Krijtverf Of Gewone Muurverf, Wat Is Het Verschil?

MDF schilderen met muurverf

Hoe mooi is een muur die met krijtverf is geverfd. De poederachtige uitstraling, geweldig! Dit is één van de mooiere muurverven die er is, tenminste, als je ervan houdt. En ik ben vóór! Er zijn een aantal dingen die je beter kunt weten voor je begint met een krijtverf aanbrengen als muurverf. Het kan jouw een hoop ellende besparen, dus lees de blog even door. Zo kom je niet direct voor verrassingen te staan. Hoe ga je krijtverf als muurverf gebruiken?

Beslis welke roller of blokkwast je gebruikt voor deze krijtverf. Gebruik eventueel een voorstrijkmiddel voor de krijtverf op de muur gaat. Rol met een roller de krijtverf over de muur voor een glad effect. Wil je structuur aanbrengen met deze krijtverf, oefen dan even op karton met blokkwast of kwast ‘gewoon’ streperig, recht toe recht aan.

Wil je tegels verven met krijtverf? Dat kan zeker. Lees ‘Tegels verven met krijtverf‘ op onze site en je weet precies hoe je dat moet doen!

Verschil Tussen Krijtverf En Muurverf?

Krijtverf is een muurverf, maar een andere muurverf dan de ‘gewone’, zeg maar.

Het verschil van krijtverf met andere muurverven is dat er in krijtverf meer krijt en pigmenten zitten dan in de ‘gewone’ muurverf. De uitstraling is poederachtig, droog. Je kunt deze krijtverf ook anders aanbrengen op de muur dan ‘gewone’ muurverf.

krijtverf muurverf

Hoe Krijtverf Aanbrengen?

Krijtverf kun je ook op een andere manier aanbrengen op de muur, dan gewone verf. Door het krijt wat in de krijtverf zit is de structuur van de verf dikker, en wanneer je dit op de muur bewerkt, meer poederachtig. Een droge, niet glimmende uitstraling krijg je van krijtverf, die je op de muur kwast of rolt. Meer dan mat.

Krijtverf kun je op 2 manieren aanbrengen op de muur:

  1. Deze krijtverf kun je met een roller aanbrengen, (lees de verpakking welke roller dat moet zijn. Elk merk heeft daar zo zijn idee over). Op deze manier krijg je een strakke muur, zonder figuren en strepen, maar wel een poederachtige, droge uitstraling op de muur.
  2. Je kunt krijtverf ook aanbrengen met een blokkwast. Met deze blokkwast kun je figuren aanbrengen (het hoeft geen fantasievolle figuur te zijn, maar wanneer je dit wilt, kun je even oefenen op karton). Ook een recht strepende uitstraling, dus kwasten van boven naar beneden bijvoorbeeld, geeft een mooie uitstraling. Het krijt is meer zichtbaar met een kwast dan wanneer het met een roller is opgebracht.

Vind jij krijtverf een leuke optie om de muur helemaal af te maken, dan kun je bij bol.com een aantal krijtverven bekijken in vele verschillende kleuren!

Kun Je Krijtverf Overschilderen?

Krijtverf kun je overschilderen over muurverf. Krijtverf is op waterbasis en dat moet geen probleem zijn. Maar! Heb je wanden met krijtverf waar boenwas op zit of vernis, om de krijtverf te beschermen (bijvoorbeeld bij een spatwand in de keuken), dan kun je daar niet zo maar overheen schilderen.

Die laag boenwas of vernis moet eraf, voor je kunt gaan schilderen. Boenwas is vet, de verf ‘pakt’ niet op deze muur. Vernis is te glad om over te schilderen. Dus, dit is wat je kunt doen om boenwas of vernis te verwijderen voor je kunt gaan schilderen met krijtverf:

Wil je de muur ontdoen van boenwas?

Neem één deel soda en één deel groene zeep in een emmer en spons dit op de muur met boenwas. Laat dit een poos weken. Doe dit eventueel 2 keer en laat de muur echt goed drogen. Zo ontvet je de muur. Drogen van de muur is ook echt belangrijk.

Wil je de muur ontdoen van vernis?

Heb je een laag vernis over de muur met krijtverf gedaan, om de muur te beschermen tegen vocht en vuil vlekken, dan schuur je deze vernislaag met schuurpapier, korrel 220-240. Daarna maak je de muur grondig stofvrij. Borstel de muur goed af en daarna met een vochtige doek over de muur wrijven, geen natte!

Tip: Zet hierbij een stofmasker op! Je longen worden anders gevuld met stof en dat wil je niet.

Voorstrijkmiddel Krijtverf

Breng altijd een dekkende voorstrijk aan op een muur, zodat de muur de krijtverf niet opzuigt.

Wanneer er stukken in de muur zitten die niet goed zijn voorbewerkt zal je dit namelijk terug zien, nadat je hebt geverfd. Het kan zelfs zo zijn dat na het verven de muur vlekken gaat vertonen omdat deze door de krijtverf heen komen. Dus het beste is om altijd een dekkende voorstrijk te gebruiken (bij verven).

Gebruik een dekkende laag voorstrijk. (Bij bol.com zijn er verschillende te bekijken in verschillende prijsklasse). Hierdoor kun je zien waar je gebleven b

krijtverf muurverf
dekkende voorstrijk

Daarbij komt, dat wanneer je transparante voorstrijk gebruikt, je 2 keer over hetzelfde stuk muur kunt gaan, waardoor je verschil kunt gaan zien bij de muurverf, in dit geval krijtverf (ook al is deze dekkend.)

Lees ook: Voorstrijken Muurverf – Is Dat Nodig En Waarmee Dan?

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs