Een haakse hoek uitzetten, daar denk je niet vaak over na als klusser, maar het komt een keer voor. Eens zal je voor een klus een haakse hoek moeten uitzetten. Hiervoor zijn inmiddels gereedschappen te koop zoals lasers, maar deze zijn kostbaar, zeker als je het verder niet vaak meer gebruikt. Hoe kan je anders een haakse hoek uitzetten?
Je kunt een haakse hoek uitzeten met bijvoorbeeld een winkelhaak. Voor grotere objecten of voor op het land of in de tuin kan je gebruikmaken van de 3-4-5 steek wat altijd een rechte hoek geeft.
Dit is in het kort hoe je een haakse hoek kunt uitzetten. Er is echter wel een verschil als je een haakse hoek nodig hebt om een kast te maken of als je een haakse hoek nodig hebt om een tuinkas in te meten. Dit zijn twee verschillende vragen en er zijn twee verschillende oplossingen. Hoe dit in het werk gaat wordt hier verteld, dus lees snel verder.
Inhoudsopgave
Hoe Gebruik Je De 3-4-5 Steek?
Er zijn verschillende manieren om een haakse hoek te maken. Bij kleine klussen zoals het maken van een tv-meubel of kast of het recht afzagen van een balk, kan je gebruikmaken van een winkelhaak. Deze heeft een rechte hoek (hoek van 90 graden). Onderstaande foto geeft goed aan hoe dit werkt. Het kan eigenlijk niet fout gaan of je moet schreef zagen!
Dit werk alleen bij klein werk. Voor het uitzetten van een haakse hoek in bijvoorbeeld de tuin kan je een winkelhaak niet gebruiken. Nu kan je gebruikmaken van de 3, 4, 5 methoden.
De 3-4-5 Steek Voor Een Rechte Hoek!
Pythagoras heeft de 3-4-5 steek uitgevonden, ook wel de ‘Stelling van Pythagoras’ genoemd. De strekking van de stelling is dat als je een driehoek hebt in de verhouding 3, 4, 5 er altijd een hoek van 90 graden is met andere woorden een haakse hoek.
Een kleine wiskundige uitleg:
- Pythagoras bedacht a2 = b2 + c2
- Stel: de lengte van zijde b=3 en van zijde c=4 wat is dan zijde a?
- Volgens Pythagoras:
- a2 = 32 + 42
- a2 = 3×3 + 4×4
- a2 = 9 + 16
- a2 = 25 dus a is 5.
Dit is dus de verhouding 3, 4, 5 oftewel de 3-4-5 steek.
In elke verhouding geeft dit altijd een rechte hoek, bijvoorbeeld: vermenigvuldig alles met 4 dan krijg je als steek 12-16-20 of vermenigvuldig alles en 8 dan krijg je als steek 24-32-40.
In de tekening staan nu meters, maar dit kunnen ook centimeters of decimeters zijn, als de verhouding maar klop volgens de 3-4-5 steek.
Hoe Een Haakse Hoek Uitzetten?
Je kunt de hoek uitzetten door lange latten te gebruiken of door piketpaaltjes te slaan en touw te gebruiken.
Door gebruik te maken van latten
Heb je een groot oppervlak in te meten dan kan je gebruikmaken van bijvoorbeeld lange latten. Zet op 1 lat de lengte 3 uit, op een andere lat de lengte 4 en op de laatste lat de lengte 5. Hoe groter de verhouding, hoe scherper en beter de hoek.
Heb je latten van 1,5 meter lengte dan kan je als verhouding bijvoorbeeld nemen, 90 centimeter, 120 centimeter en 150 centimeter.
Leg de latten van 90 en 120 centimeter neer op de grond en leg ze haast in een rechte hoek. Vervolgens leg je de lat van 150 centimeter neer en deze verbindt beide andere latten. Door de latten van 90 en 120 centimeter te verschuiven creëer je een hoek van 90 graden totdat de lat van 150 centimeter precies de latten verbindt.
Piketpaaltjes en touw gebruiken
In de praktijk doe je dat als volgt:
- Sla een ijzeren pen of een klein houten paaltje in de grond en maak hier een touwtje aan vast. Dit is punt A.
- Meet 4 meter af met het touw en sla weer een ijzeren pen of houten paaltje in de grond, dit is punt B. Maak het touw hieraan vast. Dit is de lijn waar de haakse hoek op komt.
- Maak bij punt B weer een touwtje vast en meet 5 meter af. Trek vanuit punt B met het 5 meter lange touwtje een cirkelboog boven punt A op ongeveer de plaats waar dat de haakse lijn zal komen.
- Maak bij punt A ook weer een touwtje vast en meet 3 meter af. Trek vanuit punt A met het 3 meter lange touwtje een cirkelboog boven punt A op ongeveer de plaats waar dat de haakse lijn zal komen.
- Het kruispunt van beide bogen in nu het punt waar C is. Sla hier weer een ijzeren pen de grond in.
- De lijnen A-C en A-B staan nu loodrecht op elkaar en je hebt een rechte hoek.
Onderstaande video laat heel duidelijk zien hoe het in de praktijk werkt! Zeker even kijken.