5 x Een Bad Isoleren, Dat Kan!

Je wilt je nieuwe bad isoleren, want het water wordt snel koud wanneer je heerlijk ligt te dobberen en te weken. Dat is natuurlijk een goede reden om daar wat aan te doen. Je hebt telkens het gevoel dat je nog lekker ligt in bad, maar dat je met enige regelmaat de warmwaterkraan weer aan moet zetten, en dat is zonde! Wel moet je de oude ombouw slopen om het isolatiemateriaal onder het bad te plaatsen of je vernieuwd natuurlijk het hele bad. Je kunt het ook laten doen.

Hoe en waarmee je dan het beste jouw bad kunt isoleren? Dat lees je terug in de blog. Er zijn enkele oplossingen die jou langer in bad kunnen houden, zonder dat je warm water bij hoeft te vullen.

Bad isoleren? Vul de ruimte onder het bad, nokvol met isolatiechips en het water zal zeker langer warm blijven. Ook steenwol of glaswol kun je in de ruimte onder het bad en/of om het bad plaatsen zodat de warmte in het water wordt vastgehouden. Purschuim is ook een isolatiemiddel, die je op het bad kunt spuiten.

Dit zijn enkele manieren om het badwater langer warm te houden, maar er is meer. Er zijn nog meer manieren om het bad te isoleren en dit wordt in deze blog besproken. We gaan dieper in op deze en meer manieren. Maar nu eerst komt de vraag aan bod: Waarom isoleren we en wat is dat?

Lees ook: Hoe Convectorput Isoleren? – En Met Welke Materialen?

Waarom Isoleren Wij Een Bad?

Een bad ga je isoleren omdat het badwater langer warm blijft en jij, met een uurtje weken, niet het idee hebt, dat je vaak warm water toe moet voegen, om het behaaglijk te hebben. Want als je toch aan het dobberen bent, wil je dat ook in warm water doen, toch?

Wat Is Dat, Isoleren?

Isoleren betekent zoiets als materialen aan brengen, waardoor kou en/of warmte (of geluid, maar daar hebben wij het hier niet over) minder goed naar binnen of naar buiten kan’. Het houdt dus warmte vast of koude buiten (of anders om). Het is maar net waar je de isolatiematerialen voor wilt gebruiken.

Je hebt dus materialen nodig die warmte goed vasthouden of koude juist buiten de deur houden. Zeker wanneer je een bad wilt gaat isoleren.

Het antwoord op de vraag waarom wij graag isoleren, is dat er door minder warmteverlies, wij minder (lang) hoeven te zorgen dan ‘iets’ warm wordt en blijft. Een bad is daar een heel goed voorbeeld van. Het water, dat langer warm blijft, hoeft minder vaak bijgevuld te worden met warm water. Dat scheelt ons dan weer in de portemonnee omdat water verwarmd wordt met gas en gas moeten wij (duur) betalen.

Isolatiematerialen Om Het Bad Te Isoleren:

Er zijn verschillende materialen die ervoor kunnen zorgen dat het badwater warm blijft. Dit zijn voorbeelden, er zullen vast nog wel meer materialen zijn die kunnen isoleren. Ik heb er een aantal voor jou op een rijtje gezet.

  • Purschuim
  • Steenwol
  • Glaswol
  • Isolatiechips
  • radiatorfolie
  • Voor buizen onder het bad: buisisolatie

Door één of meerdere van deze materialen te gebruiken, kun je een bad isoleren.

Hoe Bovenkant Van Het Bad Isoleren?

Nu is het wel zo, dat aan de bovenkant van het bad, het gedeelte waar jij inzit, het water een groot gedeelte de kans heeft te verdampen en af te koelen. Het is immers een grote oppervlakte, zonder isolatie.

Er is een truckje voor om deze verdamping, en dus afkoeling van het badwater, tegen te gaan. Giet een beetje badolie in het badwater. De olie zorgt ervoor dat het water minder verdampt en zo heb je aan alle kanten van het bad, het water, zo goed als mogelijk, weten te isoleren.

Je kunt ook een lading aan bad eendjes in het water leggen die de hele oppervlakte van het badwater bedekken. Deze zorgen ook tegen het verdampen en afkoelen van het water. Maar of dat lekker ontspannend werkt, zal per persoon verschillend zijn…

Lees ook: https://klusplanet.nl/waterleiding-isoleren/

Welk Materiaal Bad Kun Je Het Best Isoleren?

Baden worden natuurlijk gemaakt van verschillende materialen. Het is aan jouw welk materiaal bad je wilt (of hebt) in de badkamer. Er zijn luxe baden van staal (en op pootjes) en baden van kunststof. Je voelt het aan jouw klompen al aan denk ik.

Het stalen bad zal sneller afkoelen, zeker wanneer het een bad is, die op pootjes staat, en die helemaal niet is ombouwt. Het bad staat in direct contact met de omgeving, die zeker geen 30 graden zal zijn (of zo warm als het water). Het water geeft zijn warmte af aan de omgevingslucht en het water zal snel af koelen.

Een kunststof bad zal ook afkoelen, maar niet zo snel als een stalen bad. Een kunststof bad houdt nog enigszins warmte vast.

Het is zeker een pluspunt wanneer een bad wordt geïsoleerd. Warmte van het water koelt dan minder snel af, in beide gevallen: kunststof en stalen baden. Moeten de baden wel worden ingebouwd. Het is geen gezicht natuurlijk, wanneer je isolatiemateriaal ziet zitten op of om het bad en je zet er geen wandje tegenaan.

bad isoleren

Bad Isoleren Met Purschuim?

Je kunt een bad isoleren met purschuim, aan de buitenkant van het bad. Pur of purschuim, zoals het ook wel wordt genoemd, is een materiaal waar voorzichtig mee moet worden omgesprongen en op de juiste manier moet worden aangebracht. Het is in bussen te koop en je spuit het op het bad.

Lees altijd de instructie van het purschuim en houdt je aan deze manier van aanbrengen. Wanneer pur niet goed wordt aangebracht en het blijft bijvoorbeeld zacht, dan kunnen er dampen vrijkomen die schadelijk kunnen zijn voor jouw gezondheid.

Laat het pur eerst goed uitharden voor je het geïsoleerde bad plaatst in de badkamer. Nu het purschuim eenmaal goed is uitgehard, zijn er geen schadelijke stoffen die vrijkomen en hebben geen nare gevolgen meer voor de gezondheid.

Ombouw het bad zodat het bad netjes wordt afgewerkt en niemand ziet dat het met pur is bewerkt.

Soorten PUR

Er zijn verschillende soorten purschuim. Gebruik het pur die minder volume geeft. Deze zet minder uit, maar isoleert een bad prima. Je hebt dan niet een hele grote bult aan pur aan de buitenkant van het bad zitten, maar mooie dunne lijntjes van dit materiaal, wanneer je deze heen en weer op de buitenkant het bad plaatst. Laat het goed uitharden.

Na het uitharden kun je het bad plaatsten en inbouwen in de badkamer.

Een Bad Isoleren Met Steenwol

Steenwol kun je kopen in ‘harde’ platen en in rollen. Voor het isoleren van een bad is het handiger om opgerolde steenwol te gebruiken. Je kunt de ruimte om het bad opvullen met steenwol waardoor het badwater goed warm blijft.

Je kunt de rollen ook op het bad plakken met dubbelzijdig plakband, maar de ruimte om het bad ook helemaal instoppen met steenwol.

Wanneer je daarna het bad weer netjes in bouwt, blijft het steenwol op zijn plek en zal het jaren zijn werk blijven doen.

Let op met steenwol:

Steenwol is een materiaal waarbij je handschoenen en lange mouwen moet dragen. Daarna doe je deze kleding in de was en houdt je het zeker niet aan. Steenwol bevat daadwerkelijk steen, hele dunne steenvezels, wat in jouw huid kan prikken. Let op met in jouw gezicht wrijven.

Spoel je handen eerst heel goed af met veel water, zodat alle steenvezel weggespoeld zijn. Daarna ga je jouw handen pas wassen met zeep.

bad isoleren

Een Bad Isoleren Met Glaswol

Ook glaswol is een materiaal wat prima een bad of de ruimte om het bad kan isoleren. Ook glaswol is in ‘harde’ platen te koop bij de bouwmarkt, maar ook in rollen. Hetzelfde geldt voor glaswol als voor steenwol.

Plak met dubbelzijdig plakband de rollen, die op maat zijn geknipt, aan het bad of stop de ruimte vol met glaswol, wanneer de ruimte niet te groot is. Je kunt het erin proppen. Ombouw het bad weer netjes en het glaswol blijft jaren op zijn plek zitten.

Let op met glaswol:

Glaswol is gemaakt van hele dunne glasvezels. Echt glas dus, wat kan prikken in jouw huid. Draag dus altijd handschoenen en lange mouwen. Veeg niet in het gezicht tijdens het gebruik van de glaswol.
Spoel handen eerst goed af met water, daarna kun je de handen wassen. Was de kleding direct na gebruik van deze rollen glaswol!

Wil je zien welk glaswol verkrijgbaar is? Dan kun je bij bol.com een kijkje nemen.

Een Bad Isoleren Met Isolatie chips?

Je kunt de ruimte onder het bad ook vullen met isolatie chips. Je koopt een grote zak van deze chips en mikt ze onder het bad. Daarna sluit je de ombouw van het bad en de chips doet zijn isolerende werk. Gooi de ruimte wel helemaal vol met deze chips. Een halve ruimte vullen heeft halve zin. Wedden dat jouw badwater zeker langer warm blijft.

Zelf een Bad Isoleren Met Radiatorfolie?

bad isoleren

Radiatorfolie is ook een materiaal wat warmte vasthoud en koude tegenhoudt. Er zijn verschillende soorten en merken.

Bekijk hier verschillende opties bij bol.com

Plak de radiatorfolie op het bad (kijk bij de instructie welke kant op het bad moet) met dubbelzijdig plakband. Plaats het bad op plaats van bestemming en bouw het bad in (of laat dit doen) . Zo eenvoudig kan het zijn. Ook op deze manier zul je merken dat het badwater minder snel afkoelt.

Karin

Klussen in huis vind ik leuk om te doen en al doende heb ik veel geleerd. Het kan van alles zijn: verven, stuken, behangen, kitten of moeilijke klusjes schoonmaken. Kom maar op, ik doe het!

Nieuwste Blogs