Graniet Aanrechtblad Dof? Het is eenvoudig te herstellen!

Graniet aanrechtblad dof

Graniet is een sterk natuurlijk materiaal wat ook nog eens heel decoratief is. Het wordt gebruikt voor vensterbanken, dorpels, vloeren en aanrechtbladen. Graniet is in het begin heel glanzend gepolijst. Echter zal je zien dat na verloop van tijd intensief gebruikte delen van het graniet dof worden. Stel: je graniet aanrechtblad is dof wat kan je hier dan aan doen?

Graniet aanrechtblad dof. Dit kan je oplossen door huis-tuin-en-keukenmiddeltjes zoals insmeren met frituurvet, autowax of olijfolie. Gebruik liever professionele schoonmaak- en impregneermiddelen die speciaal gemaakt zijn voor graniet. Lees verder voor meer informatie hierover.

Dit is in het kort uitgelegd wat je kunt ondernemen als het aanrechtblad van graniet dof is geworden. Dit geldt trouwens niet alleen voor het aanrechtblad, maar ook voor vloeren, dorpels en vensterbanken. Kortom, alles van graniet. Sommige lossen dit probleem op door graniet te verven zoals in onze andere blog over graniet is beschreven, maar je kunt het ook reinigen en impregneren.

Hoe Komen Doffe Vlekken Op Graniet?

Jammer al die doffe plekken, maar hoe zijn ze ontstaan? Als we straks de doffe plekken verwijderd hebben is het niet de bedoeling dat we dat na een maand moeten herhalen. Dus hoe komen doffe plekken in graniet? De plekken worden veroorzaakt door gebruikssporen en door de manier van schoonmaken met de verkeerde middelen.

 • Etenswaren
  Doffe plekken ontstaat door gebruik van het aanrechtblad. Op het aanrechtblad bereiden we onze maaltijden, in de etenswaren zitten stoffen die het graniet van het aanrechtblad aantasten. Denk hierbij aan wijn, het zuur van fruit, azijn en dergelijke stoffen tasten het aanrechtblad aan en maken doffe plekken.
 • Schoonmaakmiddelen
  Als er dan vocht op het blad ligt, dat reinig je het blad met een doek en heel vaak met een reinigingsmiddel zoals Antikal, schoonmaakazijn, Ammoniak en misschien wel een keertje met chloor. Gebruik zeker geen schuurmiddelen zoals Jif. Dit veroorzaakt krassen die je blad nog meer beschadigen. Ook schoonmaakmiddelen die geen neutrale samenstelling hebben, zoals hierboven omschreven, tasten het graniet aan en maken doffe plekken.

Dus door gebruik en schoonmaken wordt het graniet dof. Graniet kan je het beste schoonmaken met gewoon warm water en een zachte doek. Wil je een schoonmaakmiddel gebruiken, neem er dan eentje die neutraal is qua samenstelling zoals Neutral of Groene zeep. Je kunt ook shampoo gebruiken die pH-neutraal is. Als je deze middelen gebruikt heb je aan een klein beetje al voldoende.

Graniet Doffe Plekken Verwijderen

Nu zijn er huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die je kunt proberen om de doffe plekken van graniet weg te poetsen. Ik heb ze zelf niet allemaal geprobeerd, dus als je deze toepast dan is dat geheel voor jouw eigen risico!

Als je een van onderstaande middelen wilt toepassen maak dan eerst een proefje. Breng het aan op een klein stukje graniet wat niet direct in het zicht ligt en probeer het uit. Als het op dit kleine stukje werkt kan je overwegen al het graniet te doen. Werk het niet, dan heb je gelukkig maar een klein stukje geprobeerd.

graniet aanrechtblad dof

Dit zijn deze middeltjes:

 • Frituurvet
  Dit schijnt te werken om doffe plekken weg te werken. Smeer het blad in, laat het een nachtje staan en haal het vet weg.
 • Autowax
  Transparante autowax is het volgende huis-tuin-en-keukenmiddeltje. De transparante wax aanbrengen volgens de aanwijzing op de verpakking en weer uitwrijven met een zachte doekje.
 • Olijfolie
  Olijfolie wrijf je uit op het blad en na een uurtje de olie weer verwijderen.
 • Meubelwas
  Deze wax schijnt ook prima te werken op graniet om de doffe plekken weg te halen.

Let wel op, want deze middelen kunnen de kleuren van de lichte delen van graniet donkerder maken. Wil je zekerheid? Wil je een glimmend blad zonder verkleuringen? Ga dan voor een professionele aanpak zoals onderstaand in beschreven.

Behandelen Met Professionele Middelen

Voordat je ook maar begint met het aanbrengen van een polijstmiddel zal je het blad of het graniet eerst goede moeten reinigen. Het is waarschijnlijk al vele malen gereinigd met misschien met de verkeerde middelen die in het graniet zijn getrokken. Om een goede hechting te garanderen zal het blad intensief schoongemaakt moeten worden.

Dit kan je doen met Moeller HMK R155 Granietreiniger en is o.a. te koop bij Bol.com. Dit kan je gebruiken voor vloeren, aanrechtbladen, dorpels, kortom alles van graniet. Lees goed de aanwijzingen op de verpakking als je dit product aanbrengt. Oude waslagen en diep ingetrokken vuil worden door dit middel verwijderd.

Trouwens Moeller Stone care is speciaal ontwikkeld voor natuursteen en graniet. Zij hebben vele producten in het pakket om natuursteen, graniet, marmer en dergelijke schoon te maken en te reinigen en natuurlijk om te beschermen.

Laat het graniet nu goed drogen voordat je verder gaat. De volgende stap is het aanbrengen van een impregneermiddel zoals Moeller HMK S234 of Moeller HMK S242, ook te koop bij Bol.com. Deze middelen zorgen ervoor dat er geen vuil, vet en zuur meer in het graniet kunnen trekken. Vanzelfsprekend moet je ook nu weer de aanwijzingen op de verpakking opvolgen.

Deze aanpak zal je eens in de twee/drie maanden moeten herhalen om het graniet mooi te houden en glanzend te laten blijven. Maar dan heb je ook een mooi granieten blad, vloer, dorpel, vensterbank of wat dan ook.

Als je graniet aanrechtblad dof is, of je vloer van graniet of wat dan ook kan je dus de professionele aanpak kiezen of de huis-tuin-en-keukenmiddelen. Het gaat hier wel om een vloer of aanrechtblad wat altijd in het zicht is, dus als je het mij vraagt, ga opzeker en kies voor de professionele manier en neem geen risico.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs