Wat Is De Levensduur Van Dakpannen, Hoe Lang Gaan Ze Mee?


levensduur dakpannen

De meeste huizen in Nederland en België hebben een hellend dak welke is dichtgemaakt met dakpannen. De dakpannen moeten bescherming leveren tegen weersinvloeden die constant veranderen. Dakpannen voldoen dan ook aan de hoogste kwaliteit eisen. Maar ook dakpannen verouderen en moeten na verloop van tijd vervangen worden. Wat is de levensduur van dakpannen?

Levensduur dakpannen. De levensduur van keramische (gebakken) dakpannen is ongeveer 70 jaar en van betonnen (cement en zand) dakpannen is de levensduur gemiddeld 40 jaar. De levensduur is te verlengen door regelmatig onderhoud te plegen.

Dit is in het kort uitgelegd hoe lang dakpannen mee gaan. Er zit wel verschil in de soorten dakpannen en er zijn methode om dakpannen te beschermen en de levensduur te verlengen. Dit kan alleen als de dakpannen niet te oud zijn. Dakpannen die over de levensduur heen zijn kan je alleen maar vervangen.

Lees ook: Dakpannen Verven, Kan Dat En Waarmee Dan?

De Levensduur Van Dakpannen

Dakpannen zijn er in vele soorten en maten. En in vele kleuren! Hele oude soorten dakpannen/platen kunnen zelfs nog asbest bevatten. Maar de kans dat deze op jouw dak liggen is klein.

Dakpannen hebben een lange levensduur maar naar verloop van tijd worden ze poreus. Hierdoor nemen ze vocht op en kan het gaan lekken. Daarnaast kan er alg vorming optreden, de groene aanslag op dakpannen.

Nog erg is het geval als de dakpannen vocht hebben opgenomen en het gaat vriezen. Hierdoor bestaat de kans dat de dakpannen breken en zo ontstaat nog meer schade aan het dak.

Dakpannen worden in grote hoeveelheden geproduceerd en er kan er altijd wel eentje tussen zitten die niet zo sterk is als deze moet zijn. Door spanningen op het dak en door weersinvloeden kunnen slechte dakpannen breken. Kijk regelmatig naar boven om te zien of je dak nog in orde is. Een gebroken dakpan moet zo snel als mogelijk vervangen worden.

Wat ook mee speelt in de lengt van de levensduur is de positie van de dakpannen. Dakpannen die op het noorden liggen hebben veel meer schaduw en zullen veel vochtiger blijven en daar is de kans op mos en algengroei het grootst. De kans op schade is hier heel groot zeker als de dakpannen al oud zijn.

Dakpannen die op het zuiden liggen zullen sneller drogen en daardoor kan de levensduur van de dakpannen op het zuiden hoger zijn. Mos en algen hebben minder kans zich aan de dakpannen te hechten.

Lees ook: Dakpannen Coaten Nadelen, En De Voordelen Natuurlijk!

Hoe Lang Gaan betonnen Dakpannen Mee?

Dakpannen van beton hebben als hoofdbestandsdeel cement en zand en krijgen na het drogen een coating die in twee lagen wordt aangebracht. Deze coating is nodig omdat beton een openstructuur heeft en door te coaten worden ze waterdicht en zijn ze beschermd tegen Uv-licht en atmosferische vervuiling.

hoe lang gaan dakpannen mee
Betonnen dakpannen

Deze dakpannen zijn vaak groter dan bijvoorbeeld keramische dakpannen.

De levensduur van betonnen dakpannen is ongeveer 40 jaar. Dit is natuurlijk een richtlijn en dit kan van dak tot dak verschillen maar 40 jaar is het gemiddelde . Door onderhoud is dit te verlengen.

Je kunt dit verlengen door je dak goed te onderhouden en schoon te maken. Hoe je dit kan doen wordt verderop in deze blog besproken.

De betonnen dakpan is trouwend de meest voordelige dakpan en vandaag de dag ook de meest verkochte dakpan.

Levensduur Keramische Dakpannen

Keramische dakpannen zijn dakpannen die worden gemaakt van klei. De klei wordt eerst in een mal geperst en daarna worden ze afgebakken op hoge temperatuur. Vervolgens worden de dakpannen geglazuurd om ze waterdicht te maken. Dit is een duurzamere dakpan die langer mee gaat dan de gemiddelde dakpan.

levensduur dakpannen
Keramische dakpannen

De levensduur van keramische dakpannen is dan ook ongeveer 70 jaar. Ook nu kan dit weer van dak tot dak verschillen maar 70 jaar is het gemiddelde. Door onderhoud is dit te verlengen.

Ook door regelmatig onderhoud te plegen en je dak te inspecteren is het mogelijk de levensduur te verlengen of in ieder geval de 70 jaar te halen.

De Levensduur Van Dakpannen Verlengen

De meeste van ons geloven dakpannen wel, wat ik hiermee bedoel is dat als ze eenmaal op het dak liggen we er (vaak) niet meer naar omkijken. Dakpannen moeten gewoon hun werk doe en wij kijken er niet meer naar totdat het te laat is. Als de dakpannen heel erg beschadigd zijn zit er maar een ding op en dat is het hele dak vervangen met nieuwe dakpannen.

Maar als je onderhoud pleegt aan je dakpannen dan is de kans op beschadigingen aanzienlijk kleiner en zal je minder schade aan je dak oplopen. Er zijn voldoende mogelijkheden en middelen om je dakpannen te onderhouden en de levensduur van de dakpannen te halen of zelfs te verlengen. Wat zijn zo de dingen die je kunt doen?

  • Wanneer je in het voorjaar de dakgoten schoonmaakt of laat schoonmaken check dan gelijk de staat van het dak. Je staat nu toch op een ladder dus voer gelijk een visuele inspectie uit. Controleer of alle dakpannen nog recht liggen, kijk of er gebroken dakpannen bijzitten en controleer op algen- en mos groei.
  • Reinig de dakpannen regelmatig. Door de dakpannen van tijd tot tijd schoon te maken (of laat dit doen) worden schadelijke zuurlagen verwijderd, net zo als algen en mos en hierdoor zal de levensduur aanzienlijk verlengd worden. Die gene die de dakpannen schoonmaakt kan gelijk controleren of alles nog goed vast ligt en of er geen beschadigingen zijn.
  • Betonnen dakpannen kan je ook laten coaten maar niet alle keramisch dakpannen kunnen gecoat worden. Wil je keramische dakpannen laten coaten, schakel dan een deskundige in die het dak kan inspecteren en je van het juiste advies kan voorzien.
    Door het aanbrengen van coating komt er een laag op de dakpannen die veroudering tegen gaat en het poreuze effect van dakpannen verhelpt. Meer informatie over coaten van dakpannen kan je lezen in onze blog over de voor- nadelen van het coaten van dakpannen.
  • Ook kan je dakpannen, keramisch en beton laten impregneren. Door te impregneren worden kleine gaatjes in de bovenlaag van de dakpannen opgevuld waardoor het dak weer waterdicht is. Het impregneermiddel is transparant van kleur. Regendruppels rollen makkelijker van het dak af en vuil kan zich minder goed hechten.

Door deze maatregelen uit te voeren kan je de levensduur van je dak verlengen. Echter is er wel een voorbehoud ten aanzien van coaten en impregneren.

Coating en impregneren hebben geen blijvend effect. De werking van de coating en het impregneermiddel zullen na verloop van tijd verminderen waardoor je het gehele proces nog een keer moet herhalen. Als je opziet tegen de vervanging van je hele dak of je hebt simpel weg de financiële middelen op dit moment niet dan kan je coaten en impregneren zeker overwegen. Het maakt het dak voor jaren dicht en waterafstotend.

Redactie Klusplanet

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf samen met andere schrijvers de artikelen onder de naam 'de redactie'. Onze artikelen zijn zo compleet mogelijk om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs