Dakpannen Coaten Nadelen, En De Voordelen Natuurlijk!

Dakpannen coaten nadelen

Dakpannen zij in Nederland en België gebruikelijke manieren om het dak waterdicht te maken. Dakpannen zijn er inmiddels in vele uitvoeringen en in vele kleuren. Er zijn zelfs dakpannen die dienen als zonnepanelen.
Echter, na verloop van tijd kunnen dakpannen van kleur en structuur veranderen en hierdoor hun werking verliezen. Nu zijn er verschillende manieren om dakpannen of je dak op te knappen, namelijk:

 • Dakpannen verven, geef ze een kleurtje
 • Dakpannen impregneren
 • Dakpannen coaten
 • Dakpannen vervangen door andere dakpannen of andere dakbedekking

Deze manieren hebben allemaal hun karakteristieke eigenschappen en zullen het aangezicht van je dak zeker beïnvloeden.

In deze blog bespreken we het coaten van dakpannen en wat dat met de pannen en je dak doet; we bespreken de voordelen en de nadelen van het coaten van dakpannen.

Lees ook: Dakpannen Verven, Kan Dat En Waarmee Dan?

Dakpannen Coaten Of Vervangen?

Om te weten of je de dakpannen gaat coaten of vervangen is het belangrijk wat coaten precies is.

Coaten is de dakpannen van een beschermende laag voorzien waarmee je tevens de dakpannen van een kleur voorziet. Dit kan een andere kleur zijn dan de dakpannen nu hebben of het kan dezelfde kleur zijn.

Er zijn verschillende coatings verkrijgbaar. Zo zijn er coatings op Acrylbasis en coatings op basis van polyurethaan. Elke coating heeft zijn eigenschappen en functionaliteit dus laat je goed informeren over de coating die aangebracht wordt door de dakdekker.

Na verloop van tijd verliest de dakpan namelijk zijn functie en kleur en zal je actie moeten ondernemen. Zijn het betonnen dakpannen, dan verliezen deze na 40 jaar ongeveer hun eigenschappen. Keramische dakpannen hebben een levensduur van ongeveer 70 jaar. Meer over de levensduur van dakpannen kan je lezen in onze blog over hoe lang dakpannen mee gaan.

Dakpannen zorgen voor bescherming van weersinvloeden en zijn dus essentieel voor je woning. Bij schade aan de dakpannen kan de gehele draagconstructie beschadigd raken en daarom zal je actie moeten ondernemen om de kosten nog in enigszins in bedwang te houden.

Je overweegt waarschijnlijk om een nieuw dak te laten leggen en bekijkt de alternatieve omdat je tegen de klus opziet of omdat een nieuw dak laten leggen een hele investering is. Coaten kan een oplossing zijn, maar wat zijn de voor- en nadelen van het coaten van dakpannen?

Coaten Van Dakpannen En De Nadelen

We beginnen met de nadelen van dakpannen coaten en schrikt niet, het is best een lange lijst, namelijk:

 • Het is een behandeling die alleen effect heeft aan de oppervlakte van de dakpannen. De coating trekt niet in de dakpannen. Als deze poreus zijn blijven ze ook poreus, een coating zal hier niets aan veranderen.
 • Het is een oplossing die een paar jaar goed blijft, een jaar of 10 maximaal. Daarna zal je het gehele proces weer moeten herhalen.
 • Het coaten van dakpannen is geen duurzame oplossing.
 • Moment van coaten is moeilijk te bepalen. Als de dakpannen al te ver heen zijn (te poreus) en ze brokkelen af dan kan er niet gecoat worden. Te vroeg coaten is ook geen goed idee omdat bepaalde stoffen in de dakpannen kunnen oplossen wat de kwaliteit van de dakpannen doet verslechteren.
 • Dakpannen coaten is geen gecertificeerd proces, met andere woorden, iedereen kan en mag een dak coating aanbrengen. Het is dus moeilijk om een echte specialist te vinden die de juiste deskundigheid heeft.
 • Zijn een aantal dakpannen goed beschadigd dan is coaten niet meer mogelijk.
 • Voordat het gecoat kan worden moet het gehele dak goed gereinigd worden. Er mag geen vuil achterblijven. Schoonmaken is dus bepalend voor de hechting van de coating. Sommige daken zijn zo poreus dat ze niet meer gereinigd kunnen worden.
Dakpannen met aanslag

Dit zijn de nadelen van coaten van dakpannen. Helaas, er is niets anders van de te maken.

Coaten Van Dakpannen En De Voordelen

Als er nadelen zijn dan moeten er ook voordelen zijn het coaten van dakpannen. Welke dat zijn staan onderstaand omschreven.

 • Door de nieuwe coating ziet het dak er weer als nieuw uit.
 • Het dak kan je een andere kleur geven dan de kleur van de dakpannen. Je huis krijgt hierdoor een andere uitstraling.
 • Het is relatief snel gedaan. Je zit niet dagen in een verbouwing. Het proces is reinigen van het dak, laten drogen en vervolgens primer en coating aanbrengen met een spuit.
 • De hechting van mos en algen wordt door de coating verminderd.
 • De levensduur van het dak wordt met ongeveer 10 jaar verlengd.
 • Het coaten van de dakpannen is goedkoper dan nieuwe dakpannen laten leggen. De kosten zijn ongeveer 50%-75% van de vervangingswaarde voor een dak.

Nog even een toelichting van de kosten; het reinigen en coaten van een dak van ongeveer 55-65 m2 kost ongeveer € 2.000. Het vervangen van de dakpannen kost je in dit geval ongeveer € 3.800 – € 4.200. Natuurlijk is e.e.a. afhankelijk van de gekozen dakpannen want ook die zijn in vele prijsklasse verkrijgbaar.

Dit zijn de voordelen van het coaten van dakpannen.

Lees ook: Wat Is De Levensduur Van Dakpannen, Hoe Lang Gaan Ze Mee?

Dakpannen Coaten En De Ervaring

De ervaringen van het coaten van dakpannen is ook afhankelijk van wat je ermee wilt bereiken. Wil je het huis verkopen en een mooi aanzien geven dan is coaten een goede oplossing.

Wil je een blijvende oplossing en een goed dicht dak hebben, dan is coaten geen goede oplossing. Een dakrenovatie is dan een betere oplossing, het kost meer maar je bent ook weer 50 – 70 jaar van de problemen verlost. Dus wil je er lang blijven wonen, investeer in een nieuw dak.

Als het een monumentaal pand betreft dan raad ik je aan om met de gemeente te overleggen wat kan en wat niet kan. Zij hebben eisen ten aanzien van de welstand betreffende wijken en individuele huizen.

Ook als je jouw dak een andere kleur wilt geven is het slim om even navraag te doen bij de gemeente. Misschien is het geen probleem maar je kunt het maar beter weten.

Heb je echt grote problemen met het dak dan is coaten geen oplossing. Coaten is een tijdelijke oplossing en zal grote problemen niet verhelpen. Er zijn dan waarschijnlijk veel meer zaken die aangepakt moeten worden en een renovatie ligt dan voor de hand.

Om een goede afweging te maken is het belangrijk wat jij met het huis wilt doen.

 • Ben je van plan er nog vele jaren te blijven wonen dan kan je beter in een nieuw dak investeren. Dit verhoogt trouwens gelijk de waarde van je huis en het is een duurzame oplossing.
 • Is het niet zeker dat je er nog langere tijd blijft wonen of is de investering in een nieuw dak te groot dan kan je overwegen om de dakpannen te coaten.

Het is altijd lastig om een afweging te maken en ik hoop dat het je lukt met deze informatie. Succes!

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs