Hoe Een Vaatwasser Schoonmaken, Met Azijn En Baking Soda?

vaatwasser schoonmaken met azijn en bakpoeder

Een vaatwasser schoonmaken met azijn en bakpoeder? Bijna goed, je maakt wel met azijn schoon maar niet met bakpoeder. Wel met baking soda en dat is een wezenlijk verschil. Baking soda is een zuiveringszout waar je mee kunt bakken (om deeg te laten rijzen, in combinatie met een zuur zoals citroensap) en waar je mee schoon kunt maken. Bakpoeder laat tijdens het bakproces ook deeg rijzen maar maakt geen vaatwasser schoon (is geen zuiveringszout). Dan is dat maar de wereld uit…

Vaatwasser schoonmaken: Voeg een beetje baking soda toe in het bakje van de vaatwasser. Laat de vaatwasser draaien op het veel gebruikte programma. Hierna voeg je een kopje azijn toe aan de vaatwasser en laat je deze keer de vaatwasser met azijn nog een keer draaien op het heetste programma, zodat je de vaatwasser blinkend kan schoonmaken.

Je maakt dus de vaatwasser schoon met azijn en baking soda maar niet allebei tegelijk. We beginnen met:

Lees ook: Gootsteen Ontstoppen Met Soda – Simpel, Makkelijk En Zo Gedaan.

Hoe Vaatwasser Schoonmaken?

Het lijkt mij niets nieuws dat je wekelijks de deur, het handvat en de deur aan de binnenkant van de vaatwasmachine even schoonmaakt, en eigenlijk is iedere dag een lapje erdoor niet eens zo een gek idee. Dit kan met schoonmaakazijn maar een sopje is ook goed.

Neem dan gelijk ook goed de rubbers mee, daar, waar de deur sluit, aan de binnenkant, onderaan en aan de zijkanten. Zo blijven de rubbers langer goed (voorkomt lekkage) en jouw vaat blijft ook schoner.

1. Vaatwasser Schoonmaken Met Azijn

Nadat je de vaatwasser hebt schoongemaakt met baking soda, kun je de plekken waar de baking soda niet goed bij kwam, met azijn schoonmaken. Neem een schoonmaakdoekje en doe een kopje azijn in de gootsteen met water. Maak het doekje nat en wrijf de rubbers schoon die langs de deur van de vaatwasser zitten, rondom. Je kunt zien dat er veel vuil achter is gebleven bij de rubbers.

Je kunt ook af en toe een kopje met azijn in het rek zetten van de kopjes, en dan een programma kiezen die je veel gebruikt. Je zult zien dat de vaatwasser weer fris ruikt en er blinkend uitziet omdat het goed is ontkalkt.

Doe dit één keer per half jaar, maar kan ook zeker vaker wanneer je dit wilt. Je kunt ook speciaal vaatwasmachine reiniger kopen in de winkel. Deze zijn helaas wel een stuk duurder.

Lees ook: Gootsteen Ontstoppen Met Cola?

1.1 Hoe Vaatwasser Filter Schoonmaken Met Azijn?

Je kunt het vaatwasser filter er vaak makkelijk uit krijgen, maar iedere vaatwasser is anders. Kijk even op de instructiefolder hoe je dat goed kunt doen. Heb je het filter er eenmaal uit dan kun je deze met schoonmaakazijn in wat heet water, schoonmaken.

Schoonmaakazijn is ontvettend en dat is wel handig wanneer je een filter schoon wilt maken. Laat het even weken of haal de afwasborstel er goed overheen, binnen en buitenkant, als dat (voor een deel) mogelijk is. Bij mijn vaatwasser zit er ook een soort los plateau die onder het filter zit en die neem ik ook mee om schoon te maken.

Er zijn een aantal middelen die een vaatwasser goed schoonmaken. Dat wordt verder in deze blog besproken.

2. Vaatwasser Schoonmaken Met Bakpoeder?

Veel mensen hebben het over bakpoeder, wanneer zij iets willen schoonmaken. Maar bakpoeder is echt gewone bakpoeder, die niets doet met schoonmaken. Bakpoeder is echt alleen maar goed voor het bakken. Bakking soda, wat vaak wordt verward met bakpoeder, is wel een middel dat wel degelijk iets doet, wanneer je het gebruikt met schoonmaken. Het laat de vaatwasser weer blinken.

vaatwasser schoonmaken met azijn en baking soda

Je kunt een theelepeltje baking soda in het bakje doen, waar de vaatwastablet normaal gesproken in gaat. Meer is niet nodig, en doet het niet beter wanneer je meer baking soda gaat gebruiken. Sluit het klepje van de vaatwastablet houder en sluit de deur van de vaatwasser. Laat de vaatwasser wel leeg zodat de baking soda overal goed bij kan, in de vaatwasser, en zijn werk kan doen, tijdens een vaatwasprogramma.

Zet de vaatwasser aan op een programma wat je veel gebruikt.

Lees ook: Gootsteen Ontstoppen Vaatwastablet – Hoe Werkt Dat?

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs