Bamboe Verven, Kan Dat En Waarmee Dan?


Bamboe is een ander materiaal dan hout van bomen, maar dat had je al wel begrepen. Moet je bamboe dan ook anders verven dan hout? Eh, nee, niet echt. Bamboe is ook een houtsoort, maar dan van een grassoort en bamboehout is ook ‘gewoon’ hout. Dus echt veel verschil zit er niet in het verven van bamboe. Bamboe verven is niet moeilijk en zal ik beschrijven in deze blog. Je kan bamboe verven met acrylverf, maar ook verven met beits, dus beitsen. Ook kan je bamboe oliën, maar daar is een andere blog van en bamboe verven met een lak is ook nog een optie. Genoeg ‘verven’ om uit te kiezen dus. Laten we starten met:

Bamboe verven, hoe doe je dat? Schuur en ontvet het bamboe, en laat dit drogen. Heeft de bamboe schimmelplekjes? Schuur dit dan goed weg. Kies je favoriete kleur acrylverf (voor gebruiksvoorwerpen), lak of verf, en verf het bamboe. Verf bij gebruiksvoorwerpen alleen dát, wat je niet in je mond stopt en lak af.

Nu je weet wat je te wachten staat, wanneer je bamboe wilt gaan verven, wil ik dieper ingaan op de manier van bamboe verven want, natuurlijk, komt er meer bij kijken.

Zijn Er Speciale Verven Voor Bamboe?

Speciale bamboeverf is er niet. Je kunt veel verfsoorten, olie of lakken gebruiken bij bamboe, het is maar net welke uitstraling je wilt. Daarbij kun je jezelf een aantal vragen stellen, waardoor het voor jezelf duidelijk wordt wat je wilt:

 • Wil je de nerf blijven zien van de bamboe of niet?
 • Wil je een gedeelte van een bamboe (gebruiksvoorwerp bijvoorbeeld) verven?
 • Wil je alleen het bamboe verven voor de bescherming, zonder of met kleur?
 • En zo zullen er voor jou meer vragen zijn, die ongetwijfeld beantwoord zullen worden in de blog onderstaan!
 1. Wil je de nerf van de bamboe blijven zien, dan zijn er een aantal opties. Je kunt een transparante beits kiezen om het meubel te verven of een transparante lak. Wil je bamboe beitsen, lees dan onze blog! Bamboe Beitsen, Waarom En Waarmee?
 2. Bamboe keukengerei, kun je verven met een acrylverf of een lak.
 3. Wil je de bamboe, van welk voorwerp dan ook, ‘alleen’ beschermen’, dan kun je dit doen met een transparante lak of kleur lak. Wil je bamboe lakken dan kun je hier alle tips terug vinden over het lakken. Trapleuning Lakken (Of Verven) Met Blanke Lak Of Verf?

Hoe bamboe verven?

Wanneer je bamboe wilt gaan verven, kun je het beste voorzorgsmaatregelen treffen. Alle verf of lakken, geven vlekken op vloeren, meubels en kleding, wanneer je morst. Ga je een schutting verven, let dan op de plantjes. Wanneer er verf op planten terecht komt, doet dit de plant geen goed.

 1. Bekijk de verfsoorten die er zijn om bamboe te verven. Dat kan een acrylverf zijn, die mat blijft of een matte of satijnen verf op waterbasis, maar ook krijtverf of een lak. De keuze in geheel aan jou. Wat vind jij leuk?
 2. Heb je een keuze gemaakt, dan kun je aan de slag met schoonmaken. De meubels moeten eerst goed worden afgestoft met een harde stoffer bijvoorbeeld (vooral voor buitenmeubelen), en daarna met een allesreiniger goed worden ontvet en afgenomen.
 3. Schuur het bamboe even op, met een fijn schuurpapier, maak het weer stofvrij en neem het af met een vochtige doek. Heb je oude verf op het bamboe meubelen zitten? Schuur deze dan goed glad, en altijd met de nerf mee, anders kun je krassen krijgen.

  Heb je een meubel of ander voorwerp van bamboe die geolied is, dan kan je er geen verf overheen gebruiken. Althans, dan wordt dit heel moeilijk. Beter is het om dit voorwerp weer in de olie te zetten.
 4. Kies een ruimte uit waar je kunt gaan verven en bescherm de omgeving met bijvoorbeeld papier of plastic op de grond. Zorg dat je de ruimte hebt, zodat je vrij kunt bewegen en geen andere objecten in de kamer met verf besmeurt. Bescherm ook jouw eigen kleding. Let op rondrennende kinderen en huisdieren…

  Heb je een tuin, dan zou dit ideaal kunnen zijn, wanneer het droog is buiten en boven de 15 graden en uit de volle zon. Ook dan bescherm je de tegels en jezelf.
 5. Ga je met een satijnen, matte of krijtverf het bamboe verven, dan is het handig om na het schuren en drogen, een primer aan te brengen. Primer zorgt voor een betere hechting, van de daarop volgende lagen met verf. Laat de primer goed drogen (hoe lang het moet drogen kun je lezen op het blik van de primer!).

  Ga je bamboe lakken of vernissen, dan gebruik je natuurlijk geen primer! Dan zou je de nerven van de bamboe niet meer zien, en dat zou jammer zijn.
 6. Let op dat je op een plek staat waar het niet hard waait of erg stoffig is. Pluisjes van bomen, insecten of huisstof kunnen natuurlijk vastplakken aan de net nieuw opgebrachte verf. Is het je toch gebeurt dan kun je weer schuren en opnieuw verven…
Bamboe verven

Bamboe Keukengerei Verven

Er is veel keukengerei dat je kunt verven met bijvoorbeeld acrylverf. In verband met de voedselveiligheid, is het wel belangrijk om te weten dat je niet mag eten van een zelf geverfde bamboe pollepel, vork of bijvoorbeeld een snijplank. Verf mag namelijk niet in het lichaam komen (natuurlijk) en dit kan gebeuren wanneer je het hele voorwerp verft.

Wat wel een mogelijkheid is dat je stukjes van dit bamboe keukengerei kan verven. Handvatten bijvoorbeeld! De helft van deze handvatten kun je natuurlijk een leuk kleurtje geven die helemaal bij jouw keuken past of die jij leuk vindt. De achterkant van een bamboe snijplank kan ook worden beschilderd wanneer je deze kant NIET gebruikt.

Je kunt deze geverfde bamboe keukenspullen dan niet meer in de vaatwassen doen (wat sowieso niet handig is met bamboe…). De verf gaat dan snel van het keukengerei af en is al jouw werk voor niets geweest.

Hoe Kun Je Bamboe Keukengerei Verven?

 1. Schuur het keukengerei, met de nerf mee, anders krijg je krassen.
 2. Ontvet de plek die je gaat verven.
 3. Laat het bamboe goed drogen.
 4. Verf met een acrylverf de plek die je geschuurd en ontvet hebt, van de bamboe.
 5. Laat de verf drogen en herhaal het verven wanneer je niet tevreden bent.
 6. Om de verf te beschermen kun je nog een acryllijm over de verf heen verven, zodat jouw decoratie er niet snel af gaat.

Karin

Klussen in huis vind ik leuk om te doen en al doende heb ik veel geleerd. Het kan van alles zijn: verven, stuken, behangen, kitten of moeilijke klusjes schoonmaken. Kom maar op, ik doe het!

Nieuwste Blogs