Hoe Spaanplaat Verven, Geplastificeerd Of Onbehandeld?

spaanplaat verven

paanplaat is een houtproduct wat heel veel gebruikt wordt om meubels mee te maken. Keukenkastjes zijn ook vaak gemaakt van spaanplaat. Een andere naam voor spaanplaat is meubelplaat. Logisch toch! Spaanplaat is geplastificeerd en onbehandeld verkrijgbaar in de bouwmarkt. Maar hoe kan je spaanplaat verven?

Spaanplaat verven. Geplastificeerd en onbehandeld spaanplaat kan je verven met lakken, muurverf en krijtverf. Eerst wel goed ontvetten, schuren en een goede primer gebruiken. Breng eventueel 2 lagen grondverf aan. Bij onbehandeld spaanplaat ook de kopse kanten dichten met acrylaat vuller.

Spaanplaat wordt, zoals gezegd, ook voor keukenkastjes gebruikt. Dit zijn de gelamineerde keukenkastjes met spaanplaat als basis. Lees onze blog ‘Hoe Gelamineerde Keukenkastjes Verven?‘ met een duidelijk stappenplan en handige tips.

Welke Spaanplaat Heb Je Om Te Schilderen?

Voordat je begint met verven is het belangrijk om te weten welke meubelpanelen je hebt:

 1. Geplastificeerd Spaanplaat
  Deze plaat heeft fijn spaanplaat als basis en is voorzien van een kunststof laminaat. Dit laminaat is vaak wit, maar is ook verkrijgbaar in diverse houtstructuren. Aan de kopse kanten is het spaanplaat vaak zichtbaar.
 2. Onbehandeld Spaanplaat
  Dit is wat het is. Het is fijn of grof spaanplaat zonder verdere afwerking. De randen voelen ruw aan en de plaat is ruw.

Beide platen zijn te verven. De aanpak is echter anders. Geen nood, ik ga je vertellen hoe je dit aanpakt, te beginnen met geplastificeerd spaanplaat verven.

Gelamineerd Spaanplaat Schilderen

Geplastificeerd spaanplaat is prima te verven. Je moet wel even wat voorbereidingen treffen om ervoor te zorgen dat de verf goed hecht aan de kunststof ondergrond.

Spaanplaat wordt meestal voor binnen toepassingen gebruikt, en daarom adviseer ik je dan ook om verf op waterbasis te nemen (acryl). Deze is sneller droog en geeft geen vervelende luchtjes af.

 1. Ontvetten
  Of het nieuw of oud spaanplaat betreft, ontvet de planken eerst met een ontvetter zoals ammonium. Verwijder het vuil en maak het goed droog.
 2. Schuren
  Schuur de geplastificeerde spaanplaat met een fijne korrel. Door krassen aan te brengen wordt de hechting van de verf beter. Maak na het schuren de meubelplaat stofvrij met een zachte doek.
 3. Primer aanbrengen
  Hiervoor is speciale kunststof primer te koop in de bouwmarkt. Ook Bol.com heeft een grote keuze aan kunststof grondverf met uitgebreide uitleg en vermelding van de droogtijden. Breng de primer/grondverf aan, volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat goed drogen.
 4. Schuren
  Schuur de primer licht en maak de platen vervolgens stofvrij. Schuur niet te hard, je hoeft de primer er niet vanaf te schuren.
 5. Laklaag aanbrengen
  Dan is het nu tijd voor de eerste laklaag. Breng de verf aan met een roller voor de grote vlakken en gebruik een ronde kwast voor de randen. Zet de verf horizontaal op en rol de verf vervolgens verticaal uit. Op deze manier krijg je een goede verdeling van de verf.
 6. Drogen en eventueel schuren
  Laat de verf drogen, in overeenstemming met de instructies op het verfblik. Als de verf gedroogd is, ga dan een paar keer met fijn schuurpapier over de laklaag. Druk niet op het schuurpapier. Het hoeft maar heel licht te zijn. Verwijder vervolgens de stof met een vochtige (geen natte) doek en laat het even drogen.
 7. Laatste laklaag aanbrengen
  Breng nu de laatste laklaag aan en laat het heel goed drogen.

Dit is de manier op geplastificeerde spaanplaat te verven.

Lees ook: Hoe En Waarmee Kantenband Stevig Aanbrengen?

Onbehandeld Spaanplaat Verven

Het onbehandelde spaanplaat is niet egaal. Het is samengeperst hout en de platen zijn niet egaal vlak en hebben een zeer groot zuigend vermogen. Als we deze gelijk gaan verven wordt de verf opgezogen door de spaanplaat en krijg je geen vlak resultaat. Dus wat moet je doen?

spaanplaat verven
De open kopse kant
 1. Ontvetten
  Bij alles wat je gaat doen is ontvetten, als eerste, heel erg belangrijk. Ontvet je niet, dat schuur je vettigheid verder in het hout. Ontvetten kan je doen met wat warm water en ammonia. Maak het hout niet té nat. Je kunt ook speciale hout ontvetter kopen.
 2. Schuren
  Als je een mooi vlakke ondergrond wilt hebben, is het tweede dat moet gebeuren, schuren. Schuur de platen zo vlak als het maar kan. Gebruik fijn schuurpapier. Dit is schuurpapier met korrel 140-180.
 3. Kopse kanten afwerken
  De zijkanten en kopse kanten zijn zeer open van structuur en zullen alle verf opzuigen, wanneer je er niets aan doet. Om dit tegen te gaan kan je de kopse kanten opvullen met een acrylaat vulmiddel, wat te vinden is bij bol.com. Dit is een professionele manier van opvullen met een goede kwaliteit kit.
  Je kan ook houtlijm gebruiken. Verdun de houtlijm dan met een beetje water en breng dit aan met een kwastje.
  Als de kopse kanten opgedroogd zijn, dan kunnen ook deze een beetje glad geschuurd worden.
 4. Grondverf
  Breng nu grondverf aan met een roller. Gebruik hiervoor grondverf op waterbasis (acryl). Deze is meestal binnen 3 uur overschilderbaar en stinkt niet. Laat de grondverf drogen, volgens de aanwijzingen op het blik.
 5. Schuren
  Schuur de eerste laag grondverf licht op. Voel met je hand of de plaat/grondverf vlak aanvoelt en verwijder het stof.
 6. Nog een keer gronden?
  Kijk nu goed naar de spaanplaat. Is de grondverf niet egaal dekkend, dan raad ik je aan om nog een keer te gronden en vervolgens weer te schuren. Zo weet je zeker dat de laklaag goed dekkend wordt.
 7. Laklaag aanbrengen
  Breng nu de uiteindelijke laklaag aan. Gebruik Acrylverf (waterbasis). Deze breng je aan met een roller voor de lange kanten en gebruik een ronde kwast voor de kopse kanten. Laat de laklaag goed drogen. (zie droogtijd op het verfblik.)
 8. Breng een tweede laklaag aan.

Dit zijn de stappen om onbehandeld spaanplaat te verven. Het is even wat werk, maar dan krijg je ook het beste resultaat.

Kan Je Spaanplaat Verven Met Latex?

Latex is een verfsoort die heel veel water bevat en eigenlijk bedoeld is om op muren en plafonds te smeren. Maar kan het ook op onbehandeld spaanplaat aangebracht worden?

Latex, of muurverf kan je ook aanbrengen op spaanplaat. Maar omdat spaanplaat een hoge zuigende werking heeft en latex heel veel vocht bevat is het noodzakelijk om een goede laag grondverf aan te brengen.

Als je grondverf hebt aangebracht kijk dan goed of deze geen vlekken geeft en egaal opdroogt. Zie je vlekken dan is het slim om nog een laag grondverf aan te brengen. Zie voor de instructies bovenstaande informatie.

En geplastificeerd spaanplaat, kan het daar ook op aangebracht worden?

Ja, ook geplastificeerde spaanplaat kan je verven met latex of muurverf. Zorg er wel voor dat het plastic goed geschuurd wordt en breng een goede hechtprimer aan. Dan kan je het schilderen met latex.

Voor de verwerkingsinstructies kan bovenstaande instructies volgen

Spaanplaat Verven Krijtverf

Als laatste krijtverf. En ja, ook krijtverf kan je aanbrengen op geplastificeerde en onbehandeld spaanplaat.

Tref de juiste voorbereidingen en volg bovenstaande instructies op, dan is spaanplaat prima te verven met krijtverf.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Ook interessant om te lezen!