Secondelijm Verwijderen Van Kleding, Laminaat, Tafel En…

Er zijn meerdere manieren om secondelijm te verwijderen, de ene beter dan de andere, van verschillende materialen zoals kleding, laminaat, tafels, glas of van wat dan ook.

Wanneer je secondelijm in huis hebt gehaald kun je ook het beste lijmverwijderaar in huis halen. Maar meestal vergeten we dat en willen we nu, nadat er geknoeid is, de lijm meteen verwijderen. Dat kan je proberen met allerlei middelen, zoals zeep, aceton en afkrabben van de lijm met een mesje. Daar zitten alleen wel haken en ogen aan. Dus hoe kun je het beste of snelste secondelijm verwijderen? In het kort:

Secondelijm kan je verwijderen door het te laten weken met een oplosmiddel of door het weg te krabben met een verfkrabber. Oplossen kan met wax, minerale olie, warm water of aceton. Even laten weken voor een minuut of 5 en dan wegkrabben of wegplukken.

Het is heel lastig, secondelijm, wat ergens op zit waar je het niet wilt hebben. Hoe Je met huis, tuin en keukentrucjes secondelijm kan verwijderen lees je hieronder.

Hoe Secondelijm Verwijderen Van Keukenblad?

Daar sta je dan. Secondelijm op jouw kunststof of houten keukenblad en geen idee wat je moet?

secondelijm verwijderen verfkrabber
verfschrapper

Kunststof Keukenblad

  • Neem een vaatdoekje en maak deze nat met heet water. Doe er afwasmiddel op en wrijf dit in de doek.
  • Leg het doekje op de secondelijm die gemorst is op het keukenblad.
  • Laat het natte doekje en afwasmiddel weken op de secondelijm en schrap de secondelijm van jouw keukenblad. Dat kan met een mesje of een glaskrabber (bij vlakke ondergrond). Wees voorzichtig bij keukenblad met krassen.

Houten Keukenblad

Seconde lijm op een houten keukenblad? Wrijf met een doek een beetje wax of minerale olie op de vlek totdat de secondelijm is verwijderd. Reinig het keukenblad met zeep om de was/olie te verwijderen

Lees ook: Secondelijm Op Huid? Hoe Ga Jij Dat Verwijderen!

Secondelijm Verwijderen Van Kleding

Secondelijm in jouw kleding is nou net iets wat echt vervelend is. Hoe kun je secondelijm verwijderen uit kleding:

  • Laat de secondelijm in zijn geheel drogen. Dit vergemakkelijkt het proces van weghalen wanneer het is gedroogd. Moet je echt verder en kun je geen 15 minuten wachten dan neem je met een 3 dubbelgevouwen keukenpapiertje de klodders en ‘draden’ van de kleding. Laat het dan nu wel drogen.
  • Bekijk het etiket in de kleding en kijk of deze gewassen mag worden. Is het kleding wat bij de fijne was moet zoals zijde, kant of mohair breng het dan naar de stomerij.
  • Is het kleding wat wel gewassen mag worden, dan laat je de lijm goed drogen.
  • Krab na het drogen de lijm van de kleding af. Lange slierten lijm zitten er vaak los op, das makkelijk en ander klodders kunnen ook van de kleding worden geplukt of gekrabd met je nagel of een iets scherp voorwerp.
  • Wanneer je het ergste eraf hebt kunnen krabben, blijft er nog een deel in de vezels zitten. Dit kun je verwijderen met aceton, nagellakremover. Kijk wel in het label waar de kleding is gemaakt. Op kunststof zoals polyester of polyamide kan dit namelijk niet. De kleding los op door het aceton.
  • Doe een beetje op een wattenstaafje en tip de zoom aan om proefstukje te maken. Zo kun je bepalen of jouw mooie kleding niet van kleur verschiet of gek gaat doen. Laat het 5 minuten zitten en spoel de aceton daarna met water weg. Is er niets te zien op de kleding dan kun je de vlek met aceton verwijderen.

Wil je ‘gewoon’ een lijmverwijderaar, dan kun je een aantal van deze lijmverwijderaars bekijken bij bol.com.

Hoe Secondelijm Verwijderen Van Laminaat?

Heb je secondelijm op jouw laminaat? Dat is pure pech! Laat de lijm drogen. Leg een natte handdoek in de vriezer. Eenmaal bevroren leg je deze op de secondelijm die aan jouw laminaat vast zit. Zo maak je de lijm ijskoud en breekt het sneller.

Krab nu de koude lijm met een verfkrabber over het laminaat en tegen de secondelijm. Zo krab je met de verfkrabber alle secondelijm weg.

Gebruik liever geen aceton. De bovenkant van het laminaat kan wit uitslaan en is niet meer te herstellen.

Hoe Secondelijm Verwijderen Van Kunststof?

Kunststof lost op bij gebruik van aceton! Op kunststof kan je beter een professionele lijmverwijderaar gebruiken. Heb je geen lijmverwijderaar in huis, dan kun je ook hier de lijm laten drogen. Daarna kun je het met een verfkrabber eraf krabben.

Lukt dit niet helemaal dan kun je de secondelijm ook laten bevriezen door ijs erop te leggen. Daarna wordt het verwijderen van de lijm vergemakkelijkt.

Nogmaals, pas op met agressieve middelen zoals aceton. Kunststof kan oplossen van deze middelen en kunnen dof worden of erger.

Hoe Secondelijm Verwijderen Van Glas

secondelijm
secondelijm op glas

Secondelijm verwijderen van glas van een tafel is gelukkig niet echt een heidens karwij.

Neem een verfschrapper of scheermesje en schrap de verf van de tafel. Dat moet lukken zonder de tafel te beschadigen. Houdt de schrapper dan wel horizontaal op het glas.

Secondelijm Verwijderen Van Hout

Je kunt wat wax of minerale olie op de plek des onheils wrijven wanneer je op hout gemorst hebt. Daarna kan je het hout weer reinigen met een schoonmaakmiddel.

Wil het niet helemaal lukken, dat kan een fijn schuurpapiertje ook helpen. Schuur alleen de secondelijm eraf. Dus werk precies. Het is namelijk wel zo dat waar u geschuurd heeft een kale plek komt te zitten. Deze plek weer bijwerken met olie, was of een nieuwe verflaag(je).

Er zijn lijmverwijderaars die gebruikt kunnen worden op vele materialen zoals kleding, plastic en ook op hout. Bij Bol.com vind je enkele voorbeelden.

Secondelijm Verwijderen Van Metaal

Verwijder secondelijm met een natte doek met afwasmiddel en laat dit op de secondelijm inwerken. Na wat inweektijd kun je proberen met je nagel, verfkrabber of een ander scherp iets, voorzichtig de lijm eraf te krabben. Er bestaat een kans van beschadiging, dus doe heel voorzichtig.

Aceton wil hier ook nog wel eens helpen, maar ook hier is een kans op beschadiging, omdat dit verf oplost.

Je kunt ook natuurlijk eerst een lijmoplosser kopen, zonder aceton of andere agressieve middelen en daarmee de lijm verwijderen. Dit is voor vele ondergronden te gebruiken.

Secondelijm Verwijderen Van Tafel

Secondelijm op jouw tafel? Dan is de vraag: van wat voor een materiaal is jouw tafel gemaakt?

Tafels zijn verschillende materialen gemaakt en dus is de behandeling van het verwijderen van secondelijm ook verschillend. Doe je dit niet op de juiste manier dan kan jij jouw tafel onherstelbaar beschadigen. Is jouw tafel gemaakt van kunststof, glas of hout? Kijk dan hierboven hoe je de lijm kunt verwijderen.

Hoe Secondelijm Verwijderen Van Bank?

Wanneer het een leren bank is, zou ik de lijm laten opdrogen. Vaak kun je het dan wegkrabben met je nagel. Het zou kunnen zijn dat je de leren bank een beetje bij moet werken met verf van dezelfde kleur wanneer je een beetje aceton hebt gebruikt.

Heb je een stoffen bank dan zou ik de secondelijm laten drogen. Krab de lijm van de bank af en gebruik, wanneer je geen lijmoplosser hebt zonder aceton, een beetje nagellak remover of aceton. Dit kan de kleur van jouw bank laten verkleuren.
Probeer wat aceton aan de onderkant of achterkant van de bank waar niemand het ziet en gebruik dit als proefstukje om te zien om je de bekleding beschadigt of niet.

Doe de aceton op een wattenstaafje en zet deze op de lijmplek. Na 5 minuten moet de lijm zijn opgelost en kun je het eraf krabben. Herhaal wanneer dit nog niet helemaal is gelukt.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs