Dakpannen Verven, Kan Dat En Waarmee Dan?

Dakpannen schilderen

Een mooi huis verdient een mooi dak! Helaas verliest het dak vaak zijn charme omdat het vuil, oud en verweerd is. Nu kan je gelijk denken aan het vervangen van het gehele dak wat hoge kosten met zich mee brengt maar dakpannen kan je ook verven in vele kleuren of gewoon transparant. Hoe doe je dat Dakpannen verven?

Dakpannen verven. Door het verven van dakpannen wordt de levensduur met 10 jaar verlengt. Eerst worden de dakpannen schoongemaakt, daarna gedesinfecteerd, vervolgens voorzien van een primer en als laatste twee lagen verf. Er kleven wel nadelen aan het verven van dakpannen.

Dit is in het kort uitgelegd hoe je dakpannen kunt verven en waarmee je dakpannen kunt verven. Er komt echter nog veel meer bij kijken en dat wordt in deze blog beschreven. Van de verschillende methode tot de verschillende verfsoorten. Ook het verven van keramische dakpannen en betonnen dakpannen komen aan bod.

Lees ook: Dakpannen Coaten Nadelen, En De Voordelen Natuurlijk!

Dakpannen Schilderen, De Nadelen En De Voordelen

Dakpannen verliezen na verloop van tijd een groot deel van hun functie en kleur. Als dit gebeurt dan worden dakpannen poreus, blijf vuil hechten aan de pannen en kan lekkage ontstaan. Een optie is dan om de dakpannen te vervangen maar dit is gelijk een grote investering. Niets doen is ook geen optie want dat kan grote schade toebrengen aan de dakpannen en de dakconstructie.

Een andere oplossing si om de dakpannen te verven. Door verven wordt de levensduur verlengt en de dakpannen zijn weer waterdicht. Er kleven wel wat nadelen aan het verven van dakpannen, zoals:

 • Het is een behandeling die alleen effect heeft aan de oppervlakte van de dakpannen. De verf trekt niet in de dakpannen. Als deze poreus zijn blijven ze ook poreus, een verflaag zal hier niets aan veranderen.
 • Het is geen blijvende oplossing maar een tijdelijke, ongeveer 10 jaar blijf de verf de dakpannen beschermen. Daarna zal het weer opnieuw moeten gebeuren.
 • Het verven van dakpannen is geen duurzame oplossing.
 • Het moment van verven is moeilijk te bepalen. Als te dakpannen al te ver heen zijn (te poreus) en ze brokkelen af dan kan er niet meer geverfd worden worden. Te vroeg verven is ook geen goed idee omdat bepaalde stoffen in de dakpannen kunnen oplossen wat de kwaliteit van de dakpannen doet verslechteren.
 • Dakpannen schilderen is geen gecertificeerd proces, met andere woorden, iedereen kan en mag een dak verven. Er is geen certificering en geen opleiding voor nodig. Het is dus moeilijk om een echte specialist te vinden die de juiste deskundigheid heeft.
 • Het schilderen van dakpannen kan alleen gedaan worden als alle pannen nog goed zijn. Liggen er gescheurde of kapotte dakpannen op het dak dan is verven geen optie.
 • Voordat het geschilderd kan worden moet het gehele dak goed gereinigd worden. Er mag geen vuil achterblijven. Schoonmaken is dus bepalend voor de hechting van de verf. Sommige daken zijn zo poreus dat ze niet meer gereinigd kunnen worden.

Er kleven niet alleen nadelen aan het schilderen van dakpannen. Er zijn ook voordelen en de belangrijkste is wel het kosten aspect van verven ten opzichte van vervangen.

 • Het is stukken goedkoper dan het vervangen van het gehele dak. Schilderen van dakpannen is ongeveer 50%-75% goedkoper dan vervanging. Het reinigen en coaten van een dak van ongeveer 55-65 m2 kost ongeveer € 2.000. Het vervangen van de dakpannen kost je in dit geval ongeveer € 3.800 – € 4.200. Natuurlijk is e.e.a. afhankelijk van de gekozen dakpannen want ook die zijn in vele prijsklasse verkrijgbaar.
 • Het dak krijgt door de verflaag een gehele andere uitstraling. Hierdoor wordt de waarde van het huis verhoogd.
 • Het is snel gedaan. Het is geen klus van dagen of weken. In 1-2 dagen is de klus voltooid.
 • De aanhechting van algen en mos wordt door de verlaag verminderd.
 • De levensduur van de dakpannen wordt verlengt met ongeveer 10 jaar.

Voor meer informatie over de levensduur van dakpannen verwijs ik je graag naar onze blog over de levensduur van dakpannen, zowel keramische alg betonnen dakpannen.

Dakpannen Verven Of Vervangen?

Dakpannen verven is dan wel goedkoper dan vervangen, maar heeft ook nadelen. Om een goede afweging te maken is het belangrijk wat jij met het huis wilt doen.

 • Als je van plan bent om nog jaren in het huis te blijven wonen, of je hebt een huis gekocht waarvan de dakpannen slecht zijn, dan kan je beter investeren in een nieuw dak. Dit verhoogt trouwens gelijk de waarde van je huis en het is een duurzame oplossing.
 • Heb je op dit moment geen liggende gelden of weet je niet of je nog lang in het huis blijft wonen, dak kan je zeker overwegen om de dakpannen te verven.

Het is een keuze die je zelf moet maken. Ik hoop dat je voldoende informatie hebt om de keuze te maken.

Betonnen Dakpannen Verven

Betonnen dakpannen worden gemaakt van zand en cement. Na het drogen worden de dakpannen behandeld met een twee-laagse coating. Beton heeft een open structuur en door het coaten wordt deze openstructuur afgesloten en kan er geen vuil of vocht in de dakpannen treden. Tevens beschermt de coating de dakpannen tegen Uv-straling.

Je kunt voor het verven van dakpannen en specialist inschakelen, maar als je handig bent kan je het ook zelf proberen te doen. Zorg er wel voor dat je veilig werk door gebruik te maken van valbeschermingen. Wat ga je doen als je dakpannen gaat verven:

 1. Schoonmaken
  Het eerst wat je doet is het schoonmaken van de dakpannen met water en een hoge drukspuit. Alle mossen, schimmels en algen moeten verwijderd worden.
  Je hebt nu gelijk de tijd om het dak te inspecteren. Leg dakpannen dit verkeerd liggen of verschoven zijn weer terug op hun plaats. Als je reserve dakpannen hebt dan kan je kapotte dakpannen vervangen.
 2. Desinfectant aanbrengen
  Er blijven altijd sporen achter van de schimmels, mossen en algen. Om er zeker van te zijn dat deze echt dood zijn wordt een desinfectant aangebracht. Zo hebben de mossen en algen geen kans meer om verder te groeien.
 3. Primer aanbrengen
  Dan wordt een primer aangebracht. Deze primer zorgt voor een tussenlaag tussen de verf en de dakpannen. Opdat de toplaag van de dakpannen poreus is geworden is net nodig een primer aan te brengen.
 4. Verven
  Vervolgens wordt de verf aangebracht. Er is speciale dakpannenverf verkrijgbaar, ook bij Bol.com. Zij hebben verschillende kleuren in het assortiment en je kunt gelijk de verwerkingsvoorschriften lezen. De verven kan je aanbrengen met een roller maar meestal wordt er gebruik gemaakt van een airlesss verfspuit.
  Meestal worden twee lagen verf aangebracht voor het beste resultaat.

Zie je ertegenop, schakel dan een specialist in en ga niet zelf op het dak staan.

Keramische Dakpannen Verven

Keramische dakpannen zijn dakpannen die worden gemaakt van klei. De klei wordt eerst in een mal geperst en daarna worden ze afgebakken op hoge temperatuur. Vervolgens worden de dakpannen geglazuurd om ze waterdicht te maken. Dit is een duurzamere dakpan die langer mee gaat dan de gemiddelde dakpan.

Ook deze dakpannen kunnen geverfd worden en de verwerking is gelijk aan betonnen dakpannen verven.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs