5 x Ramen Ontvetten, Op Een Goede Manier!

ramen ontvetten

Het is een klusje, elke keer weer. Jouw ramen zijn weer vet en zeker in de keuken zal dat regelmatig gebeuren , maar ook in de auto. Ook vette kinderhandjes kunnen ramen vet maken en niet alleen vet, maar ook vies. Er zijn verschillende middelen die ervoor kunnen zorgen, dat vette vingers en vet van de keuken met gemak van de ramen af gehaald kunnen worden. Ik zal ze op een rijtje zetten, zodat je zelf kunt gaan proberen welke voor jou het beste werkt.

Ramen ontvetten: Neem een halve emmer met water en gooi daar een dop ammonia bij. Roer goed en probeer de lucht zo min mogelijk in te ademen. Ventileer de ruimte. Maak de spons nat en poets het raam goed. Trek het raam schoon met een trekken. Heb je nog vetvlekken, herhaal dan deze methode.

Dit is maar één manier om vetvlekken van het raam te verwijderen. Natuurlijk zijn er meer middelen die hieronder uitgebreid worden beschreven.

Ontvetter Voor Ramen

Er zijn meerdere ontvetters voor ramen, natuurlijk. Iedereen heeft last van vette ramen en natuurlijk zijn er veel huis tuin en keuken middelen die worden gebruikt om ramen te ontvetten. En er zijn professionele middelen die ramen (met gemak) kunnen ontvetten. Deze ontvetter is speciaal ontwikkeld voor ramen, maar zijn vaak ook duurder dan de ‘huis, tuin- en keukenmiddelen’, die vaak ook het werk wel goed doen.

Er zijn gevaarlijke stoffen bij, die bij veel mensen onder in het keukenkastje staan, maar ook gewone keukenmiddelen die niet gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Daarbij zijn er ook professionele middelen die beter voor het milieu zijn dan andere. Ik zet ze voor je op rij:

 1. Schoonmaakazijn/witte azijn
 2. Ammoniak
 3. Soda
 4. Afwasmiddel
 5. Glassex

Dit zijn er zes die in ieder geval flink wat vettigheid kunnen verwijderen van jouw ramen.

1. Ramen Ontvetten Met Schoonmaakazijn Of Witte Azijn

Wanneer je ramen wilt gaan ontdoen van vettigheid, dan kan dat met schoonmaakazijn of witte azijn (deze kan je als enige eten). In beide zit hetzelfde goedje wat jouw ramen gaat ontvetten. Gebruik een bakje waarin je 2/3 met water doet en 1/3 met schoonmaakazijn. Dit moet afdoende zijn om jouw vette ramen te ontvetten.

Hoe maak je ramen schoon met schoonmaakazijn of witte azijn?

 • Maak het raam schoon met het mengsel van water en azijn, met een spons.
 • Veeg goed over de vette delen van het raam.
 • Trek met een trekker het vuile water weg en herhaal de handeling wanneer het nog niet goed genoeg is ontvet.
 • Maak je trekker droog tussendoor, zodat je geen spetters krijgt op de ramen.
 • Toch strepen op het raam? Pak dan een krant en wrijf over de strepen. Je zult zien dan de strepen zijn verdwenen.

2. Ramen Ontvetten Met Ammoniak

Ammoniak is een middel dat sterk ontvet. Er zitten nadelen aan het gebruik van ammoniak en dat is de geur die van dit middel af komt. Het is sterk, ruikt echt vies en je kunt er zelfs van gaan hoesten. Het is niet een gezond middel, maar wel een middel wat veel gebruikt wordt om ramen schoon te maken.

Lees vooral de gebruiksaanwijzing wanneer je Ammoniak gaat gebruiken en gebruik niet meer dan aangegeven wordt. Het ligt aan de hoeveelheid water dat je gaat gebruiken en de hoeveelheid ammoniak die je erin moet doen om je ramen goed te ontvetten.

Adem het mengsel water en ammoniak niet te veel in en lucht de ruimte waar je gaat schoonmaken. Heb je last van astma, dan kan de geur een aanval uitlokken.

Hoe ontvet je ramen met Ammoniak?

 • Doop de spons in het water en maak jouw raam schoon met de spons zoals je gewend bent.
 • Poets even goed bij het vette gedeelte van het raam.
 • Trek met een trekken het water goed weg en loop de randen van het raam even na met een schone doek.
 • Herhaal de handeling wanneer je nog wat vettigheid ziet zitten.
 • Spoel de spons heel goed uit met water voor je hem weer te drogen legt.
 • Gooi het water pas weg wanneer je alle ramen hebt gedaan. Dit niet milieubewuste schoonmaakmiddel moet je optimaal benutten, voordat je dit middel het riool in gooit (vind ik…).

3. Ramen Ontvetten Met Schoonmaak Soda

ramen ontvetten

Soda is een middel dat sinds jaar en dag gebruikt wordt voor heel veel schoonmaak activiteiten in en om het huis. En dat niet alleen. Zelf tenen die ontstoken zijn worden in een badje met soda gezet, maar dat terzijde.

Soda gebruik je niet om te eten of te bakken, dat is een andere soda! Baking soda of bakpoeder, welke ook verschillend zijn, kun je wel gebruiken bij het bakken.

Ontvet soda echt zo goed ramen?

Zeker, Soda ontvet als de beste en je hebt er maar weinig van nodig. Daarbij is een zakje soda niet duur, wat ook een megavoordeel is tegenover al die speciale plastic flessen met schoonmaakmiddel, die flink aan de prijs zijn.

Hoe Ontvet je ramen met Soda?

 • Neem een emmertje warm water en voeg een theelepel soda toe. Roer goed zodat de soda goed oplost.
 • Gebruik een schone spons (en niet één die verleden weer al is gebruikt) en doop deze in het sodasopje.
 • Maak het raam schoon zo je altijd doet, en ga eens extra over de vette vlekken die op het raam zitten.
 • Trek met een trekker het raam schoon en veeg de trekker schoon met een doek voor je de trekker weer op het raam zet.
 • Nu moeten alle gedeeltes van het raam schoon zijn.

4. Ramen Ontvetten Met Afwasmiddel

Je kunt je voorstellen dat een afwasmiddel ook goed ontvet. En zeker gladde oppervlakte. Borden en kopjes zijn ook van een glanzend en hard materiaal gemaakt, en dus kunnen ramen in dit geval ook goed worden ontvet met afwasmiddel. Neem niet te veel afwasmiddel, zoals je in het water doet voor de vaat. Daar knijpen we al gauw een paar eetlepels in het water.

 • Doe warm water in een emmer en doe er een theelepel afwasmiddel in. Het hoeft niet te schuimen he, dus rustig aan met die zeep!
 • Roer het afwasmiddel goed door het water en maak je ramen schoon zoals je gewend bent. Gebruik een schone spons, anders worden je ramen alsnog vuil, en gebruik goed wat water. Neem de vette delen nog eens extra mee.
 • Trek met een trekker het water weg en maak de trekker na iedere trek schoon en droog.
 • Heb je strepen op het raam, na het wassen van de ramen, dan kan dat een aantal oorzaken hebben.
  1. Toch te veel afwasmiddel in het water gedaan.
  2. De ramen in de zon gewassen. Zo droogt het water te snel op en blijven er strepen van het afwasmiddel op het raam achter.

  Je kunt nu met een krant de strepen weg wrijven of wachten tot er geen zon meer schijnt, en opnieuw de ramen lappen.

Ramen Ontvetten Met Glassex

Ik vind dit toch wel het wondermiddeltje in de straat van schoonmaakmiddelen. Glassex! Dit middel is voor snelle, alledaagse, nu even niet of geen zin in ramen lappen middel. Je spuit het op de ramen en met een schone en droge doek veeg je alle vette vlekken (en ander vlekken) weg van het raam.

Het is echt een wondermiddel, maar niet voor altijd. Je ramen moeten zeker toch helemaal een keer gewassen worden. Dit middel is voor even snel. En ik vind het Geweldig!

Karin

Klussen in huis vind ik leuk om te doen en al doende heb ik veel geleerd. Het kan van alles zijn: verven, stuken, behangen, kitten of moeilijke klusjes schoonmaken. Kom maar op, ik doe het!

Nieuwste Blogs