Verf Verwijderen Van Metaal, Schuren, Afbijt, Branden Of …

metaal verven

Het verwijderen van verf van metaal is best wel even een klusje en niet zomaar gedaan. Natuurlijk maakt het uit of je verf wilt verwijderen van raambeslag, van verwarmingsbuizen of van een buitenhek. Zo is er voor elke situatie de juiste aanpak. Verf verwijderen van metaal kan je dus op verschillende manieren aanpakken.

Verf verwijderen van metaal. Verse verfdruppels of spetters kan je verwijderen met water of oplossen met terpentine en Thinner. Oude verf verwijder je door te schuren met een staalborstel of schuurpapier, door gebruikt maken afbijt of een verfbrander. Stralen is de laatste manier om verf te verwijderen van metaal.

In deze blog worden verschillende oplossingen/aanpakken besproken voor verf verwijderen van metaal. In de meeste gevallen is dit opgedroogde oude verf. Ik begin echter met verf spetters en klodders verwijderen van metaal. Dit gaat namelijk net even anders.

Lees ook: Opgedroogde Verf Verwijderen, Van Hout, Kleding, Plastic En Meer…

Hoe Verf Verwijderen Van Metaal?

Oude, opgedroogde verf verwijderen van metaal wordt in het volgende hoofdstuk besproken. Hier gaat het over verse druppels en spetters die op een metalen oppervlak zijn gevallen. Of je het metalen oppervlak is niet goed afgeplakt geweest en er blijft verf achter op het metaal.

Wat bepalend is voor het goed verwijderen van verfdruppels of spetters is het type verf. Heb je Acrylverf (=op waterbasis) of Alkydverf (=op basis van hars) gebruikt.

Als je Acrylverf hebt gebruikt dan kan je de verse verfdruppels verwijderen met een schone doek en water. De verf is wateroplosbaar dus met water krijg je ook de verf verwijderd.

Als je Alkydverf hebt gebruikt zijn er twee oplosmiddelen die je kunt gebruiken:

1. Terpentine

Als je met oplosmiddelen gaat werken maak dan gebruik van handschoenen om je huid te beschermen. Gebruik eventueel ook een mondmasker en een veiligheidsbril.

Doe een beetje terpentine op een oude doek of een paar velletjes keukenpapier en haal hiermee de verf weg. Je zult waarschijnlijk een paar keer over de verfplek heen moeten gaan om het goed te verwijderen.

Maak daarna de plek schoon met water en zeep en maak goed droog.

2. Thinner

Wat voor terpentine geldt, geldt ook voor Thinner. Thinner is een chemisch oplosmiddel dat een hele sterke geur heeft.

Ook nu weer thinner op een oude doek doen en hiermee de verf weghalen en de plak schoonmaken met water en zeep. De verfplek zal schoon worden, maar de geur van de thinner zal wel even blijven hangen in huis.

Lees ook: Verf Verwijderen Met Soda, Gaat Dat Wel Goed?

Oude Verf Verwijderen Van Metaal

Oude verf verwijderen van metaal is een heel ander verhaal. Dit kan verf zijn wat op raambeslag zit, verf op scharnieren, verf op verwarmingsbuizen of waarop dan ook. Er zijn 4 mogelijkheden om verf te verwijderen. Onderstaand gaan we hier dieper op in, te beginnen met schuren.

1. Schuren

De eerste aanpak is schuren. Schuren is meestal een goede manier om verf te verwijderen!

Begin als eerste eens met een staalborstel om eventueel losse stukken verf te verwijderen. Misschien gaat de rest van de verf er ook makkelijk vanaf, het is even het proberen waard. Ook kan je een schuurblok gebruiken, deze zijn vaak beter vast te houden.
Je kunt ook een roterende staalborstel gebruiken die je kunt monteren op je accuboor. Ook dit is het proberen waard.

verf metaal verwijderen

Als je verf van deurbeslag wilt verwijderen zoals raamopeners kan je dit doen met nat schuurpapier van een fijne korrel. Het is dan een kwestie van schuren. Zit het er dik op, dan kan je eerst met een Stanley mesje de verf wegkrabben en daarna de rest schuren. Zorg er wel voor dat het schuurpapier vochtig blijft.

Voor het verwijderen van verf van geverfde scharnieren of verwarmingsbuizen is zwaarder geschut nodig. Dit moet geschuurd worden. Dit kan met de hand natuurlijk, begin dan met een grove korrel en eindig met een fijne korrel.

Slimmer is om van een schuurmachine gebruik te maken. Dit kan een vlakschuurmachine zijn voor vlakke stukken of een haakse slijper voor o.a. buizen.

2. Afbijt

De volgende methode is om gebruik te maken van afbijt. Afbijt is een chemisch middel welke de verf als het ware oplost. Maak gebruik van beschermingsmiddelen voordat je hiermee aan de slag gaat.

Verf afbijt breng je aan op de verf en laat je inwerken op de verf, daarna kan je met een verfkrabber de verf verwijderen. Lees voor het gebruik de handleiding op de verpakking en zorg voor een goede werkplek waar voldoende ventilatie is.

Na het gebruik van afbijt maak je de oppervlakte schoon en zal je deze waarschijnlijk moeten schuren. Doe dit altijd met een fijne korrels om krassen zo veel als mogelijk tegen te gaan.

Afbijt is een krachtig middel om verf te verwijderen, Bol.com heeft een grote selectie verf afbijt.

3. Verfbrander

Gebruikmaken van een verfbrander is een andere optie. Ik raad dit alleen aan als het om grote oppervlakten gaat, voor buiten is of een goed geventileerde ruimte. Van hekwerken kan je bijvoorbeeld verf afbranden.

Het nadeel van deze oplossing is dat het metaal heel heet wordt wat weer voor complicaties kan zorgen. Je kunt het bijvoorbeeld niet even snel aanpakken, dus zorg voor goed werkgereedschap en beschermende kleding.

4. Stralen

Stralen is de laatste oplossing en dit gaat meer richting de industriële aanpak. Dit stralen kan met behulp van bijvoorbeeld scherp, glas of kunsthars schilfers. Verf verwijderen van metaal door middel van stralen zullen we in huissituatie zien vaak gebruiken. Er zijn speciale machines voor nodig en het geeft heel veel rommel en stof.

Heb je echter grote oppervlakte en/of werken alle bovenstaande oplossingen niet, dan is dit een aanpak die zeker werkt. Misschien hoef je het zelf niet te doen, maar kan je professionals inschakelen om de verf te verwijderen van metaal door stralen.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Ook interessant om te lezen!