder zal het vet voor het grootste gedeelte (of helemaal wanneer je geluk hebt) eruit trekken.
 • Was je leren kledingstuk op de manier zo je gewent bent of breng deze naar de stomerij.

Kaarsvet Uit Zijde Kleding Verwijderen

Lees eerst het label dat vast zit aan jouw zijden kledingstuk voor je begint met poetsen.

Laat kaarsvet stollen wanneer dit op jou zijde kleding is gevallen en krab dan heel voorzichtig het harde kaarsvet eraf. Zijde is een tere stof waar je niet hardhandig mee om kunt gaan wil je het mooi houden.

 • Laat kaarsvet stollen en krab het er voorzichtig af.
 • Leg het zijde met kaarsvet op de strijkplank en zet deze aan op lage temperatuur. Leg bakpapier of keukenpapier op het kaarsvet en strijk op de plek waar kaarsvet zit. Dit zal zacht worden en smelten. Het papier zal het kaarsvet opnemen.
 • Wanneer er op het label staat dat je het kan wassen dan kun je dit doen zoals omschreven.
 • Je kunt ook bij een stomerij terecht. Zij weten alles van vlekken en manieren van schoonmaken, wanneer je het zelf niet aandurft jouw zijde mooie kledingstuk van vlekken te ontdoen.

Karin

Klussen in huis vind ik leuk om te doen en al doende heb ik veel geleerd. Het kan van alles zijn: verven, stuken, behangen, kitten of moeilijke klusjes schoonmaken. Kom maar op, ik doe het!

Nieuwste Blogs