Toilet Schoonmaken, Doe Je Dat Goed Genoeg?

Het toilet schoonmaken is vaak niet één van de favoriete klusjes, maar wel een noodzakelijke! Hoe maak je nu een toilet goed schoon en hoe vaak doe je dat. Met welke producten maak je een toilet schoon en welke producten kun je beter vermijden en waarom. Lees deze blog en je kunt in een korte tijd het toilet echt goed schoonmaken met de juiste schoonmaakartikelen. Daar gaan we.

Toilet schoonmaken: Spuit reinigingsmiddel onder de rand en borstel de binnenkant. Laat het weken. Maak spiegel, tegels en de deur schoon. Maak daarna het waterreservoir schoon en de buitenkant van het toilet en de bril. Zuig de vloer en dweil. Doe een nieuw zakje in de afvalbak. Als laatste kun je doortrekken met de bril dicht.

Elke fabrikant zegt dan zijn product de beste is, als het bijvoorbeeld gaat om schoonmaakproducten voor het toilet. Het is zaak om dit voor jouzelf uit te zoeken. Welke fles vindt je fijn en welke geur vindt je prettig. En natuurlijk, welke maakt voor jou het beste schoon.

Lees ook: Voegen Schoonmaken, Makkelijk En Handig!

Wc Goed Schoonmaken

Met de kreet ‘maak jij de wc even schoon’, bedoelen we niet alleen het toilet. We bedoelen het kleine kamertje in zijn geheel. Hoe maak je nu de wc goed schoon? Er zijn een aantal regels, die je kunt opvolgen en je kunt zelf zo flexibel zijn als je wilt. Het is een richtlijn die aangeeft hoe je zo schoon mogelijk kunt werken.

Toilet schoonmaken

WC schoonmaken in huis:

 • Je begint altijd met het schoonmaken van het schoonste gedeelte, ook al gebruik je andere doekjes. Je maakt tenslotte niet eerst de pot schoon en daarna de deurklink. Dus altijd van schoon naar vuil.
 • Je begint ook altijd van boven naar beneden. Niet eerst de vloer en daarna de pot. Je kunt zelf wel verzinnen waarom (haren en stof en gevallen druppels…).
 • Neem producten die de wc goed schoonmaken. Geen andere verzinsels (zoals een vaatwasblokje), ook al kunnen deze werken. Het zou kunnen dat materialen aangetast worden door deze agressieve schoonmaakmiddelen. Het zijn tenslotte producten die niet gemaakt zijn voor deze materialen.

Het is van belang dat je zelf goed nadenkt wat het schoonste is en wat het vuilste. En dan bedoel ik niet alleen maar zichtbaar vuil. Bacteriën kun je niet zien, maar zijn er zeer zeker wel.

Er zijn microvezel doekjes die goed schoonmaken, zonder schoonmaakmiddelen maar ook met! Ze strepen niet en drogen sanitair zonder strepen. Goed materiaal helpt je sneller werken.

Wc Pot Schoonmaken, Waar Begin Je?

Dit kan een lijst zijn om het toilet schoon te maken in jouw eigen huis. Het is maar een voorbeeld natuurlijk of een houvast aan de manier zoals je dat het best kunt doen.

Toilet schoonmaken stappenplan:

 1. Maak met een schone doek de deur en klinker schoon met allesreiniger en droog deze eventueel na met een droge zachte doek. Zo heb je zeker geen strepen op de deur. Neem de deurposten mee.
 2. Maak de tegels van de toiletkamer schoon met een allesreiniger in warm water. Kijk op de verpakking hoeveel schoonmaakmiddel je er in moet doen. Wanneer je er te veel in doet, kun je strepen krijgen op de tegels.
 3. Neem lichtknopje goed af met een vochtige doek.
 4. Spoel tussendoor de schoonmaakdoek goed schoon.
 5. Maak het fonteintje en kraan schoon en de spiegel met een glasreiniger.
 6. Zuig de vloer van het toilet.
 7. Voeg een wc-reiniger onder de rand van de wc en schrob even met de borstel door de pot. Laat deze wc-reiniger even weken.
 8. Spoel de wc door met een dichte deksel, zo ‘vliegen’ er geen bacteriën door de toiletkamer. Neem met een vochtige doek de rand en buitenkant van de wc-pot af. Gooi het doekje in de was.
 9. Dweil de vloer met allesreiniger.

toilet schoonmaken

Er zijn dweilen die zonder schoonmaakmiddel alle bacteriën opnemen, wanneer je het niet fijn vindt om altijd schoonmaakmiddel te gebruiken. Ze werken natuurlijk ook uitstekend met schoonmaakmiddel! Wil je deze bekijken, dan kun je hier terecht.

De tip is wel: Gebruik schoonmaakmiddelen die voor het sanitair worden gemaakt.

Let er op dat er voor natuursteen, speciaal schoonmaakmiddel wordt gebruikt! Natuursteen kan onder andere dof worden bij gebruik van middelen voor keramische tegels, algemeen schoonmaakmiddel of huis, tuin- en keukenmiddeltjes.

Wc Schoonmaken Onder De Rand

Onder de rand van de wc wordt het eigenlijk altijd vies. Op spetterend water bij het doortrekken, neemt vuil meeneemt onder de rand. Daar zet vuil zich vast, zeker wanneer er kalkaanslag onder de rand vast zit. Dus het is van belang dat je regelmatig de ‘onder de rand’ schoonmaakt en ontkalkt.

Hoe doe je dat ‘onder de rand’ schoonmaken?

Er zijn mooie gebogen borstels om onder de rand van de wc goed schoon te maken met wat schoonmaakmiddel. Gebruik daar een goed schoonmaakmiddel bij die ook goed onder de rand kan.

 1. Trek niet door wanneer je de wc gaat schoonmaken. Wanneer je een schoonmaakmiddel onder de rand spuit, blijft het goed plakken aan de wc. Wanneer je de wc al doortrekt, is de pot nat en blijft het wc middel niet plakken. Dan heb je er eigenlijk niets meer aan want het verdwijnt in het water.
 2. Borstel met een dunne, speciale ‘onder de rand’ borstel, de rand. Schrob en laat het onder de rand inweken. Je kunt dit ook met een schuurspons en allesreiniger doen, zolang je dan maar handschoenen aan doet.
 3. Na het weken schrob je nog even goed onder de rand en spoel de vuiligheid en kalk weg.
 4. Jouw wc is schoon. Doe dit zeker wekelijks en bij intensief gebruik vaker!

Lees ook: Voegen Repareren – Hoe doe je dat en Waarmee?

WC Tegels Schoonmaken

Tegels in de wc hebben wel wat te verduren. Hoe vaak komen er vuile kinderhandjes tegen aan en trekken we de wc door zonder de klep van de bril dicht te doen. Echt, de tegels van de wc moeten ook regelmatig in het sop!

Ook hier kun je ‘gewoon’ reinigingsmiddel voor sanitair gebruiken wanneer dit keramische tegels zijn. Zitten er natuurstenen tegels op de muur dan is het noodzakelijk dat je reinigingsmiddelen gebruikt voor dat type natuursteen anders kunnen deze dof worden of erger, gaan verpulveren. Vraag bij de leverancier welke middelen dat zijn, wanneer je er niet mee bekend bent.

Gebruik in dit geval dan ook zeker geen schoonmaakazijn.

Lees ook: Voegen Schoonmaken Badkamer Met Zeep En Soda?

WC Vloer Schoonmaken

De vloer van de wc maak je als laatste schoon. Je hoeft er ook niet meer te komen dus voetstappen op jouw schone vloer zullen er dan niet komen.

Het kan zijn dat je natuursteen hebt in de badkamer of wc en dat je daar speciale schoonmaakmiddelen voor hebt. Gebruik deze dan ook. Ze zijn speciaal voor deze soort tegels ontwikkeld en houden jouw tegels schoon en mooi. Het kan zijn dat andere middelen jouw tegels onherstelbaar dof laten worden. Let hier op!

Bij keramische tegels kun je allesreiniger gebruiken. Dit middel weekt vuil los en lost het op. Zo kun je met dweilen het vuil verwijderen.

Hoe ga je te werk:

 • Neem een emmertje warm water en voeg zoveel allesreiniger (of speciaal reinigingsmiddel voor natuursteen) toe als op de verpakking staat. Zo voorkom je dat de vloer heel erg sopt en glad wordt. Je krijgt het bijna niet meer van de vloer en de vloer kan streperig worden. Je maakt het jezelf erg moeilijk daardoor, en het is niet nodig!
  Dus: de juiste hoeveelheid reiniger in een emmer water.
 • Neem een goede dweil en maak deze nat. Knijp hem iets uit.
 • Dweil de vloer en laat het eventueel wat seconde weken.
 • Dweil zichtbaar vuil goed weg en spoel de dweil.
 • Dweil dan nog één of twee keer na, zodat je zeker weet dat alle opgeloste vuil is verwijderd.

Lees ook: Voegen Schoonmaken Met Schoonmaakazijn, Maar Pas Op!

Hoe Vaak Toilet Schoonmaken

Het toilet maak je regelmatig schoon. De vraag ‘hoe vaak’, ligt aan het gebruik van dit toilet. Is er een gezin van 5, dat één toilet intensief gebruikt, dan wordt dit wel een klusje voor elke dag. Tegels, de toiletpot, deurklinken en lichtknopjes worden heel vaak gebruikt als je bedenkt dat een mens ongeveer 7 keer naar het toilet gaat in 24 uur. Dan zijn er nog kleine kinderen die moeten leren het toilet te gebruiken. Regelmatigheid is hier wel een ding!

Ben je alleen of met zijn tweeën, dan kan het toilet bijvoorbeeld iedere week grondig gedaan worden, maar zorg je ervoor dat bijvoorbeeld de deurklink en lichtknopjes, kranen en wc-bril, dan vaker even een schoonmaakdoekje te zien krijgen.

Het ligt er ook aan wat je gewend bent om te doen. Ben je alleen en wil je het toilet sowieso elke dag schoonmaken, moet je dat vooral doen!

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs