Hoe Schrootjes Verven, Van Hout Of Kunststof?

Schrootjes verven

Schrootjes worden gebruikt voor het maken van een lambrisering of het bekleden van een wand of plafond. Vroeger werd allen vurenhout gebruikt voor schootjes, maar tegenwoordig zijn ze ook verkrijgbaar in Meranti, Grenen en Western Red Cedar. En dan de kunststof schoten niet vergeten. Maar kan je schrootjes ook verven?

Schrootjes verven. Eerst ontvetten met ammoniak. Vervolgens schuren en stofvrij maken. Grondverf aanbrengen en schuren. Wederom grondverf aanbrengen en naden kitten met acrylaatkit. 1e laklaag aanbrengen en schuren. 2e laklaag aanbrengen.

Schrootjes kunnen horizontaal, verticaal en diagonaal aangebracht worden, je kunt een wand dus creatief aankleden. Overweeg je om je schrootjes plafond te verven? Lees dan ook onze blog over het moderniseren van een schrootjes plafond. Misschien zit er iets voor je bij!

Voordat Je De Schrootjes Gaat Schilderen

Schrootjes zijn er in verschillende kwaliteiten, hout en ook van kunststof. Daarnaast is het belangrijk om te weten, voordat je gaat schilderen hoe de schrootjes nu afgewerkt zijn. Zijn ze bijvoorbeeld van onbehandeld blank hout, is het gelakt of gebeitst?

De huidige afwerking is namelijk ook bepalend. Het bepaalt of er geschuurd moet worden en ook de verdere voorbereiding. Kunststof schroten behandelen we anders voor dan houten schroten. We gaan het je allemaal vertellen in deze blog.

Hoe Schootjes Verven

As eerste ongelakte, blanke schrootjes verven. Deze schrootjes zijn nieuwe aangebracht of eerdere aangebracht en nooit geschilderd of gebeitst.

Als je de schrootjes nog op een ondergrond moet monteren kan je overwegen om ze eerst handmatig te schuren met een fijne korrel. Dit gaat nu nog makkelijk want straks als het gemonteerd is, is het lastiger om te doen.

Hoe ga je te werk?

  1. Tref de voorbereidingen
    Dek de vloer af en zet alle materialen die je nodig hebt klaar.
  2. Ontvet het hout
    Vul een emmer met warm water en ammoniak. Laat vervolgens goed drogen. Als je gelijk begint met schuren duw je ver en vuil in het hout en is de hechting van de nieuwe laklaag een stuk minder.
  3. Schuur de schroten
    Hier is geen grof schuurpapier voor nodig, korrel 120-150 moet voldoende zijn. Schuur ook goed de groeve, dit is lastig, maar moet ook goed gebeuren. Voor de platte vlakken kan een kan je een palmschuurmachine gebruiken, de naden doe je met de hand.
  4. Stofvrij
    Maak de schroten stofvrij met een zachte bezem of zachte doek.
  5. Grondverven
    Breng nu grondverf voor acrylaat verf aan. Gebruik een ronde kwast voor de naden en een kleine roller van 10 centimeter voor de vlakke delen. Hiervoor kan je echter ook een kwast gebruiken. Laat vervolgens drogen.
  6. Schuren
    Schuur de grondverf met een hele fijne korrel 220. Schuur niet de verf eraf, maar verwijder de opstaande vezels. Waarom je dit doet staat te lezen in onze blog ‘Hoeveel lagen grondverf?‘.
  7. Grondverf 2e laag
    Vervolgens nogmaals grondverf aanbrengen en laten drogen.
  8. Schuren 2e keer
    Voel aan het hout of het ruw of glad is. Is het rus dan zal je nogmaals moeten schuren, anders kan je gaan kitten.
  9. Naden kitten
    Kit de naden af met flexibele acrylaatkit. Deze kit vangt de werking van het hout op en is tevens overschilderbaar. Laat drogen zoals de beschrijving aangeeft.
  10. Laklaag aanbrengen
    Breng nu de eerste laklaag aan met een kwast voor de groeven en een rollertje voor de vlakken en laat vervolgens drogen zoals de beschrijving aangeeft.
  11. Weer schuren
    Schuur de gedroogde laklaag met fijn schuurpapier, korrel 220. Niet kaal schuren, maar meer fijne krassen aanbrengen. Maak daarna de schroten stofvrij.
  12. Laatste laklaag
    Breng vervolgens de laatste laklaag aan en het werk is gedaan.
schrootjes verven

Dit is de beste manier om schrootjes te verven. Of het nu een wand, lambrisering of een plafond is.

Bovenstaand is steeds gesproken over acrylaat verf omdat deze minder ruikt en eerder droog is. Ideaal voor binnen toepassingen.

Gelakte Schrootjes Verven

Gelakte schrootjes zitten waarschijnlijk al langer op de muur of plafond. Vaak zijn deze schroten bruin gebeitst of transparant gelakt om de nerf van het hout te accentueren. Welke kleur de schroten ook hebben, als ze gelakt zijn is de voorbereiding nog belangrijker.

  • Voordat je met ook maar iets begint, ontvet de schroten! Er zit waarschijnlijk jaren van vet en aanslag op de schroten. Deze moet er echt vanaf. Het advies in dit geval is om de schroten twee keer te ontvetten met warm water en ammoniak.
  • Ook schuren is belangrijk. Als het geverfd is, ga dan met een plamuurmes langs de schroten en verwijder dan eerst de loszittende verf. Daarna heel goed schuren.

Verder is de aanpak gelijk aan zoals bovenstaand omschreven is.

Plastic Schrootjes Verven

Hout is een ander materiaal dan plastic. Ook al zijn het schroten, de aanpak van plastic schrootjes verven is totaal anders! Maar eigenlijk ook weer niet! Ik ga het je vertellen.

  1. Ontvetten
    Ook nu weer als eerste ontvetten. Of het nieuwe of oude plastic schroten zijn, ontvetten met warm water en ammoniak moet als eerste gebeuren.
  2. Schuren
    Schuur de kunststof schroten met een fijne korrel 180-220. Door krassen aan te brengen wordt de hechting van de verf beter. Maak na het schuren de kunststof schroten stofvrij met een zachte doek.
  3. Primer aanbrengen
    Hiervoor is speciale kunststof primer te koop in de bouwmarkt. Ook Bol.com heeft een grote keuze aan kunststof grondverf met uitgebreide uitleg en vermelding van de droogtijden. Breng de primer/grondverf aan, volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat goed drogen.
  4. Schuren
    Schuur de primer licht en maak de schroten vervolgens stofvrij. Schuur niet te hard, je hoeft de primer er niet vanaf te schuren.
  5. Laklaag aanbrengen
    Dan is het nu tijd voor de eerste laklaag. Breng de verf aan met een rollertje voor de vlakken en gebruik een ronde kwast voor de groeve.
  6. Drogen en eventueel schuren
    Laat de verf drogen, conform de instructies op het verfblik. Als de verf gedroogd is, ga dan een paar keer met fijn schuurpapier over de laklaag. Druk niet op het schuurpapier. Het hoeft maar heel licht te zijn. Verwijder vervolgens de stof met een vochtige (geen natte) doek en laat het even drogen.
  7. Laatste laklaag aanbrengen
    Breng nu de laatste laklaag aan en laat het heel goed drogen.

Schrootje Verven Met Krijtverf

Als laatste onderwerp in deze blog het verven van schrootjes met krijt verf. Dit is een hele andere verfsoort met een hele andere ‘look en feel’. Ook de voorbereiding en het aanbrengen gaat anders want het hecht juist beter als de ondergrond ruw is.

  1. Ontvetten
    Ontvet de schrootjes met warm water en ammoniak. Laat dan goed drogen.
  2. Schuren
    Zijn ze al een keer geverfd of gebeitst geweest? Schuur dan de schoten met korrel 180. Maak het oppervlak ruwer voor een betere hechting.
  3. Gronden of niet?
    Onbehandelde schrootjes hoe je niet te gronden. Je kunt hier gelijk de krijtverf op aan brengen.
    Zijn de schroten al een keer gebeitst of gelakt dan wel grondverf aanbrengen. Gebruik hiervoor grondverf op waterbasis, want de krijtverf is ook op waterbasis.
  4. Schuren
    Laat de grondverf goed drogen en schuur vervolgens licht met korrel 220. Na deze eerste laag grondverf is een tweede laag niet nodig.
  5. Krijtverf aanbrengen
    Breng nu de krijtverf aan. Gebruik voor de vlakke delen een roller voor muurverf en voor de groeve een ronde kwast. Neem een platte kunstvezelkwast, deze geeft de minste strepen.

Nu ben je in principe klaar, maar dat is helemaal aan jou! De uitstraling van de wand kan je helemaal zelf bepalen. Misschien wil je dat de oude verflaag deels zichtbaar blijft, dan ben je klaar. Op misschien juist niet, dan moet je nog een keer schuren en de krijtverf aanbrengen. Of je wilt deze nog een keer verven met krijtverf. Het is helemaal aan jou.

Succes met je klus.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs