Nadelen Skylt Lak, En Wat Is Het Precies?

nadelen skylt lak

Houten vloeren zijn een kostbaar bezit en deze wil je graag beschermen tegen vergeling en beschadigingen. Nu zijn er vele producten te koop die beweren deze eigenschappen te hebben, zo ook Skylt lak. Skylt wordt vaak gebruik voor vloeren vanwege zijn goede eigenschappen. Maar zijn er ook nadelen aan de Skylt Lak?

Nadelen Skylt lak. Er zijn maar een paar nadelen, de belangrijkste is dat het duurder is dan elke andere lak. Er staan vele voordelen tegenover; het is een hele matte lak die de natuurlijke uitstraling van het hout niet aantast en niet vergeeld.

Dit zijn in het kort de nadelen van Skylt lak en ook de voordelen. In deze blog wordt dieper ingegaan op Skylt lak. Wat is het precies, hoe breng je het aan en waarvoor is het te gebruiken. Kortom, we vertellen je veel meer dan alleen maar de nadelen.

Wat Is Skylt Lak?

Om meer duidelijkheid te krijgen over de voor- en nadelen beginnen we met de samenstelling van Skylt.

Skylt is een twee componenten lak op basis van Polyurethaan. Het Polyurethaan geeft Skylt bepaalde eigenschappen die voor een vloer (of elk ander hout object) van grote waarde kunnen zijn.

Het wordt gebruikt voor vloeren, tafels, keukenbladen, eigenlijk alles van hout als je de natuurlijke nerven en natuurlijke uitstraling van het hout wilt blijven zien en behouden. Het is echt ultramat en geeft na opdrogen exact de glans van onbehandeld hout.
Dit is een product dat de originele uitstraling behoudt. Daarnaast heeft het een sterke Uv-bescherming waardoor het hout minder snel zal vergelen dan bij andere lakken.

Er zijn twee belangrijke varianten te koop, namelijk:

 1. Skylt Original
  Deze lak is speciaal gemaakt voor lichte houtsoorten zoals eiken en dennen.
 2. Skylt Titanium
  Deze lak is dan vanzelfsprekend voor de donkere soorten hout .

Beide producten hebben dezelfde eigenschappen, dus wat hier in algemene zin vertelt wordt geldt voor beide lakken.

nadelen Skylt lak
Skylt Titanium bij Bol.com

Skylt is een multi protector en kan op verschuilende ondergronden aangebracht worden. Zo kan je het aanbrengen op parket, planken, kurk en linoleum.

Als je niet zeker bent of Skylt het gewenst effect heeft op jouw ondergrond, maak dan een teststukje. Breng Skylt lak aan op een stukje ondergrond wat niet in het zicht is. Laat het drogen en bekijk wat het doet met de ondergrond. Ben je tevreden dan kan je de hele vloer doen. Ben je niet tevreden dan heb je gelukkig maar een klein stukje gedaan wat niet in het zicht is.

Skylt lak is niet overal te koop. Gelukkig is er Bol.com en daar kan je verschillende Skylt lakken en producten vergelijken.

Skylt Lak Voor- En Nadelen

Voordat je aan de slag gaat is het prettig om te weten wat het resultaat gaat zijn, wat mag je verwachten van Skylt lak en wat zijn de nadelen van Skylt lak. We hebben dit uitgezocht en als eerste beginnen we met de voordelen.

Voordelen

Er zijn aardig wat voordelen op te noemen van Skylt lak:

 • Het is ultramat
 • Geeft een uitstraling van onbehandeld hout
 • Geeft nagenoeg geen kleurverandering van het hout na opdrogen
 • Heeft een heel sterk Uv-filter en gaat vergeling tegen
 • Het blijft na aanbrengen elastisch, veer mee met de beweging van de vloer
 • Geen uitdamping van oplosmiddelen dus prettig in gebruik
 • Het is heel slijtvast dus gaat jaren mee

Nadelen

Tja, en dan de nadelen. Die zijn er veel minder dan de voordelen, namelijk:

 • Het maakt het hout donkerder, maar dit is echt minimaal.
 • Het is twee componenten dus goed mengen in noodzakelijk
 • Op druk belopen plekken kan het een beetje gaan glimmen, echter is dit ook minimaal
 • Het is duurder dan vergelijkbare producten

Meer nadelen zijn er eigenlijk niet. En als het al een nadeel is dan is het een minimaal effect.

Skylt Lak Ervaringen

Skylt heeft zoals gezegd dus meer voordelen dan nadelen en is ook nog eens prettig in gebruik en onderhoud.

In het dagelijks gebruik zal je het volgende opmerken van Skylt:

 • Het heeft een natuurlijk effect
 • Benadrukt de houtsoort
 • Ontzettend onderhoudsvriendelijk zeker met Skylt conditioner
 • Uitermate elastisch
 • Zeer hygiënisch
 • Goede waterafstotende eigenschappen

Het aanbrengen gaat ook makkelijk. Zorg er wel voor dat het hout vetvrij is gemaakt en dat alle vuil en stof is verwijderd.

 • Makkelijk te verwerken
 • Droogt snel
 • Vloeit mooi uit
 • Uitstekende hechting
 • Bevat geen oplosmiddelen dus geen nare geurtjes
 • Eenvoudig overlakbaar, zelfs na jaren van gebruik

Voordat je het gaat verwerken moet je wel de vloer voorbereiden. De ondergrond moet schoon en droog zijn. Oude waslagen moeten verwijderd worden, het moet dus vetvrij zijn. Daarnaast kan je de vloer polijsten, heel goed schuren. Dit gaat de opwerking van vezels tegen.
Door het aanbrengen van Skylt, of elke ander olie, lak of verflaag, wordt vocht in het hout gebracht. Hierdoor kunnen losse vezel kromtrekken en krijg je geen gladde vloer. Dit kan je voorkomen door de vloer te polijsten.

Een houten vloer kan je trouwens van bovenaf isoleren. Hoe je dat doet, lees in onze blog ‘Hoe houten vloer isoleren van bovenaf?. Misschien is het iets voor je voordat je begint met lakken!

Skylt kan op vele houtsoorten en ander ondergronden gebruikt worden. Ook op teakhout en geborsteld parket.

Teakhout is een vettige houtsoort en moet voor heel veel lakken goed ontvet worden. Voor Skylt lak is die niet noodzakelijk, je mag het wel goed ontvetten, maar is niet echt nodig. Skylt kan gewoon over schoongemaakt teakhout aangebracht worden. Het heeft geen extra behandeling nodig.

Ook op geborsteld parket kan het aangebracht worden. Hou er wel rekening mee dat je meer Skylt lak gebruikt, hoeveel dat is moeilijk te vertellen dus vraag aan de leverancier of je ongeopende verpakkingen mag terugbrengen.

Ik hoop dat het een beetje duidelijk is geworden en dat je een juiste keuze kunt maken. Weet je het toch niet zeker maat dan eerst een test stukje voordat je met de hele vloer aan de slag gaat. Succes ermee!

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs