Hoe Kan Je Makkelijk Verf Verwijderen Van Glas?

Verf verwijderen van glas

Verf kan op plaatsen terecht komen waar je het niet wilt hebben en dan zal het zeker willen verwijderen. En dat kan met verf best even lastig zijn. Of het makkelijk of moeilijk gaat is afhankelijk van de verf en afhankelijk van het materiaal. Verf verwijderen van glas is gelukkig niet zo moeilijk. Je moet alleen even weten wat te doen en daar gaat dit artikel over.

Is er ook verf terecht gekomen op metaal, natte of droge verf, bekijk dan onze blog over verf verwijderen van metaal. Daar worden handige tips besproken hoe je de verf makkelijk en eenvoudig kan verwijderen. Het is wel iets lastiger dan verf verwijderen van glas maar zeer goed te doen.

Lees ook: Opgedroogde Verf Verwijderen, Van Hout, Kleding, Plastic En Meer…

Hoe Verf Verwijderen Glas?

Als eerste verf die nat is. Je bent aan het schilderen en verfspetters vallen op je raam. Of je hebt het glas afgeplakt en toch is er verf onder de tape gelopen. Natte verf kan je gelukkig heel makkelijk verwijderen. Je moet alleen even weten welke verf je hebt gebruikt.

Alkyd verf verwijderen met terpentine

Er is verf met oplosmiddelen, op basis van Alkyd en verf die watergedragen is, op basis van Acryl. Muurverf is bijvoorbeeld verf op waterbasis. Als je weet welke verf je hebt, dat staat namelijk altijd op de pot, dan kan je een van onderstaande methode gebruiken om natte verf snel te verwijderen van glas.

1. Alkydverf Verwijderen Met Terpentine

Verf op basis van oplosmiddelen, Alkyd is dus te verwijderen met oplosmiddelen zoals terpentine. Gebruik handschoenen want terpentine kan je huid uitdrogen.

Doe een beetje terpentine op een oude doek en wrijf de verf hiermee weg. Als de verf nat is zal het heel gemakkelijk gaan. Neem een nieuw stukje van de oude doek en doe het nog een keer net zo lang als nodig is om de verf te verwijderen van glas.

Maak daarna een sopje en was je raam schoon. Als de verf op je houtwerk nog nat is dan kan je beter even wachten. Wil je het toch schoonmaken als de verf nog nat is, doe dan een beetje Glassex op je doek en maak het raam schoon. Zorg ervoor dat er geen Glassex op je past geverfde hout komt.

2. Watergedragen Verf Verwijderen Met Water

Natte verf op basis van water is op dezelfde manier te verwijderen als verf met oplosmiddelen. In plaats van terpentine gebruik je natuurlijk water.

Maak een oude doek vochtig met water en wrijf de verfplek weg. Pak een nieuw stukje doek en doe het nogmaals. Blijf hiermee doorgaan net zo lang dat de verf plek verdwenen is.

Maak een sopje en maak het glas verdere schoon, dit kan je alleen niet doen als je geschilderde werk nog nat is. Bevochtig in dit geval dan een oude doek met een beetje Glassex en maak de verfplek verder schoon.

Lees ook: Verf Verwijderen Met Soda, Gaat Dat Wel Goed?

Hoe Oude Verf Verwijderen Van Glas?

Oude verf vraagt om een hele andere aanpak. Je kunt deze verf met ‘huis tuin en keuken middeltjes’ verwijderen of met professionele middelen. Ik probeer het meestal eerst met de ‘huis, tuin en keukenmiddeltjes’. Dat gaat soms verbazend goed. Gebruik altijd handschoenen als je met oplosmiddelen aan de slag gaat.

verf verwijderen van glas
Verfkrabber
 1. Met Terpentine
  Maak een oude doek vochtig en doe hier wat terpentine op. Pak nu een plamuurmes en bind de doek hier overheen. Ga nu met de doek op het plamuurmes over de verf heen. De verf lost nu langzaam op. Je kunt het er nu vanaf krabben. Maak vervolgens de plek schoon met water en zeep. Sommige verftypes lossen niet goed op met terpentine. Probeer dan de volgende methode.
 2. Met witte azijn
  Doe 300 milliliter azijn in een schaal en breng het aan de kook in de magnetron. Pak een spons en dep deze in de azijn en wrijf hiermee over de verfplek. De verf los langzaam op en je kan het er nu afkrabben. Maak ook nu weer het glas schoon met een sopje. Als dit niet werkt, is Aceton je redder!
 3. Met Aceton
  Aceton is ook een middel wat de verf langzaam oplost. Ook nu weer een doek bevochtigen met de Aceton en over de verfplek wrijven. De verf zal langzaam oplossen en deze kan je dan verwijderen van glas.
 4. Met verfkrabber
  Soms is het enige wat je nodig hebt een eenvoudige verfkrabber. Een ouderwets scheermesje zal ook uitstekend werken, het is alleen moeilijker vast te houden.
  De opgedroogde verf zit op glas en glas is een vlakke/gladde ondergrond. Door eenvoudig met een verfkrabber tegen de verf aan de krabben zal de verf oprollen en kan je deze heel makkelijk verwijderen. Voor een paar Euro koop je een verfkrabber bij de bouwmarkt of bol.com. Wil je bekijken welke verf/glaskrabbers dit zijn?
 5. Met verf afbijt
  Lukt al het bovenstaande niet dan is er nog maar één manier om de verf te verwijderen en dat is met professionele afbijt. Dit is te koop in de bouwmarkt. Smeer met een kwast de afbijt over de verfplek en laat dit even inwerken. Na kan je met een hard borsteltje of een stevige doek de verf verwijderen. Lees de aanwijzingen op verpakking en gebruik beschermingsmiddelen wanneer je hiermee aan de slag gaat!

Lees ook: Gemorste Verf Verwijderen Van Muur, Hout En Buitenmuur

Hoe Verf Van Geribbeld Glas Verwijderen?

Van geribbeld of gebobbeld glas verf afhalen kan je natuurlijk niet doen met een verfkrabber. De enige manier die werkt is om de verf op te lossen.

Alle bovenstaande middelen en methode kan je gebruiken, echter adviseer ik je in dit geval te beginnen met Aceton. Drenk een doekje in de Aceton en ga hiermee over de verfplek. Herhaal deze stap een paar keer. Wacht even en ‘voel’ of de plek zacht wordt. Als dit zo is kan je met een harde borstel, bijvoorbeeld een tandenborstel de verfplek/druppels verwijderen.

verf verwijderen van glas
Verf verwijderen van geribbeld glas

Als het met Aceton niet lukt, maak dan gebruik van afbijt die in de bouwmarkt te koop is. Lees de aanwijzingen op de verpakking en draag beschermende kleding.

Maak na het verwijderen van verf op glas het raam schoon met een sopje, nadat je de plek op het raam hebt schoongemaakt met terpentine.

Als je Aceton of afbijt gebruik, kijk dan uit met andere oppervlakte. Zet de pot bijvoorbeeld niet neer op een kunststof of houten ondergrond.

Lees ook: Verf Verwijderen Van Tegels – Tuintegels, Geglazuurde of …

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Ook interessant om te lezen!