Bloempot Kachel Maken, Hoe Doe je Dat Veilig?

Koud in huis in niet fijn. Je kunt de verwarming hoger zetten, maar dat kost weer heel veel stookgeld. Ook kan je een deken pakken of een extra trui en sokken aantrekken. Leuk oplossingen, maar best wel ongemakkelijk. Wat je ook kunt doen is een bloempot kachel of terracotta kachel maken. Maar hoe doe je dat eenvoudig en zonder veel kosten?

Bloempot kachel maken. Neem een terracotta pot en een grootte schaal of groot bord. Plaats op de schaal 3 waxinelichtjes en drie afstandhouders van bijvoorbeeld steen. Steek de waxinelichtjes aan en plaats de pot omgekeerd op de afstandhouders. Dicht het gat in de bloempot af met een aluminium hulsje van een waxinelichtje.

Dit is in het kort uitgelegd wat je kunt doen om een bloempotkachel te maken. Er komt echter wel wat meer bij kijken en je zult ook rekening moeten houden met veiligheidszaken; Je maakt namelijk zelf een klein kacheltje. Hoe je een terracotta kachel kunt maken gaan we je vertellen. Van eenvoudig tot moeilijk.

Let op! Aan het einde van dit artikel worden nog meer ideeën aangedragen met foto’s van andere bloempot, terracotta en theelicht kachels. Dus lees snel verder!

Bloempot Kachel, Een Eenvoudige Uitvoering

Wat is een bloempotkachel eigenlijk? Een bloempot kachel is een kleine verwarming voor in huis of op het terras, die gemaakt is van een omgekeerde terracotta bloempot.

Ik wil nog wel even melden dat alles wat je maakt, veilig moet zijn. De bloempot wordt warm en je hebt een klein kacheltje gemaakt. Dus let op: zorg dat het ook veilig is, zeker met kleine kinderen of dieren in huis. Alles wat je maakt, is op eigen risico!

De basis van een bloempot kachel is heel eenvoudig. Dit heb je nodig:

  • Schaal
  • Afstandhouders (kan van alles zijn)
  • Terracotta bloempot
  • Waxinelichtjes

Hoe ga je te werk? Het gaat als volgt:

  1. Zet de schaal op tafel en plaats daarop 3 of vier afstandhouders.
    De afstandhouders kunnen van alles zijn, als de pot er maar stevig op kan staan. Denk aan kiezelstenen, deksels van potjes of terracotta steunen waar je bloempotten op zet in de tuin. En natuurlijk elke andere oplossing die je zelf kunt bedenken.
  2. Plaats drie of vier waxinelichtjes in het midden van de schaal en die steek je aan.
  3. De bloempot wordt omgedraaid en steunt op drie of vier afstandhouders. Hierdoor steunt de omgedraaide pot niet op de schaal en kan er lucht in de pot komen.
  4. Dek het gat aan de bovenkant van de pot af met bijvoorbeeld een plat geslagen aluminium hulsjes van een waxinelichtje
Dit heb je nodig
Plaats de kiezels op de schaal
Steek de kaarsjes aan
Plaats de bloempot op de schaal en het aluminium hulsje op de pot

Dit is de basis van een bloempot kachel, het kan veel complexer gemaakt worden, maar dit is de basis.

Tip: De kaarsjes hebben zuurstof nodig om te branden. Als de kaarsje slecht branden of zelfs uitgaan, dan krijgen ze te weinig zuurstof. Zet de omgekeerde bloempot dan hoger op de schaal, waardoor er aan de onderkant meer lucht onder de pot kan komen. Dus gebruik hogere afstandhouders.

Hoe groter de bloempot, hoe meer waxinelichtjes er onder kunnen, hoe warmer het wordt. Toch raad ik je aan om het veilig te houden en niet meer dan 3 tot vier kaarsjes onder de bloempot te plaatsen. Dit is echter afhankelijk van de grootte van de bloempot. Bij een hele grote terracotta pot kunnen er meer onder geplaatst worden.

Gebruik geen potten die geglazuurd zijn, maar potten die van terracotta zijn gemaakt. Door de kaarsjes en het afgesloten gat aan de bovenkant, wordt de bloempot warm en deze geeft dan stralingswarmte af.

Dit is wel de meest eenvoudige manier om een terracotta kachel te maken van een omgekeerde bloempot, maar het kan nog makkelijker!

Neem bijvoorbeeld een roestvrijstalen bestekhouder, ik gebruik die van Ikea. Zet de bestekhouder op een schaal (voor de veiligheid). Plaats hierin een grote kaars (of meerdere kleine kaarsjes) en zet de bloempot omgekeerd op de bestekhouder. Je hebt nu een hele simpele terracotta bloempot kachel.

terracotta kachel
Bloempot kachel gemaakt van een bestekhouder

Terracotta Kachel, Iets Moeilijkere Variant!

Er zijn ook nog andere varianten mogelijk, ook om zelf te maken. Deze moeilijkere varianten hebben meerdere omgedraaide terracotta bloempotten die boven op elkaar zijn gestapeld met afstandhouders. Dit kunnen twee, drie of zelfs vier potten zijn.

Hierdoor ontstaat er een luchtstroming en er komt naast stralingswarmte ook convectiewarmte vrij.

Als je het niet wilt of kunt maken dan kan je eens op bol.com kijken. Daar staan meerdere terracotta bloempot kachels zoals onderstaande afbeelding, en nog voor een schappelijke prijs ook.

bloempot kachel

Zoals de fabrikant van bovenstaande kachel aangeeft, kan de buitenste pot wel 100 graden heet worden, dus let op met kinderen en huisdieren.

Zijn de kosten van aanschaf te groot of wil het zelf maken, dat kan natuurlijk ook. Het is niet zo moeilijk maar je zult wel een aantal materialen uit de bouwmarkt moeten halen. En, maak het ook nu weer veilig!

Hoe je zelf een terracotta kachel kunt maken toont onderstaande video. De grootte van de potten kan je zelf bepalen.

Is Een Bloempotkachel Gevaarlijk?

Het feit is dat je een klein kacheltje in huis haalt die niet warm wordt, maar heel heet. Er moet dus voorzichtig mee om worden gegaan.

De kachels worden echter gemaakt van terracotta. Dit is klei wat op meer dan 1.000 graden Celsius in een oven wordt gebakken. De bloempot zal de temperatuur zeker aankunnen. Ook als je met draadstaal, moeren en ringen aan de slag gaat is het geen probleem, ook deze materialen kunnen hoge temperaturen makkelijk aan.

Er kunnen onvoorziene omstandigheden zijn waardoor er wel een gevaar kan ontstaan. Een van deze onvoorzienigheden is dat er misschien een scheur of barst in de bloempot zit waardoor de pot kan breken en uit elkaar kan vallen. Dan ontstaat er wel degelijk gevaar.

Ook is het belangrijk dat je de bloempot kachel op een veilige en stabiele plaats neerzet, zodat deze niet omgestoten kan worden.

Twijfel je of ga je voor veiligheid, dan kan je altijd nog een emmer water neer zetten in de buurt van de terracotta kachel. Zo maar, voor de veiligheid.

Werkt een bloempot Kachel?

Door de waxinelichtjes en de opbouw van de kachel wordt de bloempot heet, een temperatuur van 100 graden is geen probleem.

Als iets 100 graden is, dan geeft het warmte af, denk maar aan je waterkoker. Ook deze is 100 graden als het water kookt.

De bloempot kachel geeft zeker warmte af en kan een ruimte een paar graden warmer maken. Maar dit is ook weer relatief. Het is afhankelijk van meerdere factoren. Bijvoorbeeld als het tochtig is zal het minder effect hebben. Ook als het een grote kamer is zal een kleine kachel weinig effect hebben.

Neemt niet weg dat de bloempot heel heet wordt en dus warmte afgeeft. Het werkt dus!

Terracotta Kachel Maken, Een Paar Ideeën!

Dit zijn maar een paar van de ideeën hoe je een bloempot kachel kunt maken. Deze ideeën werken goed, maar misschien wil je zelf toch iets creatievers maken.

Om je op weg te helpen, onderstaand een paar ideeën die je aan het denken zetten om jouw creativiteit op te wekken, zodat je jouw eigen creatie kunt maken van een terracotta kachel.

Disclaimer: op deze pagina worden verschillende ’tips & tricks’ besproken om een bloempot kachel te maken. Het toepassen van één van deze methode en opvolgen van de aanbevelingen is geheel voor eigen risico.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs