Verhoogde Borders Tegen De Schutting, Waar Op Te Letten?

Een border in de tuin staat altijd gezellig. Je kunt de borders zelf verhogen tot zo hoog jij wilt en neerzetten waar jij dat leuk vindt. Kun je niet makkelijk bukken dan zijn borders op heuphoogte een goed idee. Zo hoef je niet te bukken en kun je prima de planten in de verhoogde borders verzorgen. Natuurlijk zijn ook lagere borders leuk in de tuin. Je kunt ze zo hoog maken als je zelf wilt. Zet je de verhoogde borders tegen de schutting, dan zijn er een aantal tips waar jij rekening mee kunt houden om de borders en de schutting zo goed en lang mogelijk in goede conditie te houden. Je zult zelf ook wel begrijpen dat wanneer jij grond, aarde en/of compost tegen de schutting of houten borders aanlegt, het hout op den duur gaat rotten.

Hoe zet je dus verhoogde borders tegen de schutting?

Maak een verhoogde border van bijvoorbeeld hout, (natuur)steen of stootbanden en zet deze ongeveer 5 tot 10 centimeter van de schutting af. Zo ventileer je tussen de border en de schutting en gaat het hout minder snel rotten. Lijm stenen op elkaar of bevestig houten planken tegen paaltjes om tot een verhoogde border te komen.

Een verhoogde border tegen de schutting vereist even wat aandacht. Je kan natuurlijk altijd ‘gewoon’ een border plaatsen tegen de schutting, maar of de schutting en de border dan een lang leven beschoren is, is nog maar de vraag.

Verhoogde Schutting Maken Tegen Border

Voor je begint met het maken van een border tegen de schutting, kun je het beste even goed plannen welke materialen je nodig hebt. Daarbij is het handig om wat vragen die bij jou opkomen, te beantwoorden.

Zo zullen er vast vragen zijn over: Mag ik aarde, grond en compost direct tegen de schutting of houten border plaatsen of moet er ‘iets’ tussen komen om rotten van het hout te voorkomen? Hoe hoog moet de border worden gemaakt en moet er worteldoek in om het hout te beschermen? Moet ik een stukje open houden tussen de schutting en de border? Of kan ik beter een grote hoge bloembak plaatsen in plaats van zelf een border maken.

Er zijn verschillende opties die ik in deze blog ga benoemen. Je kunt dan zelf kiezen welke optie voor jou het beste en/of het leukst of makkelijkste is.

Hoe Plaats Je Een Border Tegen De Schutting?

Hoe je borders plaatst tegen een schutting, ligt natuurlijk aan het materiaal waar jij de border van gaat maken. Dat kan hout zijn, stootbanden op elkaar gelijmd, natuursteen, bielzen of stoeptegels. En zo zijn er wel meer opties.

Lees onze blog wanneer je meer wil weten over materialen en goedkope verhoogde borders.

Laten we beginnen met hout. Hout is wel één van de meest gebruikte soorten materiaal voor een border.

Verhoogde Borders Hout

Soorten hout voor borders:

Er zijn verschillende soorten hout die jij kunt gebruiken om verhoogde borders te maken. Zo is er hardhout (bijvoorbeeld Douglas of Azobe hout), hout wat lang mee gaat (ongeveer 10 jaar) en er is geïmpregneerd hout (kan grenen zijn, maar ook ieder ander hout), dat tussen de 5 en 10 jaar mee gaat. Ook is er hout dat onbewerkt is en wat je kunt gebruiken voor een border. Onbewerkt hout gaat niet zo lang mee, maar niet als jij het gaat schilderen of beitsen. Maar nooit zo lang als hardhout.

Verhoogde Borders van hout maken:

Je kunt houten planken gebruiken die je horizontaal plaatst, tegen een houten frame. Handig is het, wanneer je de onderste plank van hardhout maakt. Deze komt het meest in aanraking met de grond en vochtigheid. Hardhout is hiertegen langer bestand dan ander hout. De rest kun je van geïmpregneerd hout maken, wat goedkoper is. Zij staan niet direct in contact met de grond en het vocht en kunnen sneller drogen, waardoor ze minder snel zullen rotten.

Wil je kleine plankjes zagen en deze verticaal neerzetten, dan is het handig om ze allemaal van hardhout te maken. Deze komen aan de onderkant namelijk allemaal met vocht, uit de grond, in aanraking. Het is dan handig om eerst een frame neer te zetten, van hardhout, waar je de plankjes tegen aan kunt spijkeren of schroeven.

Hardhout (en daarna geïmpregneerd hout) heeft een langere levensduur en wanneer deze met de natte grond in aanraking komt, zal deze minder snel rotten.

Border Altijd Dichtmaken Aan Alle Kanten!

verhoogde border tegen schutting

Wanneer je van plan was de schutting als onderdeel te laten uitmaken van de border, is dat sterk af te raden. De aarde, grond en/of compost die direct tegen de schutting aan komt te liggen, zal het hout sneller laten rotten, maar niet als de schutting van hardhout is gemaakt. Dit is meestal niet het geval.

De schutting, die langdurig nat blijft en niet goed kan drogen, zal snel aan zijn einde komen. Het zal snel in verval komen te raken, en dat wil je niet.

Verhoogde Border Van Hout Tegen Schutting

Je kunt dus beter een border maken die aan alle kanten dicht is en die de schutting dus niet gebruikt als onderdeel van de border.

Wanneer de houten border bijna tegen de schutting aan komt te staan, kun je beter rekening houden met de ventilatie, dat tussen de schutting en de border moet plaatsvinden. Er moet dus een luchtstroom zijn tussen de schutting en de border.

Tussen de schutting en de border van hout, kun je ongeveer 8 à 10 centimeter aanhouden, om aan deze ventilatie te voldoen. Zo droogt het hout sneller (van de schutting en van de border) en zal het rottingsproces van het hout, minder snel om de hoek komen kijken. Het hout gaat daardoor logischerwijs dus ook langer door mee.

Toch direct een border tegen de schutting?

Heb je geen plaats of vind je het prima wanneer je de schutting gaat gebruiken als onderdeel van de border dan kun je het één en ander doen om ervoor te zorgen dat de schutting minder snel in verval raakt.

Je kunt plastic plaatsen tussen de schutting en de aarde van de border, maar ook met plastic is het voor het hout lastiger om goed te drogen, op een korte termijn.

Worteldoek is ook geen optie. Dit doek laat vocht door. Omdat aarde goed nat kan zijn, zal er constant water aanwezig zijn of doorheen sijpelen. En je voelt hem al aankomen: het hout heeft dan kans om langdurig nat te worden en te blijven met daarbij de kans om sneller te rotten.

Je kunt het een jaar of wat proberen, maar daarna zit je vast aan een nieuwe schutting of border.

Nu is het wel zo dat een hardhouten schutting of border, met daartegen dubbelgevouwen worteldoek, wel langdurig zou kunnen overleven, wat betreft vocht.

Het ligt er dan wel aan hoe hoog de border wordt. Een verhoogde border van 20 of 30 centimeter zou geen probleem hoeven te zijn. Een verhoogde border tegen de schutting van 50 centimeter of hoger, zou ook deze schutting fataal kunnen zijn.

De druk die op de schutting zou komen te staan, van alle aarde die tegen de schutting drukt, levert ‘een gevalletje van omvallen’ op. Maar dat hoef ik je niet te vertellen, denk ik.

Verhoogde Borders Beton

Een betonnen border plaatsen is op zich geen probleem. Betonnen borders kun je ‘gewoon’ in de grond zetten en vast zetten met zand of grond. Deze zullen prima blijven staan, zeker wanneer ze recht tegen de straat of natuurstenen tegels aan gezet kunnen worden. Je kunt er eventueel nog een laag (of meer lagen) beton borders, bovenop lijmen.

Net als met hout is het wel zo, dat er tussen het beton en de schutting van hout, een centimeter of 10 tussen moet blijven om de boel goed door te luchten. Het hout van de schutting moet, zodra het nat is geworden, zo snel mogelijk weer drogen.

Nat hout, dat niet snel kan drogen, zal gaan rotten. Het ene soort hout (bewerkt of onbewerkt) van de schutting, heeft daar meer last van dan het andere soort. Daarom zorg je voor genoeg ruimte tussen de schutting en het beton. Zorg dat het beton aan alle kanten van de borders wordt afgesloten. In bovenstaande hoofdstuk over hout, staat waarom je beter geen aarde, compost of grond tegen de schutting aan kunt leggen.

Karin

Klussen in huis vind ik leuk om te doen en al doende heb ik veel geleerd. Het kan van alles zijn: verven, stuken, behangen, kitten of moeilijke klusjes schoonmaken. Kom maar op, ik doe het!

Nieuwste Blogs