Kan Je Fineer Schilderen? Wel Eerst Schuren En Gronden.

gelamineerde keukenkastjes verven

Fineer is heel dun hout in constante dikte. Deze dikte kan variëren van 0,3 tot 1 mm. Fineer wordt uiteindelijk verlijmd met bijvoorbeeld MDF of zo een hout look te krijgen. Fineer heeft verschillende voordelen, de belangrijkste is dat massief hout krom kan trekken tijdens drogen en met fineer zal dit niet het geval zijn. Maar hoe zit het dan met verven, kan je fineer schilderen?

Fineer schilderen. Eerst het fineer ontvetten en daarna schuren. Ga je fineer lakken dan eerst grondverf aanbrengen en weer schuren. Fineer beitsen is geen grondverf nodig. Controleer eerst of het fineer nog goed hecht op de ondergrond en lijm deze anders vast met houtlijm.

Fineer is er in vele soorten en gemaakt van verschillende soorten hout. Daarnaast kan je fineer ook nog op verschillende manieren afwerken.

Lees ook: Hoe En Waarmee Kantenband Stevig Aanbrengen?

Is Fineer Te Verven?

De basis van fineer is hout, dus ja, fineer kan je schilderen. Er zijn verschillende manieren om fineer een afwerking te geven en schilderen is er één van. Zo kan je fineer ook een kleur mee geven door te lakken of fineer te beitsen met een gekleurde beits.

fineer schilderen

Door te schilderen of te lakken zal de nerfstructuur van het fineer voor een groot deel verdwijnen en door te beitsen zal het fineer zichtbaar blijven. Je kunt ook transparante lak gebruiken waardoor de nerf ook zichtbaar blijft.

De meeste willen dat de nerf zichtbaar blijft, maar wil je de kastdeur een mooie kleur geven dan kan je het fineer gewoon schilderen met elke kleur die je maar wenst. Ook met de zwarte krijtlak.

Er zijn wel voorbereidingen nodig voordat je aan de slag kunt gaan met het schilderen van je fineer. Zo zal je het moeten schuren.

Kan Je Fineer Schuren?

Fineer is gewoon hout en kan dus net zoals hout behandeld worden. Voordat je gaat verven adviseer ik je eerst een paar checks doen. Kijk goed aan de randen van je kastdeur en controleer de zijkanten of het fineer niet beschadigd is en/of het fineer nog goed verlijmd is met de ondergrond.

 • Controleer eerst of je echt houtfineer hebt. Sommige kasten en deuren zijn gefineerd met kunststoffineer, dit lijkt op hout, maar is het niet. Kunststoffineer is lastig om te schilderen, de hechting is namelijk slecht.
 • Heb je kunststof fineer, dan zal je het fineer eerst moeten behandelen met een multi primer voor goede hechting van de verf.
 • Laat het fineer los, plak deze dan vast met houtlijm en druk deze goed aan. Je kunt de lijm aanbrengen met een wattenstaafje en het aandrukken kan je doen door er gewicht op te leggen. Hou wel de droogtijd aan die staat op de verpakking van de houtlijm.
 • Voel en kijk goed of er een vettige waslaag op het houtfineer is aangebracht. Als dat zo is zal je deze eerst moeten verwijderen voordat je het kan verven. Koop een ontvetter in de bouwmarkt of meng schoonmaakazijn met warm water. Je kunt eventueel ook ammoniak gebruiken, maar niet op eiken fineer. Eikenfineer kan zwart worden door de ammoniak.
 • Schuur vervolgens het houtfineer met een fijne korrel, 220 bijvoorbeeld. Zo krijg je geen krassen in de dunne fineer laag. Maak vervolgens het fineer stofvrij.
 • Als laatste voordat je gaat schilderen is het verstandig om nogmaals het fineer schoon te maken met schoonmaakazijn. Zo is het zeker vetvrij.

Dit waren de voorbereidingen voor het schilderen van fineer. Nu het echte werk, het schilderen.

Hoe Fineer Lakken?

Het lakken van fineer is het fineer een kleur meegeven waardoor de nerven minder goed of niet meer zichtbaar zijn. Breng je meerder lagen aan dan zal de nerfstructuur steeds meer verdwijnen. Indien je hier voor kiest, neem dan een goed dekkende verf en breng deze aan met een roller of kwast, al naar gelang je het prettigst vindt. Dan nu het stappenplan:

 1. Begin met het ontvetten van het fineer. Gebruik hiervoor ammoniak of schoonmaakazijn en warm water, laat het goed drogen.
 2. Daarna is het de tijd om te schuren. Schuur het fineer met een fijne korrel 220. Schuur niet te hard, fineer is maar een een millimeter dik!
 3. Voordat je gaat lakken is het verstandig om het fineer eerst te gronden met grondverf. Door de grondverf zal de afwerklaag beter hechten en krijg je een beter resultaat. Voor het gronden adviseer ik je onze blog over het gronden van hout te lezen, vol praktische tips. Je moet bijvoorbeeld na het gronden weer schuren voor het beste resultaat.
 4. Voor de uiteindelijke afwerklaag lees je goed de instructie op het verfblik en dan kan het niet mis gaan, indien je de juiste voorbereidingen hebt getroffen zoals boven staat omschreven.
  Grote vlakken kan je verven met een roller, de kleine stukje of randen doe je met een ronde kwast.

Er zijn vele soorten grondverf te koop, bijvoorbeeld voor hout, staal en voor buiten of binnen. Bol.com heeft een uitgebreide selectie aan grondverven, ook voor fineer. Kijk een rond of de juiste grondverf er voor je bijzit.

Kan Je Fineer Verven Met Krijtverf?

Als je bovenstaande voorbereidingen hebt getroffen dan kan je hout fineer ook lakken met krijtverf. Indien je kunststoffineer hebt wat lijkt op hout fineer maak dan eerst gebruik van een multi primer. Zo hecht de krijtverf beter.

Ook altijd eerst de fineer schuren voor het beste resultaat. Daarna ontvetten en dan kan je de krijtverf aanbrengen. Lees wel de instructie op de verpakking van de krijtverf, dan gaat het vast en zeker lukken.

Kan Je Een Fineer Aanrechtblad Verven?

Er zijn twee soorten fineer die gebruikt worden voor een aanrechtblad, namelijk hout- en kunststof fineer.

Heb je hout fineer en wil je dit verven, dan kan je de verf aanbrengen zoals bovenstaand staat omschreven. Neem wel verf van goed kwaliteit, in ieder geval maak je gebruik van een merk zoals Flexa, Histor of Wijzonol. Dit zijn kwalitatief goed verfsoorten. Daarnaast zijn er ook verven te koop die extra krasbestendig zijn en/of slijtvast. Dit is het oeverwegen waard denk ik!

Lees anders onze blog ‘kunststofkeukenblad verven‘. Hierin wordt precies beschreven wat de stappen zijn.

Fineer schilderen

Eerst gronden en dan weer schuren is noodzaak, zeker op een aanrechtblad. Dit blad wordt intensief gebruikt en je wilt niet dan de verf in de loop van de tijd loslaat. De goede hechting zorgt er ook voor dat je geen vochtproblemen krijgt.

Voor kunststof fineer is een multi primer een ‘must’ zonder multi primer zal de verf niet goed hechten. In de bouwmarkt is de multi primer te koop en als je deze aanbrengt zoals aangegeven staat op de verpakking kan het niet mis gaan.

Na de primer kan je de kunststof fineer aflakken met de verf die je uitgekozen hebt. Ook nu weer maak je gebruik van kwalitatief goede verf merken.

Kan Je Fineer Ook Beitsen?

Fineer kan je ook beitsen. Beits laat meer de nerfstructuur zien terwijl je het fineer ook een kleurtje geeft. Beits is meer transparant dan lak.

Wil je de nerf en de originele houtkleur benadrukken en/of behouden maak dan gebruik van transparante beits. Zo bescherm je het houtfineer en benadruk je de originele nerven en kleur. Beits is in vele kleuren verkrijgbaar welke het fineer een hele andere ‘look-and-feel’ geven. Het ligt er maar net aan wat je bedoeling is met je kastdeur of keukenkastjes.

Lees goed de instructies op de verpakking van de beits en gebruik de juiste materialen zoals aangegeven is op de verpakking.

Lees ook: Gelamineerde Keukenkastjes Verven – Complete Gids!

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Ook interessant om te lezen!