Metselmortel Met Of Zonder Kalk, Is Er Verschil?

metselmortel met of zonder kalk

ken van een muur met baksteen, betonblokken, kalkzandsteen of cellenbeton is een verbindingsmateriaal nodig die de blokken met elkaar verbindt. Hiervoor wordt meestal metselmortel gebruik, zeker als het bakstenen betreft. Voor de andere materialen zijn tegenwoordig ook lijmen beschikbaar. Welk soort metselmortel is beter voor een baksteenmuur, met of zonder kalk? In het kort:

Metselmortel met de toevoeging van kalk wordt gebruikt voor sterk zuigende materialen. Metselmortel zonder kalk wordt gebruikt voor niet zuigende materialen.

Dit is in het kort het verschil tussen metselspecie met en zonder kalk. Er komt echter nog meer bij kijken en daar gaat deze blog over; het verschil tussen metselmortel met of zonder kalk en wanneer je deze soorten mortel gebruikt. Dus ga je metselen, lees dan snel verder.

Wat Is Het Verschil Tussen Metselmortel Met Of Zonder Kalk?

Dat er verschil zit tussen metselmortel met en zonder kalk is duidelijk, maar waarom wordt in sommige gevallen kalk toegevoegd aan het mortel en wanneer gebruik je dit dan.

En waarom wordt soms geen kalk toegevoegd en wanneer gebruik je deze mortel dan? Onderstaand de antwoorden op deze twee vragen.

Lees ook: Stucresten Verwijderen: Van Vloer, Tegels en meer…

Wanneer Gebruik Je Metselmortel Met Kalk?

Metselmortel met kalk wordt gebruikt voor stenen/producten met een sterk zuigende werking. Denk hierbij aan droge/zachte bakstenen en kalkzandsteen blokken. Deze twee producten zuigen enorm.

Door de zuigende werking wordt heel snel het vocht onttrokken uit het mortel, waardoor de hechting afneemt. Door de toevoeging van kalk wordt dit proces vertraagt en krijg je een goede hechting van de stenen en het metselmortel.

Wat is de mengverhouding van een metselmortel met kalk?

We spreken over een mortel als het is samengesteld uit cement, zand en water, eventueel met de toevoeging van kalk. Als deze vermengd worden in de juiste verhouding krijg je metselmortel.

De verhouding van metselmortel met kalk in verschillende toepassingen/stenen is als volgt:

Soort steen/toepassingCement
(delen)
Zand
(delen)
Kalk
(delen)
Bakstenen binnenmuur161
(Zachte) bakstenen buitenmuur141
Kalkzandsteen droog (zoals in de zomer)181,5-2
Kalkzandsteen vochtig (zoals in de winter)281-1,5

Meng die in een bak en voeg geleidelijk water toe. Blijf water toevoegen en mengen totdat het mortel zacht en spoel is.

Als je denkt dat het mortel klaar is, kan je een test doen. Doe metselmortel op een steen en druk deze op een andere steen. Wacht nu minimaal een minuut. Trek vervolgens de stenen van elkaar. Als op elke steen metselmortel achterblijft dan is het mortel van goede kwaliteit.

Metselmortel met kalk is ook te koop in elke bouwmarkt. Mengen is niet nodig, alleen water toevoegen zoals aangegeven is in de instructies op de verpakking.

Wanneer Gebruik Je Metselmortel Zonder Kalk?

Metselmortel zonder de toevoeging van kalk wordt gebruikt voor niet zuigende stenen. Denk hierbij aan natuursteen en betonklinkers.

De zuigende werking van deze stenen is minimaal, hierdoor is de toevoeging van kalk niet nodig, want het vocht trekt niet snel in de stenen.

Wat is de mengverhouding van een metselmortel zonder kalk?

Zoals eerder aangegeven bestaat een metselmortel uit cement en zand, eventueel met de toevoeging van kalk. In deze gevallen is kalk niet nodig, de stenen zuigen nauwelijks, dus wat zijn de mengverhoudingen om een goede mortel te krijgen.

Soort steen/toepassingCement
(delen)
Zand
(delen)
Bakstenen buitenmuur met gevelklinkers13
Waterdichte stenen12
Natuursteen15

Voeg geleidelijk water toe, totdat je een soepele zachte mortel krijgt. Dan kan je beginnen met metselen.

Trouwens, in elke bouwmarkt kan je kant-en-klare metselmortel kopen met en zonder kalk. Zo hoef je niets te mengen en weet je zeker dat je een perfecte metselmortel krijgt.

Hoe Een Metselmortel Aanmaken?

Voor het aanmaken van een metselmortel zijn een paar regels. Volg deze op en je krijgt een perfecte metselmortel.

  • Bepaal eerst wat je maatbeker gaat worden. Is dit een bakje, een emmer of iets anders waarmee je de maat kan nemen?
  • Zorg vervolgens voor een goede mengbak. Houd hierbij rekening dat er ook water toegevoegd wordt en dat het mengsel gemengd moet worden. De mengbak moet dus groot genoeg zijn.
  • Doe eerst de droge delen bij elkaar en meng deze goed.
  • Pas als de droge delen goed gemengd zijn kan in delen water toegevoegd worden.
  • Voeg geleidelijk, per keer een hoeveelheid water toe en blijf mengen.
  • Je kunt met de hand mengen (voor kleine hoeveelheden), maar er zijn ook mixers verkrijgbaar voor een boormachine. Voor grote hoeveelheden metselmortel kan je ook een mengmachine huren bij de bouwmarkt.
  • Het metselmortel is klaar als het mortel zacht en spoel is.

Hoop dat alles duidelijk is en succes met metselen.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs