Hoe Betonplex Schilderen En Voorbehandelen?

betonplex schilderen

Betonplex of betontriplex is een materiaal wat gebruikt wordt voor het maken van bekisting om beton te storten. Met betonplex worden mallen gemaakt voor fundaties en wanden, waarna het beton gestort kan worden. Het materiaal heeft een waterdichte laag, maar kan je hierdoor nog wel betonplex schilderen? In het kort:

Ja, betonplex is te schilderen. Maak de platen vetvrij en schuur de platen, totdat alle glans verdwenen is en de platen dof zijn. Breng een primer aan en na drogen kan je de laklaag aanbrengen. Maak de randen dicht met een randsealer.

Dit is in het kort of en hoe je betonplex kan schilderen. Er komt echter nog veel meer bij kijken dan dat hier in het kort is beschreven. Hoe je het moet voorbehandelen, de kopse kanten dicht kan maken en nog veel meer wordt in dit artikel besproken. Dus wil je betonplex verven, lees dan snel verder. –

Wat Is Betonplex?

Om te weten of betonplex overschilderbaar is, is het handig om te weten waar het van gemaakt is, dan wordt vanzelf duidelijk of betonplex te schilderen is. En als het overschilderbaar is, wat is dan de juiste voorbehandeling?

Betonplex is een plaatmateriaal, meestal multiplex dat is voorzien van een sterke epoxy afwerklaag. De multiplexplaten zijn verlijmd met een watervaste lijm. De epoxylaag is meestal een twee-componenten kunsthars. Deze epoxy afwerklaag is waterdicht, hard en krasvast. Dit is niet de ideale afwerklaag om op te schilderen, glad en hard.

Het is geschikt voor het storten van beton, want het beton hecht niet aan betonplex. Hierdoor is betonplex makkelijk te verwijderen en kan het meerdere keren gebruikt worden.

Door de eigenschappen van betonplex wordt het materiaal niet alleen gebruikt voor het maken van mallen om beton te storten. Het wordt ook gebruikt om speeltoestellen te maken, vloeren en wanden van aanhangwagens, vloeren voor bestelbusjes en onder andere buitenhokken voor huisdieren.

De afwerklaag is verkrijgbaar in diverse kleuren en zelfs met een antislip laag. Hieruit blijkt dat het niet alleen in de bouw gebruikt wordt!

Lees ook: Geplastificeerd Spaanplaat Verven – Ook Onbehandeld Spaanplaat!

Kan Je Betonplex Schilderen?

Ook al is de toplaag van betonplex hard, slijtvast en glad, toch is betonplex te verven. Bij een goede voorbehandeling van de epoxy toplaag zal de verf hechten. Echter, blijft het gevoelig voor krassen.

Een vloer van een bestelbus of trailer raad ik af om te schilderen, omdat hier op zeker krassen ontstaan. Heb je echter meubels te verven of de buitenkant van een dierenhok, dan kan je het zonder problemen schilderen.

Betonplex Eerst Goed Schuren

Het belangrijkste in de voorbereiding is het schuren. Voordat je begint met verven moet betonplex geschuurd worden, niet een paar krassen aanbrengen, maar zo schuren totdat de epoxylaag dof is geworden. Dit kun je doen met schuurpapier met korrel 180 of hoger.

De doffe laag zorgt er nu voor dat de verf goed kan hechten en je krijgt hierdoor een mooi eindresultaat.

Betonplex Randen Afwerken

De zaagranden van betonplex zijn niet waterdicht. De lijm die gebruikt wordt is wel watervast, maar het hout zelf niet. Gebruik je betonplex voor een buitentoepassing, zoals een dierenhok, dan moet je de randen afwerken met een randsealer voor betonplex, waardoor er geen vocht meer in het hout kan trekken; Te koop in de bouwmarkt en ook bij bol.com. Na het aanbrengen van de randsealer kan je ook de kopse kanten verven.

Lees altijd de instructies op de verpakking en volg deze op voor het beste resultaat.

Hoe Betonplex Verven?

Dan nu het schilderen van betonplex. Hoe pak je dit aan? Volg onderstaand stappenplan voor het beste resultaat. Het gaat als volgt:

 1. Ontvetten
  Voordat je ook begint maak je eerst de platen schoon en vetvrij. Gebruik hiervoor warm water en bijvoorbeeld ammoniak of een ander ontvetter.
 2. Schuren
  Vervolgens wordt de epoxylaag geschuurd. Gebruik hiervoor schuurpapier met korrel 180 of hoger. Het is de bedoeling dat de hele laag dof wordt en dat alle glans van de epoxylaag is verdwenen. De doffe laag zorgt ervoor dat de verf straks optimaal kan hechten.
 3. Stof vrij maken
  Maak de plaat vrij van stof. Doe dit met een zachte doek of eventueel met een vochtige doek.
 4. Primer aanbrengen
  Voor een goede hechting van de laklaag is het aanbrengen van een primer noodzakelijk. De primer zorgt voor een goede hechting van de verf waardoor je een mooi eindresultaat krijgt. Je kunt in de bouwmarkt op zoek gaan naar een primer voor betonplex, maar de meeste multi primers doen het werk ook goed. Lees goed de verpakking en kijk of ze geschikt zijn voor de verwerking op epoxy.
 5. Opnieuw schuren
  Na het drogen van de primer wordt de plaat opnieuw geschuurd. Doe dit zachtjes, het is niet de bedoeling dat je de primer weer verwijderd. Maak vervolgens de plaat weer stofvrij.
 6. Schilderen
  Gebruik je het materiaal voor buitentoepassing, gebruik dan een alkyd lak (=terpentine basis). Is het bedoeld voor een binnen toepassing gebruik dan een acryl lak (= op waterbasis).
  Breng de verf aan met een roller en laat drogen.
 7. Schuren en weer verven
  Vervolgens zachtjes opschuren, stofvrij maken en de laatste laklaag aanbrengen.

Lees ook: Acryl Over Alkyd – En Kan Omgekeerd Ook?

Dit zijn de stappen die je kunt nemen om betonplex te schilderen. De voorbereiding is in dit geval het belangrijkste. Zorg ervoor dat de platen vetvrij zijn en schuur ze goed, totdat de platen dof zijn. Zo hecht de verf goed en krijg je een mooi eindresultaat.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs